Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Μαθητές – εφευρέτες!

Εντυπωσιακές εφευρέσεις έτοιμες να δώσουν λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας, παρουσίασαν μαθητές του Γυμνασίου Βάμου στα πλαίσια του προγράμματος STEMpoweringyouth που έγινε στο σχολείο,  υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Τίτου Σμυρνάκη.

Οι μαθητές που συμμετέχουν στο project του κάδου υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Τίτου Σμυρνάκη, είναι οι: Σήφης Κοτρωνάκης, Μιχάλης Αννιτσάκης, Ζεκίρ Λάμι και Παναγιώτης Βρώτσος.
Οι μαθητές που συμμετέχουν στο project του κάδου υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Τίτου Σμυρνάκη, είναι οι: Σήφης Κοτρωνάκης, Μιχάλης Αννιτσάκης, Ζεκίρ Λάμι και Παναγιώτης Βρώτσος.

Eναν αυτόματο κάδο σκουπιδιών έφτιαξαν οι μαθητές της Α’ Τάξης του Γυμανσίου Βάμου Σήφης Κοτρωνάκης, Μιχάλης Αννιτσάκης, Ζεκίρ Λάμι και Παναγιώτης Βρώτσος.
Όπως εξηγούν σε κείμενό τους, τα παιδιά ήθελαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των μαθητών που… βαριούνται να ανοίξουν το καπάκι του κάδου και πετούν κάτω τα σκοπυίδια τους. «Η ιδέα στην οποία και καταλήξαμε ήταν  το “έξυπνο” καλαθάκι με αυτοματισμό ο οποίος θα ανοίγει και θα κλείνει το καπάκι όταν πλησιάζει το χέρι μας με το σκουπίδι που θέλουμε να πετάξουμε».
Το «Auto Trash Bin» όπως ονόμασαν το project τους, βοηθά στην επίλυση του προβλήματος καθώς αναμένεται να κινήσει το ενδιαφέρον των μαθητών και να το δουν σαν παιχνίδι και να μην αφήνουν πλέον τα σκουπδιάκια τους στο πάτωμα.
Οι μαθητές της Α’ Τάξης Σήφης Κοτρωνάκης, Μιχάλης Αννιτσάκης, Ζεκίρ Λάμι και Παναγιώτης Βρώτσος, σχεδίασαν τον κάδο τους, αγόρασαν τα υλικά που χριεάζονταν, τα συναρμολόγισαν και προγραμμάτισαν τον κάδο.
Αναλυτικά εξηγούν: «Κατά τον σχεδιασμό αποφασίσαμε ότι θα  χρειαστούμε τα παρακάτω υλικά: ArduinoUNO, αισθητήρα απόστασης υπερήχων (HC-SR04),  σερβομηχανισμό (servo), διακόπτης, μπαταρία 9V, καλώδια και φυσικά έναν πλαστικό κάδο σκουπιδιών. Η  λειτουργία του “Auto Trash Bin” θα στηρίζεται στον αισθητήρα απόστασης ο οποίος όταν ανιχνεύει την  ύπαρξη αντικειμένου (το χέρι μας) λίγα εκατοστά μπροστά από τον κάδο, θα θέτει σε κίνηση το servo το  οποίο θα ανοίγει το καπάκι του κάδου και στη συνέχεια θα το κλείνει μόλις απομακρυνθεί το χέρι μας».

Aλλη ομάδα μαθητών, ο Μανώλης, ο Γιάννης, η Γεωργία και η Μελούν, έφτιαξαν τον συναγερμό φωτιάς ο οποίος παρακολουθεί τη θερμοκρασία και ανιχνεύει φλόγα.
Οι καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού που “πλήγωσαν” και τον Αποκόρωνα, ευαισθητοποίησαν τους μαθητές του Γυμνασίου Βάμου ώστε να φτιάξουν αυτό το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης.
Όπως εξηγούν, «σκεφτήκαμε  να κατασκευάσουμε ένα σύστημα Arduino που θα ανιχνεύει φωτιά ενώ παράλληλα θα παρακολουθεί τη θερμοκρασία του χώρου. Ένα τέτοιο σύστημα στο χώρο του σχολείου θα προειδοποιεί μαθητές και καθηγητές για να απομακρυνθούν από τη εστία της φωτιάς με ασφάλεια».
Μιλώντας για την κατασκευή τους, εξηγούν πως «για “περιτύλιγμα” της συσκευής χρησιμοποιούμε μια διάφανη κυλινδρική θήκη από CD έτσι ώστε να φαίνεται το εσωτερικό με τα led του καθώς λειτουργεί. Εκτός από το flame sensor που ανιχνεύει άμεσα τη φλόγα, χρησιμοποιούμε και έναν αισθητήρα DHT11 ο οποίος μετράει θερμοκρασία και υγρασία περιβάλλοντος και μέσω του κατάλληλου προγραμματισμού μας εμφανίζει τις τιμές στην οθόνη LCD που θα χρησιμοποιήσουμε. Έτσι μπορούμε να ορίσουμε και μια άλλη παράμετρο η οποία θα ενεργοποιεί τον συναγερμό μας. Ορίζουμε μια υψηλή θερμοκρασία πάνω από την οποία η συσκευή μας θα προειδοποιεί για πυρκαγιά. Σε περίπτωση συναγερμού ανάβει ένα κόκκινο LED και ταυτόχρονα ηχεί το buzzer. Το όλο σύστημα θα μπορούσε να συνδεθεί και σε κάποιο κουδούνι χρησιμοποιώντας ένα relay, έτσι ώστε να γίνεται αντιληπτός ο συναγερμός στον ευρύτερο χώρο του σχολείου, ώστε να ειδοποιηθούν εγκαίρως όλοι οι μαθητές και οι καθηγητές σε περίπτωση πυρκαγιάς. Με την καθοδήγηση του καθηγητή μας κάναμε τον προγραμματισμό του Arduino γράφοντας σε γλώσσα Arduino IDE (C++) και δοκιμάζοντας πρώτα τη συνδεσμολογία μας πάνω σε ένα breadboard. Αφού βεβαιωθήκαμε ότι όλα λειτουργούν σωστά τοποθετήσαμε όλα τα εξαρτήματα μέσα στο “περιτύλιγμά” μας και θεωρούμε το αποτέλεσμα καταπληκτικό! ».

Oι μαθητές Ιωάννα Τζομπανάκη, Αντώνης Καζάνης, Σταύρος Παπαδογιάννης και Παύλος Βοτζάκης αποτέλεσαν την ομάδα που έφτιαξε το “έξυπνο” μπαστούνι για τυφλούς. «Σκεφτήκαμε σαν ομάδα να τοποθετήσουμε σε ένα κλασικό μπαστούνι για τυφλούς ένα μηχανισμό Arduino που έχει ανιχνευτή απόστασης και έτσι θα μπορεί να ειδοποιεί τον τυφλό για τα εμπόδια μπροστά του.», εξηγούν τα παιδιά και περιγράφουν την κατασκευή τους: «Αυτός ο αισθητήρας θα μετράει την απόσταση ενός αντικειμένου μπροστά από το μπαστούνι και σε απόσταση μικρότερη από 40cm θα ειδοποιεί μέσω ενός buzzer τον τυφλό – χειριστή του μπαστουνιού. Έτσι θα έχει ο τυφλός ένα επιπλέον στοιχείο και μια πιο ολοκληρωμένη αντίληψη του χώρου μπροστά του, αποφεύγοντας έτσι εμπόδια». Η εφεύρεση χρηιμοποιεί έναν διακόπτη για το κύκλωμα, ένα LED που θα δείχνει ότι είναι σε λειτουργία, ένα Arduino UNO, έναν αισθητήρα απόστασης (Ultrasonic sensor HCSR04), ένα Buzzer, καλώδια και μια μπαταρία 9V.

Eνα “έξυπνο” φανάρι έφτιαξαν από πλευρά τους οι μαθήτριες Ναόμι Φουντουλάκη, Έλενα Χαιρετάκη, Μαρία Σταυρουλάκη και Διόνη Ανδρουλάκη.
Πώς είχαν την ιδέα αυτή; Τα κορίτσια εξηγούν: «Υπάρχει μια επικίνδυνη στροφή του δρόμου έξω από τις Καλύβες που μπορεί να προκαλέσει σοβαρό ατύχημα, καθώς το λεωφορείο αναγκάζεται να βγει στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας για να στρίψει. Εκείνη τη στιγμή οποιοδήποτε όχημα που έρχεται από την αντίθετη κατεύθυνση, λόγω μηδενικής ορατότητας, κινδυνεύει να συγκρουστεί με το λεωφορείο. Τις ανωτέρω ανησυχίες μας για το πρόβλημα αυτό έχουμε εκθέσει και σε παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης για να επιλυθεί το συντομότερο».
Έφτιαξαν λοιπόν ένα σύστημα φαναριών που συνδέεται με αισθητήρες απόστασης και ανάλογα από ποια μεριά περνάει κάποιο μεγάλο όχημα θα ανάβει το αντίστοιχο φανάρι στην άλλη μεριά, ώστε να σταματάει το δεύτερο όχημα πριν τη στροφή. Το φανάρι μάλιστα λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια!
Τα παιδιά μάλιστα παρουσίασαν την εφεύρεσή τους στην κα. Μπενάκη, αντιδήμαρχο σε θέματα πολιτισμού και τον κ. Κοτσιφάκη, Αντιδήμαρχο νεολαίας του Δήμου Αποκορώνου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα