Στο πλαίσιο του προγράμματος “Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.” η δράση που υλοποιήθηκε τη φετινή σχολική χρονιά από το ΕΠΑ.Λ. Ακρωτηρίου είχε θέμα την “Κοινωνική κι Αλληλέγγυα Οικονομία”.
Aποτελεί μια καινοτόμο προσπάθεια, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αποσκοπεί στο να μεταδώσει στους μαθητές τις βάσεις μιας άλλου τύπου επιχειρηματικότητας, η οποία στηρίζεται στις αρχές της συνεργασίας, του κοινωνικού αντίκτυπου καθώς και του σεβασμού στο περιβάλλον. Η εκπαιδευτική προσέγγιση είναι συμμετοχική, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τις επιθυμίες των μαθητών, οι οποίοι στην ουσία συνδιαμορφώνουν το πρόγραμμα καθώς αυτό υλοποιείται.
Η φιλοσοφία του προγράμματος είναι η εξής: Οι μαθητές ξεκινούν με την αποτύπωση των βασικών αξιών της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας,(Κ.ΑΛ.Ο.)· στην συνέχεια επιλέγουν μια “επιχειρηματική” δραστηριότητα – στην περίπτωσή μας παραγωγή σαπουνιών, κηραλοιφών, μαρμελάδων κτλ.- και με την βοήθεια ενός μέντορα φτιάχνουν συνεργατικά το προϊόν. Το πρόγραμμα τελειώνει με μια έκθεση όπου οι μαθητές “πωλούν” το προϊόν και εν συνεχεία αποφασίζουν από κοινού για την αξιοποίηση του “κέρδους”.
Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος τροποποιήθηκε και προσαρμόστηκε στην πορεία, λόγω της πανδημίας Covid-19. Παρόλα αυτά οι μαθητές έχουν συμμετάσχει ήδη σε τρεις δραστηριότητες και αναμένεται άλλη μία για το κλείσιμο του προγράμματος, στην αρχή του νέου σχολικού έτους.
• Στην πρώτη δραστηριότητα οι μαθητές της Α’, Β’ και Γ’ Λυκείου του Τομέα Διοίκησης και Οικονομίας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα εξοικειώθηκαν με διαδραστικό τρόπο, συζήτηση και εργασία σε ομάδες, στις βασικές αρχές της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας οικονομίας.
Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι αρχικά υπήρχε μεγάλη επιφυλακτικότητα για το αν οι μαθητές μπορούν να κατανοήσουν τη θεματική της κοινωνικής κι αλληλέγγυας οικονομίας. Όμως στην πορεία φάνηκε (και στις τρεις φάσεις υλοποίησης) ότι οι μαθητές αντιλήφθηκαν πολύ καλά τον όρο της συνεργατικότητας και της διαφοροποίησης από μια κοινή επιχείρηση, (φωτ. 1).
• Στη δεύτερη δραστηριότητα οι μαθητές και οι καθηγητές επισκέφθηκαν ένα φορέα Κ.ΑΛ.Ο. της πόλης, την KOIN.Σ.ΕΠ. Τerra Verde, του οποίου η κύρια δραστηριότητα είναι το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο. Εκεί τους υποδέχτηκαν μέλη της KOIN.Σ.ΕΠ. (εργαζόμενοι, παραγωγοί και εθελοντές), οι οποίοι τους ξενάγησαν στο χώρο και μίλησαν για την ιστορία του εγχειρήματος. Στη συνέχεια οι μαθητές έκαναν ερωτήσεις με βάση τους άξονες που είχαν επεξεργαστεί στην πρώτη δραστηριότητα του προγράμματος (π.χ. πώς παίρνονται οι αποφάσεις, ποια είναι η σχέση των παραγωγών-μελών με την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., με ποια κριτήρια αποφασίζουν με ποιες άλλες επιχειρήσεις ή παραγωγούς θα συνεργαστούν κ.α.), (φωτ. 2).
• Στη τρίτη δραστηριότητα οι μαθητές συνεργάστηκαν, δημιουργώντας μια προσομοίωση του τρόπου λειτουργίας ενός φορέα Κ.ΑΛ.Ο. προκειμένου να παράγουν σαπούνι. Αυτό τους έβαλε στο ρόλο μελών μιας ομάδας με οριζόντια διαχείριση και κοινό στόχο. Χρειάστηκε να αναπαραστήσουν μια συνέλευση ώστε να πάρουν κάποιες αποφάσεις γύρω από την παραγωγή. Επίσης έπρεπε να γίνει ανάθεση διαφορετικών ευθυνών και εργασιών σε κάθε μαθητή για να υπάρχει ροή στη παραγωγή του προϊόντος κ.α.. Έτσι απέκτησαν βίωμα και εμπειρία των παραπάνω, (φωτ. 3).
• Στην επόμενη δραστηριότητα θα παρουσιαστεί η δουλειά που έχουν κάνει οι μαθητές και θα οργανωθεί έκθεση των προϊόντων που παρήγαγαν. Έτσι θα τους δοθεί η δυνατότητα να παρουσιάσουν οι ίδιοι το προϊόν τους αλλά και να μιλήσουν για την εμπειρία τους. Παράλληλα θα δοθεί και στους πολίτες των Χανίων η δυνατότητα να μάθουν περισσότερα για αυτό το πρόγραμμα.
• Το νέο μας ραντεβού το Σεπτέμβριο!
Η δράση πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος “ Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.” που υλοποιείται απ το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας «NΟΗΣΙΣ» 1, το ΕΠΑ.Λ. Ακρωτηρίου με συνεργαζόμενο φορέα το Κέντρο Στήριξης για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (Κ.ΑΛ.Ο) 2 που εδράζει στα Χανιά, Τσουδερών 46
1. Το έργο «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης τρέχει για δεύτερη χρονιά φέτος, μετά από την επιτυχημένη περσινή πιλοτική εφαρμογή του στα ΕΠΑ.Λ. ανά την Ελλάδα.
2. Το Κέντρο Στήριξης λειτουργεί ως “σημείο ενημέρωσης” για την Κ.ΑΛ.Ο, ως δομή συμβουλευτικής και υποστήριξης υφιστάμενων φορέων Κ.ΑΛ.Ο καθώς και ομάδων που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση Όλες οι υπηρεσίες του Κέντρου Στήριξης παρέχονται δωρεάν.