Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Μαθητές σχεδιάζουν το ενεργειακό µέλλον στο 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο

Τι είναι η πυρηνική σύντηξη και πώς γίνεται, γιατί είναι φιλική στο περιβάλλον, πότε θα είναι διαθέσιµη στην ανθρωπότητα; Αυτά ήταν µερικά από τα ερωτήµατα στα οποία έδωσαν απαντήσεις οι µαθητές του 1ου Πειραµατικού Γυµνασίου Χανίων στα πλαίσια project που υλοποίησαν σε συνεργασία µε το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήµιο.

Οι µαθητές ενηµερώθηκαν για την πυρηνική σύντηξη, επισκέφθηκαν και φωτογράφισαν το εργαστήριο λέιζερ του ΕΛΜΕΠΑ και έδειξαν µέρος της δουλειάς τους σε εκδήλωση χθες το µεσηµέρι στο πεζόδροµο της οδού Τσουδερών.

«Είχαµε µια συνεργασία µε τους καθηγητές του Γυµνασίου έτσι ώστε να τους εξηγήσουµε τι είναι η σύντηξη και να την δώσουν στα παιδιά να την καταλάβουν µε τον δικό τους τρόπο . Είναι ευχάριστο που τα παιδιά συµµετείχαν στη δράση αυτή» δήλωσε ο κ. Γιάννης Φυτίλης επικ. Καθηγητής στο τµήµα Ηλεκτρονικών Μηχανικών του ΕΛΜΕΠΑ και µέλος του “Εργαστηρίου λέιζερ” .
∆ίνοντας περισσότερες πληροφορίες για την πυρηνική σύντηξη ο κ. Φυτίλης υπογράµµισε πως «δίνει καθαρή ενέργεια χωρίς αποτύπωµα άνθρακα! Τα οργανικά απόβλητα είναι µικρής διάρκειας και το καύσιµο έχει µικρή αξία προέρχεται από το υδρογόνο. Με την πυρηνική σύντηξη δεν θα έχουµε ατυχήµατα όπως είχαµε µε την πυρηνική σχάση». Ο ίδιος υπολογίσε ότι σε 20 µε 25 χρόνια η ενέργεια από την πυρηνική σύντηξη θα είναι διαθέσιµη σε βιοµηχανική κλίµακα παραγωγής.

 

Για τους µαθητές ο Γιάννης Σπανουδάκης εξήγησε πως η πυρηνική σύντηξη είναι πολύ σηµαντική αφού «δεν θα έχουµε ραδιενεργά απόβλητα, ούτε ρύπανση του περιβάλλοντος αλλά καθαρή ενέργεια που θα προέρχεται από το νερό. Μάθαµε για αυτή στον όµιλο της καθηγήτρια µας της κ. Ράπτη από την Α΄ Γυµνασίου».

 

Τη συµβολή του συλλόγου καθηγητών υπογράµµισε η φυσικός κ. Μαρία Ράπτη συµπληρώνοντας πως «είναι ενεργός και πρόθυµος για οποιαδήποτε δράση έξω από το χώρο της τάξης. Η ιδέα της δράσης ήταν να συνδέσουµε πράγµατα τη γνώση των παιδιών µε την καθηµερινότητα τους και να αγαπήσουν την βασική έρευνα που µας έχει οδηγήσει στην επιστηµονική ανάπτυξη. Ήταν κάτι που άρεσε πάρα πολύ στα παιδιά που κάθισαν και εκτός ωραρίου». Τέλος η ερασιτέχνης φωτογράφος κ. Χρύσα Μαρκετάκη ευχαρίστησε της κ. Ράπτη και ∆ιαµαντή για την πρόσκληση και περιέγραψε πως βοήθησε στα παιδιά ώστε να φωτογραφήσουν µε τον καλύτερο δυνατό τρόπο µέσα στο “Εργαστήριο λέιζερ” του ΕΛΜΕΠΑ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα