Την ευκαιρία να γνωρίσουν τον μοναδικό πλούτο ενδημικών αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών και δέντρων της Κρήτης, όπως η μαλλοτήρα, το δίκταμο και η αμπελιτσιά, να μάθουν τα μυστικά της μελισσοκομίας και να ζήσουν την εμπειρία των χημικών πειραμάτων μέσα σε ένα σύγχρονο εργαστήριο, έχουν μαθητές και μαθήτριες των Χανίων μέσα από τα νέα ενημερωτικά και εκπαιδευτικά προγράμματα του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.).
Τα προγράμματα, που είναι δωρεάν για τους μαθητές και θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο, περιλαμβάνουν ξεναγήσεις στον βοτανικό κήπο του Μ.Α.Ι.Χ. και ενημερωτικές ομιλίες καθώς και πειράματα στο εργαστήριο Χημείας του Ινστιτούτου.
Η τεχνολόγος γεωπόνος του Μ.Α.Ι.Χ. και υπεύθυνη των ξεναγήσεων Ηλέκτρα Ρεμούνδου τόνισε ότι το φετινό πρόγραμμα έχει 5 διαφορετικά προγράμματα που απευθύνονται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και εστιάζουν στην αυτοφυή χλωρίδα της Κρήτης, τα αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά, τη μελισσοκομία, τη Χημεία και τα φυτικά προϊόντα. «Το ενδιαφέρον που δείχνουν τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί για τα προγράμματα αυτά είναι μεγάλο. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις γνωστοποιήθηκε στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ότι θα “τρέξουν” τα προγράμματα έκλεισαν μέσα σε 1 ημέρα οι διαθέσιμες ημερομηνίες και πλέον υπάρχουν επιλαχόντες», σχολίασε η κα Ρεμούνδου.
ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Ειδικότερα ως προς τα προγράμματα αυτά αφορούν:
• Μέλη, μέλισσα και άνθη
Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η βιολόγος στη μονάδα διατήρησης μεσογειακών φυτών και στο εργαστήριο αναλυτικής Χημείας του Μ.Α.Ι.Χ. Παναγιώτα Γώτσιου. Οπως εξήγησε στο πλαίσιο του προγράμματος γίνεται μία σύντομη παρουσίαση των βασικών στοιχείων της βιολογίας της μέλισσας, την κύρια αξία της στην επικονίαση των ανθών, αλλά και στην παραγωγή του μελιού και άλλων λιγότερο γνωστών προϊόντων (όπως κερί, πρόπολη, δηλητήριο, γύρη). Επίσης, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν πώς δουλεύουν οι “εργάτριες” μέλισσες στον κήπο του Μ.Α.Ι.Χ. και να δουν με τον μεγεθυντικό φακό του μικροσκοπίου τις μορφές διαφόρων γυρεοκόκκων μέσα στο μέλι. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις τάξεις του Δημοτικού.
• Αμπελιτσιά: το εμβληματικό δέντρο της Κρήτης.
Η κα Γώτσιου μαζί με την τεχνολόγο γεωπόνο στη μονάδα διατήρησης μεσογειακών φυτών του Μ.Α.Ι.Χ. Ελένη Μαρκάκη έχουν την ευθύνη του προγράμματος που αφορά στο μοναδικό ενδημικό δέντρο της Κρήτης την αμπελιτσιά. «Η αμπελιτσιά είναι ένα είδος δέντρου που απαντάται μόνο στα βουνά της Κρήτης σε πάνω από 800 μ. υψόμετρο! Κι ενώ είναι ένας από τους παλαιότερους “κατοίκους” του νησιού, σήμερα διαφαίνεται ότι η συνέχεια της ύπαρξής της απειλείται. Σκοπός λοιπόν του προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές πώς αυτό το ιδιαίτερο είδος δέντρου κατάφερε και έφτασε σε αυτήν την κατάσταση, ενώ θα έχουν την ευκαιρία να το δουν και από κοντά στον κήπο του Μ.Α.Ι.Χ., αλλά και να μάθουν και για τους σπόρους του που φυλάγονται στην Τράπεζα Σπόρων του Ινστιτούτου» σημείωσε η κα Γώτσιου και διευκρίνισε ότι το εν λόγω πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά Ε’, ΣΤ’ Δημοτικού και Α’ Γυμνασίου.
• Η μαγεία της Χημείας
Το πρόγραμμα γνωριμίας με τη Χημεία μέσα από πειραματικές εφαρμογές έχει αναλάβει ο χημικός Msc στο εργαστήριο αναλυτικής Χημείας του Μ.Α.Ι.Χ. Σπύρος Γρηγοράκης. «Κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν πειράματα με τη μορφή επίδειξης στο Εργαστήριο Ποιότητας Τροφίμων, ενώ τα πειράματα θα έχουν ως βάση τον εργαστηριακό οδηγό της Β’ και Γ’ Γυμνασίου, με κάποιες παραλλαγές. Σκοπός του προγράμματος είναι οι μαθητές να κατανοήσουν ότι η Χημεία είναι μία επιστήμη, η οποία στηρίζεται στο πείραμα και την παρατήρηση, ό,τι υπάρχει παντού στην καθημερινότητα και μπορεί να είναι εντυπωσιακή!», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου.
• Αρωματικά φυτά και βότανα.
Το πρόγραμμα που αφορά τα αρωματικά φυτά και βότανα της Κρήτης και ευρύτερα της Μεσογείου έχει υπεύθυνους τις τεχνολόγους γεωπόνους Ηλέκτρα Ρεμούνδου και Ελένη Μαρκάκη.
Μέσω μίας σειράς δραστηριοτήτων και παιχνιδιών, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με βότανα, μαθαίνουν τα ονόματά τους, αναγνωρίζουν τις αρωματικές τους ιδιαιτερότητες και ανακαλύπτουν τις χρήσεις τους στην καθημερινή ζωή. Το πρόγραμμα υλοποιείται στο Εκθεσιακό Κέντρο του Μ.Α.Ι.Χ. και περιλαμβάνει μικρή ξενάγηση στον βοτανικό κήπο, ενώ απευθύνεται σε παιδιά Α’, Β’ και Γ’ Δημοτικού.
• Διαδραστικός περίπατος στον βοτανικό κήπο.
Η κα Ρεμούνδου είναι υπεύθυνη και στο πρόγραμμα που περιλαμβάνει μία ιδιαίτερη ξενάγηση στον βοτανικό κήπο του Μ.Α.Ι.Χ. Στο πλαίσιο της δράσης τα παιδιά έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να δουν, να αγγίξουν και να μυρίσουν τα φυτά, αλλά να γνωρίσουν και να γευτούν κάποια απ’ τα προϊόντα τους. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του περιπάτου οι μαθητές ακούν ιστορίες, μύθους και μικρά μυστικά, γνωστών και άγνωστων φυτών. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε Νηπιαγωγεία και όλες τις τάξεις του Δημοτικού.
Ολα τα προγράμματα διαρκούν από 45 λεπτά μέχρι 1 ώρα και θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 11 Απριλίου και 20 Μαΐου. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στη διεύθυνση http://tour.maich.gr/
Για περισσότερες πληροφορίες: Ηλέκτρα Ρεμούνδου τηλ: 2821035000 εσ. 578 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση hlektra@maich.gr.
Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή ηλεκτρονικά, επιλέγοντας το πρόγραμμα που τους ενδιαφέρει, στη διεύθυνση http://tour.maich.gr/.