Μαθητικό Συνέδριο με θέμα: “Η ιστορία της Μέσης Εκπαίδευσης στην Κρήτη” διοργανώνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων από 10 έως 12 Μαϊου στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Το συνέδριο θα διεξαχθεί με τη συνεργασία του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και του «Κέντρου Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας της Εκπαίδευσης και του Διδασκαλικού Επαγγέλματος» του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Οι συνεργαζόμενοι φορείς του συνεδρίου είναι:
Η Περ/κη Δ/νση Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπ/σης Κρήτης, Τα τμήματα Παιδαγωγικής και Επιστημονικής Καθοδήγησης Π/θμιας, Δ/θμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, οι Σχολικοί Σύμβουλοι Δ/θμιας Εκπαίδευσης Χανίων, η Δ/νση Π/θμιας Εκπαίδευσης Χανίων, οι Σχολικές Επιτροπές Δ/θμιας Εκπαίδευσης Δήμων Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που υπογράφει ο Πρόεδρος της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής του Μαθητικού Συνεδρίου, Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, MSc Μανούσος Μ. Μαραγκάκης, «αντικείμενο του συνεδρίου είναι, αφενός μεν η ανάδειξη του ρόλου της Κρητικής Εκπαίδευσης στα εκπαιδευτικά δρώμενα της χώρας μας, αφετέρου δε η αλληλοπεριχωρητική σχέση του χθες, του σήμερα και του αύριο στην παροχή παιδείας, ως προϋπόθεση για την πνευματική και οικονομική αναγέννηση της χώρας μας.
Σκοπός του συνεδρίου είναι να προσφέρει ένα δημόσιο βήμα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ώστε να αναδειχθούν και να συζητηθούν θέματα που αφορούν στα οράματα και στους προσανατολισμούς των Ελλήνων της Κρήτης, για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη διάχυση της παιδείας μέχρι «και εις την εσχάτην καλύβην του χωρικού». Απώτερος στόχος του συνεδρίου είναι να ενθαρρύνει και να προωθήσει την ανάπτυξη ενός ουσιαστικού και παραγωγικού διαλόγου μεταξύ των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των στελεχών της εκπαίδευσης, των επιστημόνων και γενικότερα όλων όσοι ενδιαφέρονται για ζητήματα της Ιστορίας και της εκπαίδευσης του τόπου μας. Επιπρόσθετα, το συνέδριο φιλοδοξεί να καταδείξει και τον τρόπο που η Ιστορία κάθε τόπου, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δύναται να διαπλάθει ικανούς πρωταγωνιστές για την κοινωνική και πνευματική ανάπτυξη και τον πολιτισμό.
Απευθύνεται σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, στελέχη της εκπαίδευσης, επιστημονικούς ερευνητές, φοιτητές, σπουδαστές αλλά και σε κάθε πολίτη του τόπου μας.
Στο συνέδριο θα συμμετέχουν 25 σχολικές μονάδες από τον Νομό Χανίων, το 1ο και 2ο ΓΕΛ Ρεθύμνου, το 1ο Γ.Ε.Λ Ηρακλείου –Καπετανάκειο-, το Λύκειο Πολεμιδίων της Κύπρου καθώς και το ΕΚΦΕ Χανίων. Παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου θα λειτουργεί μέρος της έκθεσης με τίτλο: “Το άγνωστο «μέτωπο» των Βαλκανικών Πολέμων: η διοικητική ενσωμάτωση των Νέων Χωρών” του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία η οποία είχε οργανωθεί με αφορμή την επέτειο των 100 ετών από τους Βαλκανικούς Πολέμους. Στο πλαίσιο του συνεδρίου παρουσιάζονται από την όλη έκθεση δύο θεματικές ενότητες: η πρώτη αποτελεί μια ιστορική αναδρομή στα στρατιωτικά, διπλωματικά και πολιτικά γεγονότα της δεκαετίας 1912- 1922, και η δεύτερη παρουσιάζει όψεις της Κρήτης – τοπία, άνθρωποι, διοίκηση, εκπαίδευση και οικονομία- της περιόδου αυτής».