Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Μαθητικό… στέκι το Μουσείο Τυπογραφίας

Επίσκεψη µαθητών του Πειραµατικού Γυµνασίου Χανίων

Να εντρυφήσουν στα µυστικά της τυπογραφίας αλλά και της δηµοσιογραφίας είχαν µαθητές του 1ου Πειραµατικού Γυµνασίου Χανίων που επισκέφθηκαν πρόσφατα το Μουσείο Τυπογραφίας, στο ΒΙΟ.ΠΑ. Μάλιστα οι µαθητές της Β’ Γυµνασίου έχουν δηµιουργήσει δηµοσιογραφική οµάδα και το επόµενο διάστηµα πρόκειται να δηµοσιεύσουν το δικό τους σχολικό έντυπο.

Τους µαθητές µε τους συνοδούς εκπαιδευτικούς, ξενάγησαν στις συλλογές του Μουσείου η µουσειολόγος Μυρτώ Κοντοµιτάκη και η δηµοσιογράφος Ελένη Φουντουλάκη ενώ τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να παρακολούθησαν βίντεο για την σύγχρονη µέθοδο τυπώµατος, µέσα από το παράδειγµα της εφηµερίδας “Χανιώτικα νέα”, το τυπογραφείο της οποίας λειτουργεί δίπλα στο Μουσείο. Ακολούθησε συζήτηση µε τους µαθητές για το επάγγελµα του δηµοσιογράφου και τις προκλήσεις που αντιµετωπίζει στην σηµερινή εποχή, τη δηµοσιογραφική δεοντολογία κ.ά.

«Ήταν µια πολύ χρήσιµη εµπειρία διότι τα περισσότερα παιδιά δεν είχαν έρθει σε επαφή µε το Μουσείο ξανά, ωστόσο ακόµα και οι µαθητές που είχαν έρθει, είδαν το χώρο µε ‘‘άλλα µάτια’’. Ήρθαν “πρόσωπο µε πρόσωπο” µε την εξέλιξη της Τυπογραφίας. Μπόρεσαν να πάρουν σηµαντικές πληροφορίες που θα τις αξιοποιήσουν και εντός και εκτός σχολείου, ως εγκυκλοπαιδικές γνώσεις. Επίσης οι πληροφορίες που αποκτήσαµε, ο τρόπος που γίνεται η δηµοσιογραφική δουλειάς, θα µας βοηθήσουν στο να δουλέψουµε κι εµείς στο σχολείο ανάλογα», ανέφερε η φιλόλογος Νικητούλα Καπελλάκη.

«Θερµά συγχαρητήρια για τον κόπο και την τόσο εµπεριστατωµένη εργασία και συλλογή. Είµαστε ενθουσιασµένοι και ευγνώµονες», ανέφερε ο εκπαιδευτικός Χρήστος Φραδέλλος.

«Μου άρεσαν πολύ τα παλιά τυπογραφικά µηχανήµατα, διότι για την εποχή τους, η τεχνολογία τους ήταν ‘‘πολύ µπροστά’’», επεσήµανε ο Αντώνης, µαθητής του σχολείου που έχει ξανά επισκεφθεί το Μουσείο. Ιδιαίτερη εντύπωση του έκανε η νέα αίθουσα Φωτογραφίας αλλά και οι εκθέσεις µε τα Εικαστικά βιβλία και την Ιστορία της Γραφής.

Στη Χριστίνα, επίσης µαθήτρια του σχολείου, άρεσε το πώς τυπώνανε στα παλιά χρόνια και το γεγονός ότι οι ίδιοι οι µαθητές είχαν την ευκαιρία να τυπώσουν όπως οι παλιοί τυπογράφοι σε χειροκίνητα µηχανήµατα περασµένων αιώνων. Επίσης την εντυπωσίασε η Ιστορία της Γραφής που περιλαµβάνει 40 ταµπλό εικαστικού – πληροφοριακού περιεχόµενου και διηγείται την εξέλιξη της προσπάθειας του ανθρώπου για επικοινωνία.

Γερµανοί µαθητές

Τα κοινά που συνδέουν µέσω της ιστορίας και της τυπογραφίας τα Χανιά µε την γερµανική πόλη Γκέρλιτς είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν 18 µαθητές από το Augustum Gymnasium και µαθητές από το Γυµνάσιο Σούδας, που επισκέφθηκαν πριν λίγες µέρες το Μουσείο Τυπογραφίας. Τους µαθητές, συνοδευόµενους από τους καθηγητές τους, ξενάγησε η µουσειολόγος Μυρτώ Κοντοµιτάκη.

Οι Γερµανοί µαθητές βρέθηκαν στα Χανιά, στο πλαίσιο προγράµµατος µε τίτλο Work for peace – Traces of Greek- German relations of the 20th and 21st century in Görlitz and Crete το οποίο περιλάµβανε διδακτικές επισκέψεις και δραστηριότητες µε σκοπό τη γνώση της ιστορίας του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου σχετικά µε τη γερµανική κατοχή. Να σηµειωθεί ότι κατά τον Α’ Παγκόσµιο πόλεµο, στην πόλη Γκέρλιτς κυκλοφορούσε ελληνόφωνη εφηµερίδα µε τίτλο “Νέα του Γκέρλιτς” για τους περίπου 6.500 Έλληνες στρατιώτες και αξιωµατικούς που ως δύναµη του ∆’ Σώµατος Στρατού το 1916, “αναγκάστηκαν” – µέσα από µια τραγική ιστορική συγκυρία, στον απόηχο του εθνικού διχασµού- να οδηγηθούν σε αυτή την πόλη και να παραµείνουν επί δυόµισι χρόνια ως υπό περιορισµό “φιλοξενούµενοι” του Κάιζερ, επί της ουσίας ως ιδιότυποι, αιχµάλωτοι πολέµου.

Όπως ανέφερε η εκπαιδευτικός στο Γυµνάσιο Σούδας Βασιλεία Μουζουράκη, το Γκέρλιτς βρίσκεται στα σύνορα Γερµανίας – Πολωνίας και η συνεργασία µε το συγκεκριµένο σχολείο πραγµατοποιείται τα τελευταία χρόνια. «Στο πλαίσιο εκπαιδευτικών επισκέψεων µε τους µαθητές σε ιστορικά σηµεία και σε µνηµεία για τον Α’ ή Β’ Παγκόσµιο πόλεµο, προσπαθούµε να µιλήσουµε για τον πόλεµο και την ειρήνη και να µάθουν τα παιδιά από την Γερµανία την δική µας ιστορία π.χ. πως οι Έλληνες βιώσαµε τις φρικαλεότητες, τη βιαιότητα, τη σκληρότητα του Ναζιστικού στρατού. Ωστόσο, θέλοντας να συνδυάσουµε το ιστορικό κοµµάτι µε την κουλτούρα και τον πολιτισµό µας, επισκεφθήκαµε και το Μουσείο Τυπογραφίας, που θεωρούµε πως είναι ένα κέντρο πολιτισµού το οποίο παρουσιάζει την ιστορία της τυπογραφίας και συνδέεται µε την Γερµανία, τον εφευρέτη της Ιωάννη Γουτεµβέργιο αλλά και την δηµοσιογραφία και τον Τύπο.

Η Γερµανίδα εκπαιδευτικός Cornelia Alder έκανε λόγο για «ένα πολύ όµορφο και θεµατικά πλούσιο Μουσείο, όπου παρουσιάζεται η εξέλιξη της τυπογραφίας. Είδαµε πως τυπώνονταν τα βιβλία και οι εφηµερίδες, από το χθες στο σήµερα, κάτι που είχε πολύ ενδιαφέρον για τους µαθητές µας. Ήταν εντυπωσιακό! Για άλλη µια φορά διαπιστώσαµε ότι Γερµανούς και Έλληνες τους ενώνουν πολλά κοινά σηµεία. Ευχαριστούµε πολύ».

 

Παρασκευάς Περάκης και Μιχαήλ Λαμπαθάκης κάνουν unboxing την επικαιρότητα


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα