ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Ο καταρράκτης της αιώνιας φλόγας
Στο πάρκο Chestnut Ridge της Νέας Υόρκης υπάρχει ένας μικρός καταρράκτης που ονομάζεται Αιώνια Φλόγα και πήρε το όνομά του εξαιτίας μιας φυσικής φωτιάς που καίει σε μια μικρή σπηλιά ενός βράχου κάτω από τα ορμητικά νερά.
Η φωτιά δημιουργείται λόγω του σχιστόλιθου που βρίσκεται βαθιά κάτω από τη γη και έχει τη μυρωδιά χαλασμένου αβγού. Είναι μια μικρή ποσότητα φυσικού αερίου που ξεγλιστράει μέσα από τις ρωγμές των βράχων και ανεβαίνει στην επιφάνεια.
ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ
Οι ακτές της λίμνης Οντάριο μετά τη χειμωνιάτικη καταιγίδα
Ο φωτογράφος τοπίων Timothy Corbin απαθανάτισε πρόσφατα μερικές σπάνιες φωτογραφίες στις οποίες τα δέντρα στις όχθες της λίμνης Οντάριο έχουν παγώσει. Οι θερμοκρασίες στην περιοχή είναι αρκετά χαμηλές και τα κύματα χτυπούν συνεχώς τα δέντρα και τους κορμούς τους, δημιουργώντας πάγο.
ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ
Βραβείο στη μνήμη του «Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν»
Βραβείο θα απονέμεται κάθε χρόνο σε ηθοποιό του θεάτρου, στη μνήμη του Αμερικανού ηθοποιού Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν.
Το βραβείο, το οποίο θα συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 45.000 δολαρίων, θα χρηματοδοτείται από την εφημερίδα National Enquirer και τον εκδοτικό της οίκο, American Media Inc.
Δημοσίευμα της εφημερίδας μετά τον θάνατο του Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν ανέφερε ότι ο ηθοποιός είχε ερωτική σχέση με έναν φίλο του, τον Ντέιβιντ Κατς.
Ο τελευταίος έκανε αγωγή στην εφημερίδα για δυσφήμηση, ωστόσο η υπόθεση ρυθμίστηκε φιλικά.
Ο Ντέιβιντ Κατς πρότεινε στην εφημερίδα να χρηματοδοτεί κάθε χρόνο ένα βραβείο σε έναν ηθοποιό, δήλωσε ο δικηγόρος του.
«Επειδή ο κ. Κατς δε θέλει χρήματα συμφώνησε με την εφημερίδα να δημιουργηθεί ένα ταμείο που θα δίνει κάθε χρόνο ένα βραβείο στη μνήμη του Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν», τόνισε ο δικηγόρος.
Να σημειωθεί ότι ο ηθοποιός πέθανε στις αρχές του μήνα στη Νέα Υόρκη από υπερβολική δόση ναρκωτικών.
ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΙΑ
Ελληνες καλλιτέχνες εκθέτουν έργα για την Ελλάδα της κρίσης
Την ανάδειξη μιας άλλης οπτικής γωνίας, που δεν αφορά την πολιτική ή την οικονομική πλευρά της κρίσης στην Ελλάδα, αλλά τους ίδιους τους ανθρώπους, όπως αυτοί ζουν την καθημερινότητά τους, έχει ως κύριο στόχο της η έκθεση νέων Ελλήνων καλλιτεχνών στη Βιέννη, με τίτλο «329».
Η έκθεση, που τελεί υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ελλάδας στην αυστριακή πρωτεύουσα, εγκαινιάζεται το βράδυ της Πέμπτης 27 Φεβρουαρίου στον γνωστό εκθεσιακό χώρο «WUK Projektraum» και θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Μαρτίου.
Μέσα από δώδεκα έργα τους, από ζωγραφικούς πίνακες μέχρι εγκαταστάσεις, νέοι Έλληνες καλλιτέχνες αναζητούν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως «πώς βλέπουν οι ίδιοι οι Έλληνες την κρίση» -με την οποία «κρίση» η Ελλάδα φέρεται να έχει ταυτιστεί και οποιαδήποτε αναφορά στη χώρα να έχει αυτή τη σφραγίδα- «πώς βιώνουν την κρίση» ή «ποια είναι η μυρωδιά της, η εικόνα της, ο ήχος της».
Ο επισκέπτης της έκθεσης καλείται να ανασυνθέσει την καινούργια πραγματικότητα που διαμορφώνεται στον ευρωπαϊκό νότο και να την κατανοήσει σε προσωπικό επίπεδο.
Η έκθεση, την οποία επιμελήθηκε η Ολυμπία Τζώρτζη του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βιέννης, πλαισιώνεται από τρεις διαλέξεις οι οποίες επιχειρούν να φωτίσουν, μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις, την τέχνη, τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο της εποχής.
Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι «The Errands Group», Σωτήρης Φωκέας, Κατερίνα Λαμπρογιάννη, Μάρω Βασιλειάδου, Κωνσταντίνος Λιανός, «Null Pointer Constant», Γιώργος Ζώης, Φωτεινή Παπαρροδοπούλου, «Ρόμβος», Νεφέλη Παπακυριακοπούλου και Στεφανία Στρούζα.