Αν το Εθνος διέθετε πέντε αληθινούς Χριστιανούς
Η αποφράδα ημέρα της Αλωσης της Κωνσταντινούπολης (29 Μαΐου 1453) για τους ολίγους έστω σήμερα αληθινούς χριστιανούς και Ελληνες, είναι μια ανοιχτή πληγή με πολλές οδύνες.
Μέσα σ’ αυτόν τον πόνο μεταφέρουμε χάριν των αγαπητών μας αναγνωστών το παρακάτω επίκαιρο και λίαν αποκαλυπτικό άρθρο του Γαβριήλ Θ. Λαμψίδη που δημοσιεύθηκε σε εφημερίδα των Αθηνών της 16ης Μαΐου 2014.
«Οταν κυριεύτηκε η Κωνσταντινούπολη από τους Τούρκους ο κατακτητής Μωάμεθ ο Β’ εγκαταστάθηκε στα ανάκτορα των βυζαντινών αυτοκρατόρων και απολάμβανε τη νίκη του… Κάποια μέρα παρέθεσε επίσημο γεύμα στους υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Την ώρα, λοιπόν, που ευφραίνονταν και ευθυμούσαν οι πάντες, γυρίζει το βλέμμα του ο Μωάμεθ προς τον τοίχο της αίθουσας και βλέπει το εξής όραμα: Ενα γυμνό χέρι με ανοιχτή την παλάμη και τα πέντα δάκτυλα! Τρομαγμένος απευθύνεται στους συνδαιτυμόνες του και τους ρωτά εάν και αυτοί βλέπουν το ίδιο όραμα και εάν ναι, τι σημαίνει; Το βλέπομε, του απάντησαν, αλλά δεν γνωρίζουμε τι να σημαίνει.
Σύμφωνα με την παράδοση, ο Μωάμεθ χρησιμοποίησε όλη τη δύναμη και την εξουσία που διέθετε, προκειμένου να βρει τον μάντη ή τον μάγο, ώστε να του εξηγήσει το όραμα, προσπάθεια που δεν απέδωσε κανένα αποτέλεσμα. Τον συνεβούλευσε τότε ο προσωπικός του μάγειρας, που ήταν της απόλυτης εμπιστοσύνης του, να βρει Χριστιανό Αγιο, διότι μόνο αυτός θα μπορέσει να του δώσει τη σωστή ερμηνεία του οράματος.
Μετά από πολυήμερη έρευνα, κάποιοι χριστιανοί του υπέδειξαν ως άγιο και σοφό τον Γεώργιο Σχολάριο (Γεννάδιο, πρώτο πατριάρχη μετά την Αλωση).
Τον βρήκε ο Μωάμεθ και τον κάλεσε στα ανάκτορα.
Τον ενημέρωσε για ποιον σκοπό τον κάλεσε και του είπε αν κατορθώσει να βρει την αληθινή ερμηνεία του οράματος, θα του δώσει ό,τι του ζητήσει! Ο σοφός μοναχός είπε στον Μωάμεθ με τη δική του δύναμη, γνώση και σοφία, δεν μπορεί να ερμηνεύσει το όραμα, μόνον ο αληθινός Θεός, στον οποίον πιστεύω και λατρεύω, του εξήγησε, δύναται να μου το αποκαλύψει. Ζήτησε, λοιπόν, από τον Μωάμεθ προθεσμία επτά ημερών για να νηστεύσει, να προσευχηθεί και να παρακαλέσει τον Θεό να του αποκαλύψει την ερμηνεία του οράματος κι επειδή ο Μωάμεθ ευχαριστήθηκε από τα λόγια του μοναχού, συμφώνησε και του έδωσε την επταήμερη άδεια.
Μετά την πάροδο των επτά ημερών ο Γεώργιος Σχολάριος ήλθε στα ανάκτορα και αποκάλυψε στον Μωάμεθ ότι το όραμα που είδε σημαίνει τα εξής: “Εάν πέντε Χριστιανοί, αληθινοί πραγματικοί Χριστιανοί και όχι μόνο στο όνομα, βρίσκονταν στην πόλη αυτή, δεν θα κατόρθωνες να εισέλθεις σ’ αυτήν”.
Και θα καταλήξει, ο αρθρογράφος με τα λόγια του Στυλιανού Κεμεντζετζίδη στην “Ορθόδοξο Κυψέλη” λίαν αποκαλυπτικά και έπειτα από το παραπάνω περιστατικό “Δυστυχώς φθάσαμε σήμερα στο ανησυχητικό σημείο να αμαρτάνουμε χωρίς τύψεις και αληθινή μετάνοια…”. Και θα προσθέσει ο ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου π. Θεόδωρος Ζήσης: “…σε τριάντα, σαράντα χρόνια καταστρέψαμε τους πνευματικούς θησαυρούς, που συγκέντρωσαν οι πατέρες μας επί αιώνες. Μοιάζει σαν να πορευόμαστε μόνοι μας σε εθνική αυτοκτονία… Και όλα αυτά γιατί εγκαταλείψαμε τον Θεό και λατρεύουμε τον Μαμωνά, δηλ. το χρήμα, την καλοπέραση, τον ευδαιμονισμό, την ηδονοθηρία κατά τα πρότυπα του ήδη αποχριστιανισμένου δυτικού κόσμου, με όλες τις συνακόλουθες ηθικές εκτροπές, που ανατρέπουν εκ βάθρων τη διδασκαλία του Ευαγγελίου. Το χειρότερο όλων είναι ότι δεν υπάρχουν ηγέτες που θα μας οδηγήσουν σε μια πορεία εξόδου, η οποία, όπως φαίνεται, θα είναι επίπονη και μακροχρόνια. Εκ του λόγου αυτού, είναι άξια παντός επαίνου η προσπάθεια των εκδόσεων Ορθόδοξος Κυψέλη να προβάλει με πλήθος εκδόσεων ηγετικές φωνές και μορφές από το καθαγιασμένο και ηρωικό παρελθόν της ένδοξης, αλλά και πονεμένης Ρωμιοσύνης, ως αντίβαρο στη σημερινή αφωνία και ανυπαρξία των ηγετών, εκκλησιαστικών και πολιτικών”».
Εμείς, τι να προσθέσουμε; Ζούμε σε μια χώρα υπό διάλυση, σε μια αγέλη καλοπέρασης κι αδιαφορίας!…
*θεολόγος – τ. λυκειάρχης