Θετικά αποτιμά η κυβέρνηση τη θέση Σόιμπλε, ότι χωρίς το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, οι Ευρωπαίοι θα καταλήξουν σε δική τους λύση, αλλά με νέα συμφωνία με την Ελλάδα για την τήρηση των προαπαιτούμενων, υπό τον έλεγχο του ESM. Πηγές από το Μαξίμου σημειώνουν ότι το ενδεχόμενο απόσυρσης του ΔΝΤ θα δώσει πιθανή διέξοδο στο δομικό πρόβλημα.
Καλοδεχούμενη η άποψη για ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο υποστήριξης, λέει η ελληνική πλευρά και υποστηρίζει ότι το ενδεχόμενο αποχώρησης του Ταμείου, δεν συνεπάγεται νέο μνημόνιο, καθώς συμφωνία υπάρχει, και ίσως αυτή χρειαστεί να περάσει από το γερμανικό Κοινοβούλιο.
Ερμηνεύοντας θετικά τη δήλωση του γερμανού ΥΠΟΙΚ περί αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου σημείωναν την Παρασκευή πως «η πιθανότητα συνέχισης του προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ ή με παρουσία του χωρίς χρηματοδότηση, και άρα χωρίς κεντρικό ρόλο, είναι μία εξέλιξη που μπορεί να αποτελέσει διέξοδο στο δομικό πρόβλημα ασυμφωνίας μεταξύ των θεσμών που αποτελεί διαρκή τροχοπέδη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα και την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος».
Οι ίδιες πηγές προσέθεταν πως η άποψη ότι η Ευρώπη έχει δικό της θεσμικό πλαίσιο υποστήριξης «κερδίζει διαρκώς έδαφος σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και από την ελληνική πλευρά είναι εν τέλει καλοδεχούμενη, αρκεί οι πρωτοβουλίες και οι αποφάσεις να παρθούν γρήγορα».
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung ανέφερε πως σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποχωρήσει, «τότε οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να καταλήξουν σε δική τους λύση εντός του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος, όπως είχαμε προτείνει ήδη στην αρχή της ελληνικής κρίσης, η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ και εγώ».
Προσθέτει πως σε αυτή την περίπτωση, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να επιβάλουν όσα συμφωνήθηκαν «σαφώς πιο αποτελεσματικά».
«Το τωρινό πρόγραμμα προϋποθέτει τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αν συνεχίσουμε μόνοι μας, τότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε καλύτερα τα συμπεφωνημένα. Τον ρόλο αυτόν μπορούμε να τον αναθέσουμε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Σε αυτήν την περίπτωση ωστόσο έχουμε να κάνουμε με εντελώς νέα δεδομένα και θα έπρεπε να λάβουμε προηγουμένως την έγκριση της γερμανικής βουλής» τόνισε.
Καταλήγει πως σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις από άλλους, «τότε το τρέχον πρόγραμμα θα τερματιστεί και θα απαιτηθούν νέες διαπραγματεύσεις».
ΠΗΓΗ: in.gr