Η τραγωδία που συγκλονίζει τη χώρα τις τελευταίες ημέρες μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους νέους, έχει ξεσηκώσει “κύμα” συμπαράστασης, θλίψης αλλά και οργής με τους πολίτες να προχωρούν σε μαζικές κινητοποιήσεις ζητώντας να αποδοθούν οι ευθύνες όπου αναλογούν και τιμώντας με τον δικό τους τρόπο τη μνήμη των νεκρών.
Χιλιάδες πολίτες βρέθηκαν την Πέμπτη στους δρόμους του Ρεθύμνου όπως μεταδίδει το goodnet.gr, στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης, θέλοντας έτσι να ενώσουν τη φωνή τους τιμώντας την μνήμη των θυμάτων στα Τέμπη και ζητώντας να αποδοθούν οι ευθύνες για την τραγωδία. Πρόκειται για μια απο τις μαζικότερες κινητοποιήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, με την τοπική κοινωνία να εκφράζει την απέραντη θλίψη αλλά και την αγανάκτησή της για το τραγικό δυτύχημα και τις παραλείψεις που οδήγησαν σε αυτό.
Εργαζόμενοι, φοιτητές, και μαθητές λυκείων και γυμνασίων της πόλης έδωσαν δυναμικό παρόν με τη μαζική συγκέντρωση στο Δημαρχείο Ρεθύμνου ενώ ακολούθησε μια μεγάλη πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης καθώς και στην παλιά πόλη. Με τη θλίψη ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, άνθρωποι από όλους τους επαγγελματικούς τομείς, την εκπαίδευση, ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, ήταν εκεί θέλοντας να εκφράσουν την αγανάκτησή τους αλλά και την οδύνη για τα νέα παιδιά που έφυγαν για ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή.
“Στείλε όταν φτάσεις, δεν έφτασε ποτέ, εκδίκηση θα πάρουμε για σένανε μικρέ”, “Εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές”, “Σε μια χώρα που παραμελεί τους πολίτες το δυστύχημα είναι αναπόφευκτο”, ήταν κάποια από τα συνθήματα της πορείας που κυριαρχούσαν.
Υπενθυμίζεται πως και στο Ρέθυμνο τις προηγούμενες ημέρες, έπειτα από πρωτοβουλία των φοιτητικών συλλόγων, πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση που δεν είναι άλλο από το ότι “η ανθρώπινη ζωή μετράει” όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν και τα συνθήματα που κυριαρχούν σε κάθε γωνιά της χώρας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Πανεπιστήμιο Κρήτης υπό κατάληψη τελεί το τμήμα Ψυχολογίας, η Φιλοσοφική και το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης.
“Μέρα τιμής στους αδικοχαμένους νεκρούς, ώρα ευθυνών για την τραγωδία”
Όπως ανέφεραν σε δηλώσεις τους, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων και σωματείων , εργαζόμενοι και φοιτητές στο Ρέθυμνο, στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης, είναι μια μέρα τιμής για τους αδικοχαμένους νεκρούς αλλά και μια ημέρα που θυμίζει σε όλους πως απαίτηση της κοινωνίας είναι να αποδοθούν ευθύνες για την τραγωδία.
Ο πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων Ρεθύμνου Στάθης Λουκάκης υπογράμμισε: “Είμαστε εδώ για τους 57 συνανθρώπους μας που εκτελέστηκαν στα Τέμπη, στο βωμό του κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων. Παλεύουμε για συγκοινωνίες ασφαλείς, με χαμηλό κόστος για όλο το λαό. Καταγγέλλουμε ένα έγκλημα που δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο”.
Η πρόεδρος Σωματείου Καθαριστριών Ρεθύμνου Κλεοπάτρα Περάκη ανέφερε: “Δεν μπορεί να συντελούνται τέτοια εγκλήματα και να μένουν ατιμώρητα. Πρέπει να είμαστε ευαισθητοποιημένοι και να δείχνουμε αλληλεγγύη και να πάψουμε να κλεινόμαστε μέσα στη φούσκα των προσωπικών μας προβλημάτων”.
Η πρόεδρος των δικαστικών υπαλλήλων νομού Ρεθύμνης Στέλλα Στεφανουδάκη είπε: “Είναι μέρα πόνου, θλίψης και οργής! Είμαστε εδώ για να μην συγκαλυφθεί αυτό το έγκλημα. Δεν υπάρχουν λόγια. Θα συνεχίσουμε δυναμικά! Ζητάμε την άμεση στήριξη των οικογενειών των θυμάτων!”.
Ο γενικός γραμματέας Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Ανδρέας Αντωνίου, υπογράμμισε: “Συμμετέχουμε στο πένθος, συμμετέχουμε στη λύπη. Ως μέλη αυτής της κοινωνίας και ως ενεργοί επιστήμονες, θέλουμε να συλλυπηθούμε, να συμπαρασταθούμε, να απαλύνουμε λίγο τον πόνο των οικογενειών των ανθρώπων που έχασαν παιδιά και οικείους. Σήμερα θα σιωπήσουμε, από αύριο όμως θα φροντίσουμε μαζί με αυτούς τους ανθρώπους να ακουστεί η φωνή μας εκεί που πρέπει για να μην επαναληφθούν τέτοια τραγικά γεγονότα”.
Ο πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου Κώστας Νικολιδάκης, υπογράμμισε: “Ενώνουμε τις φωνές μας και φωνάζουμε για τα θύματα των Τεμπών. Αλλά και για όλους τους εργαζόμενους που έχουν πάθει εργατικά ατυχήματα στους χώρους εργασίας, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων”.
“Ο λαός μας πρέπει να βγάλει επειγόντως πολιτικά συμπεράσματα για να μην συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Να καταλογίσει τις ευθύνες σε αυτούς που έσπασαν το σιδηρόδρομο, τον ιδιωτικοποίησαν, που θυσιάζουν την ασφάλειά μας στα κέρδη κάποιων” επεσήμανε ο Μανούσος Μανουσογιάννης, Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Ρεθύμνης.
Εκ μέρους του Ενιαίου Φορέα Διδασκόντων της Φιλοσοφικής Σχολής ο Κώστας Βλασόπουλος, υπογράμμισε: “Εκφράζουμε την οργή μας για το έγκλημα που διαπράχθηκε στα Τέμπη, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν φοιτητές. Συμμετέχουμε για να βάλουμε ένα λιθαράκι στο να σταματήσει το ξεπούλημα των δημόσιων αγαθών στη Ελλάδα, αλλά και για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Όταν πεθαίνουν νέοι άνθρωποι στο βωμό του κέρδους, η οργή είναι ακόμα μεγαλύτερη”.
Την ανάγκη για άμεσα μέτρα και την αποτροπή ανάλογης τραγωδίας στο μέλλον, επεσήμανε η εκπρόσωπος φοιτητών Παιδαγωγικού Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης Εβελίνα Ιωαννίδου: “Φωνάζουμε δυνατά ότι οι φοιτητές οι οποίοι χάθηκαν από την πολιτική της κυβέρνησης δεν έφυγαν άδικα. Θα είμαστε στους δρόμους μέχρι οι ευθύνες να αποδοθούν στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μέχρι να παραιτηθούν, μέχρι να παρθούν τα μέτρα εκείνα που θα αποτρέψουν να γίνει ξανά τέτοιο δυστύχημα. Φωνάζουμε για κρατικοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου, φωνάζουμε για δικαιοσύνη!”.
“Είναι μία μέρα τιμής στους αδικοχαμένους νεκρούς του τραγικού δυστυχήματος. Είναι μία υπόμνηση να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα που θα διασφαλίσουν την ασφάλεια των μεταφορών και θα καταλογίσουν τις ευθύνες εκεί που πρέπει χωρίς καμία συγκάλυψη, έτσι ώστε το τραγικό γεγονός να μην επαναληφθεί στο μέλλον” δήλωσε ο εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου Κώστας Βερβερίδης.