Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Μαζικές διαδηλώσεις

 

Με δύο μεγάλες συγκεντρώσεις οι Χανιώτες τίμησαν την 41η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Στις πορείες που πραγματοποιήθηκαν μαζική ήταν η συμμετοχή των νέων, κυρίως φοιτητών και μαθητών. Η πρώτη συγκέντρωση, την οποία διοργάνωσαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πολυτεχνείου και του Τ.Ε.Ι., πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Αφού έγιναν χαιρετισμοί από τους συμμετέχοντες, ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, η οποία έφτασε στο Ηρώο στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, όπου οι φοιτητές του Πολυτεχνείου τραγούδησαν το “Πότε θα κάνει ξαστεριά” και οι σπουδαστές του Τ.Ε.Ι. κατέθεσαν στεφάνι. «Οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα Μουσεία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία», «Η ιστορία γράφεται με ανυπακοή, αγώνας, ρήξη, ανατροπή», «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Εμπρός λαέ μην σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη», «Οργή λαού, ξεσηκωμός παντού, να ρίξουμε τη χούντα Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ.», «Φοιτητές, εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά», «Το Πολυτεχνείο ζει, έξω οι Αμερικανοί», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας. Η πορεία πέρασε κάτω από τα γραφεία της “Χρυσής Αυγής” στην οδό Τζανακάκη όπου ακούστηκαν αντιφασιστικά συνθήματα. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννης Μοσχονάς επεσήμανε πως «η φετινή επέτειος δεν είναι ένα μνημόσυνο. Είναι μια πραγματική μάχη που έρχεται να αποκρυσταλλωθεί στη βία που δέχεται η κοινωνία από την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. Το σύνθημα “ψωμί, παιδεία, ελευθερία” είναι πιο επίκαιρο από ποτέ, όταν ένα μεγάλο μέρος του λαού αντιμετωπίζει επισιτιστικό πρόβλημα, όταν καταστρέφουν το Πανεπιστήμιο και προωθούν στη Δευτεροβάθμια το “νέο Λύκειο”, όταν καταπατούνται όλες οι ελευθερίες».

Για το παράρτημα Χανίων του Τ.Ε.Ι. ο πρόεδρος του Συλλόγου Δαυίδ Μπάτσαϊ τόνισε πως «βρισκόμαστε εδώ για να τιμήσουμε τους νεκρούς του Νοέμβρη», ενώ επεσήμανε τη δύσκολη θέση πολλών σπουδαστών του Τ.Ε.Ι., λέγοντας πως «αρκετοί είναι εκείνοι που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους γιατί δεν μπορούν να ζήσουν λόγω της οικονομικής κρίσης. Κάνουμε έκκληση σε όποιον μπορεί να βοηθήσει για να αποκτήσει το Τ.Ε.Ι. φοιτητική εστία». ΤΟ ΠΑΜΕ Στην πλατεία 1866 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των σωματείων που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ. Αφού έγινε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, οι διαδηλωτές κατέληξαν στο Ηρώο όπου κατατέθηκαν στεφάνια. «Διεκδικούμε τη ζωή που μας ανήκει! Συνεχίζουμε την πάλη για να ανατρέψουμε τη δικτατορία των μονοπωλίων, για να κατακτήσει ο λαός την εξουσία και να γίνει κυρίαρχος του πλούτου που παράγει!», αναφερόταν στο φυλλάδιο της ΚΝΕ που μοιραζόταν στη συγκέντρωση.

ΜΙΚΡΟΕΠΕΙΣΟΔΙΑ – ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ
Μετά το τέλος της πορείας σημειώθηκαν μικροεπεισόδια στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Ομάδα 30 περίπου ατόμων, οι περισσότεροι εκ των οποίων μαθητές, πετούσαν, προς τη μεριά των αστυνομικών που βρίσκονταν στην οδό Τζανακάκη, μπουκάλια με νερό, λάμπες και πορτοκάλια. Λίγο μετά τις 9.30 μ.μ. οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με εξάρτυση ΜΑΤ, αλλά και δεκάδες άντρες της Ασφάλειας, κυνήγησαν τους νεαρούς που τους περιόρισαν στην πλατεία Χορτατσών, δίπλα στη Δημοτική Αγορά. Εκεί έγιναν 13 προσαγωγές, δύο εξ αυτών ήταν ανήλικοι, που οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Μέγαρο. Μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε γίνει γνωστό αν έγιναν και συλλήψεις.

ΜΗΝΥΜΑΤΑ
Σε γραπτή του δήλωση ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρει: «Τιμούμε τους ήρωες του Πολυτεχνείου για τον αγώνα που έδωσαν για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία στην πατρίδα μας. Ο αγώνας τους αποτελεί παρακαταθήκη και διαχρονικό μήνυμα για τις επόμενες γενιές. Το σύνθημα Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία παραμένει επίκαιρο εν μέσω μιας δύσκολης συγκυρίας για τη χώρα. Οι νέοι βρίσκονται πάντα μπροστά στους αγώνες για δημοκρατία και δικαιοσύνη. Οφείλουμε να είμαστε δίπλα τους, ειδικά την περίοδο αυτή που αναζητούν ευκαιρίες για ένα ελπιδοφόρο μέλλον». Σε μήνυμά του για την επέτειο ο αντιπεριφερειάρχης Απ. Βουλγαράκης υπογραμμίζει πως «τιμούμε μία από τις σημαντικότερες στιγμές της Νεότερης Ιστορίας της χώρας μας. 41 χρόνια μετά, τα μηνύματα της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου παραμένουν επίκαιρα και αναζητούν επιτακτικά απάντηση καθώς η σημερινή Ελλάδα ζητά “ψωμί”, έχει ανάγκη καλύτερης “παιδείας”, ανάγκη καλύτερης Δημοκρατίας». Το σωματείο εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως «σήμερα, όπως και τον Νοέμβρη του 1973, όπως και κάθε φορά που οι άνθρωποι αναμετριούνται με τους ζυγούς τους, είμαστε στη μεριά της Ζωής, όσο η προσωπική απόφαση και η αλληλεγγύη στεριώνουν το βλέμμα σ’ ένα ξέφωτο ελπίδας και αναγέννησης, σ’ έναν πλατύ ορίζοντα πίσω απ’ τον φόβο και το στραβοφορεμένο καπελάκι του της ομαλότητας».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα