Χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης που προβλέπει αφορολόγητες γονικές παροχές και δωρεές για ακίνητα και χρήμα για ποσά έως 800.000 ευρώ κάνουν δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι μεταβιβάζοντας στα παιδιά τους κινητή ή ακίνητη περιουσία.
Ωστόσο, όπως μεταδίδει το capital.gr, η ελλιπής ενημέρωση δημιουργεί προβλήματα τα οποία ενδεχομένως να πληρώσουν ακριβά οι φορολογούμενοι καθώς έχουν υποβληθεί χιλιάδες δηλώσεις δωρεάς χρημάτων από γονείς σε παιδιά χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Συγκεκριμένα, μέσω email ή απευθείας στις εφορίες οι φορολογούμενοι ναι μεν αναφέρουν τα ποσά της δωρεάς αλλά έχουν ξεχάσει και δυστυχώς έχουν παραληφθεί δηλώσεις χωρίς να φαίνεται ότι η μεταβίβαση των χρηματικών ποσών έχει πραγματοποιηθεί μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα ελεγχθούν από την εφορία προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η δωρεά έχει όντως πραγματοποιηθεί μέσω τραπεζών ή απευθείας από το… στρώμα. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι απλώς κάποιοι ξέχασαν να συνυποβάλουν το παραστατικό μεταφοράς χρημάτων θα κληθούν να το πράξουν, ενώ οι υπόλοιποι θα κληθούν να πληρώσουν φόρο 10% και ενδεχομένως να έχουν πρόσθετες κυρώσεις δεδομένου ότι θα πρέπει να αποδείξουν την προέλευση των χρημάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες τις προσεχείς μέρες θα εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με τις οποίες θα παρέχονται διευκρινίσεις σε σειρά ζητημάτων που απασχολούν τόσο τις εφορίες όσο και τους φορολογούμενους. Η πρώτη εντολή που θα δοθεί στις εφορίες είναι να ξεκινήσουν μαζικούς ελέγχους σε όσους ξέχασαν να συνυποβάλουν τα παραστατικά που φαίνεται η διακίνηση των χρημάτων. Σύμφωνα με τον Γιώργο Χριστόπουλο φοροτεχνικό-οικονομολόγο, οι δωρητές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί έτσι ώστε να μην αναγκασθούν να πληρώσουν φόρο 10% για τις δωρεές που έχουν πραγματοποιήσει σε συγγενικά πρόσωπα α΄ βαθμού.
Επίσης, με την εγκύκλιο θα δοθούν οδηγίες για τα εξής ζητήματα που έχουν προκύψει:
1. Μπορεί κάποιος πατέρας να προχωρήσει σε δωρεά χρηματικού από τράπεζα της Ελλάδας σε τράπεζα του εξωτερικού όπου και διαμένει το παιδί του; Η απάντηση που θα δίνει η εγκύκλιος είναι ότι ο νόμος επιτρέπει τις ανωτέρω δωρεές υπό την προϋπόθεση ότι η διακίνηση των χρημάτων γίνεται μέσω των τραπεζών.
2. Μπορεί κάποιος πατέρας που διαμένει στο εξωτερικό να προχωρήσει σε δωρεά στο παιδί που μένει στην Ελλάδα; Η απάντηση και σε αυτή την ερώτηση είναι Ναι. Δηλαδή, από την τράπεζα του εξωτερικού μπορεί να γίνει η μεταβίβαση των χρημάτων σε ελληνική τράπεζα.
3. Τι γίνεται με τους Κοινούς Λογαριασμούς; Δηλαδή στην περίπτωση που πατέρας και παιδί έχουν κοινό λογαριασμό. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί, από τον κοινό λογαριασμό, ο πατέρας να προχωρήσει σε δωρεά στο παιδί υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό της δωρεάς θα πρέπει να μεταφερθεί σε άλλο τραπεζικό λογαριασμό που θα ανήκει αποκλειστικά στο παιδί.
Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Οκτωβρίου είναι αφορολόγητες οι γονικές παροχές χρηματικών ποσών μέχρι 800.000 ευρώ καθώς επίσης και οι δωρεές χρηματικών ποσών έως 800.000 ευρώ μεταξύ συζύγων ή μερών συμφώνων συμβίωσης ή από παππούδες ή γιαγιάδες προς εγγόνια ή από παιδιά σε γονείς. Δηλαδή το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ δεν θα ισχύει μόνο για γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων αλλά και για γονικές παροχές και δωρεές χρημάτων προς τέκνα και λοιπούς στενούς συγγενείς.
Αυτό σημαίνει ότι από την 1η-10-2021 θα ισχύει αφορολόγητο 800.000 ευρώ στη συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, οχημάτων, μετοχών, ομολόγων, λοιπών χρηματοοικονομικών ή αποταμιευτικών – επενδυτικών προϊόντων κ.λπ.) και των χρηματικών ποσών που μεταβιβάζονται εν ζωή από κάθε γονέα σε κάθε παιδί, από τον ένα σύζυγο στον άλλον, από παππούδες ή γιαγιάδες προς εγγόνια ή από παιδιά σε γονείς. Το αφορολόγητο ειδικά στις γονικές παροχές θα ισχύσει ανά γονέα, πράγμα που σημαίνει ότι και από τους δύο γονείς θα μπορούν να γίνουν εν ζωή προς κάθε παιδί αφορολόγητες παροχές μέχρι συνολικού ποσού 1.600.000 ευρώ.