Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου, 2025

Με αφορμή την επιστολή του Κανάκη Γερωνυμάκη

Κύριε διευθυντά,
τα Σφακιά είναι μία περιοχή ιδιαίτερα δυσπρόσιτη και με τραχύ γεωγραφικό χαρακτήρα, που περιβάλλεται από τις απόκρημνες πλαγιές των Λευκών Ορέων και διασχίζεται από τα πολυάριθμα φαράγγια που σχηματίζονται κατά μήκος της.
Αυτό που χαρακτηρίζει την επαρχία Σφακίων όμως είναι η ιστορία της.
Πάντα οι Σφακιανοί έδιναν το “παρών” από θέσεις ευθύνης, σε κάθε δύσκολη στιγμή και σε κάθε κάλεσμα της Μητέρας Πατρίδας. Από την Ενετοκρατία έως όλες τις προσπάθειες αποτίναξης του Τουρκικού ζυγού, αλλά και μέχρι τη Γερμανική Κατοχή η Ιστορία βρίσκει πάντα τους Σφακιανούς με το ντουφέκι στο χέρι.
Μέγιστη τιμή, λοιπόν, για τα Σφακιά και τους Σφακιανούς, αποτελεί το γεγονός ότι στις 15 Απριλίου του 1821 στο Λουτρό Σφακίων αποφασίζεται η συμμετοχή της Κρήτης στην Εθνεγερτήρια Επανάσταση και επικυρώνεται στις 29 του Μάη του 1821, στην εκκλησία της Θυμιανής Παναγίας λίγο πιο έξω από τους Κομιτάδες Σφακίων με συμμετοχή προκρίτων και οπλαρχηγών από όλη την Κρήτη με την σύμφωνη γνώμη όλων των συμμετεχόντων από όλη την Κρήτη οι δέκα (10) πρώτοι Αρχηγοί των Οπλων να είναι όλοι Σφακιανοί.
Γι’ αυτό τον λόγο λοιπόν, η κατασκευή ενός μνημείου στην Θυμιανή Παναγία αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής στους προγόνους μας, που η αγάπη τους για την Ελευθερία ήταν τέτοια ώστε χωρίς κανένα δισταγμό και χωρίς να σκεφτούν τις συνέπειες, μόλις πενήντα χρόνια από την Επανάσταση του Δασκαλογιάννη.
Επίσης, αποτελεί ηθική υποχρέωση της πολιτείας η δημιουργία Ιστορικού – Πολεμικού – Λαογραφικού Μουσείου Σφακίων.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Σφακιανών Χανίων
Κοπασάκης Ευτύχης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα