Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Με απογοήτευση προχωρεί προς ολοκλήρωση η φετινή συγκομιδή

■ Προβλήματα και αγωνίες παραγωγών, ελαιοτριβέων και τυποποιητών

Βοηθούντος του καιρού, αφού μηνά Δεκέμβριο αντί για βροχές έχουμε ημέρες Φθινόπωρου, προχωρεί η συγκομιδή της φτωχικής φετινής βεντέτας και σύντομα, το πολύ μέχρι μέσα Ιανουαρίου, μάλλον θα ολοκληρωθεί.
Όπως προκύπτει από πρόχειρη τηλεφωνική ερευνά του ΣΕΔΗΚ, οι αποδόσεις του καρπού σε λάδι είναι σχετικά καλές. Στην Κρήτη κυμαίνονται γύρω στο 20-22%, ενώ στην Πελοπόννησο φαίνεται είναι λίγο χαμηλότερες γύρω στο 18-20%.
Ωστόσο οι ποιότητες είναι μέτριες. Οι οξύτητες κυμαίνονται μεταξύ 0,4-0,7% με την πλειονότητα να είναι γύρω στο 0,5%. Οι περιπτώσεις των τριών γραμμών φαίνεται είναι πολύ λίγες. Επομένως το μέσο επίπεδο ποιότητας φέτος είναι χαμηλότερο από ότι σε προηγούμενα χρονιά όποτε τα extrissima των Ιταλών, τα ελαιόλαδα 3-4 γραμμών, έφταναν στο 95%.
Τελικά η παραγωγή και ποσοτικά φέτος φαίνεται να είναι πολύ χαμηλότερη από όσο αρχικά εκτιμήθηκε , προκαλώντας μεγάλη απογοήτευση όχι μονο στους παραγωγούς και στους ελαιοτριβείς αλλά και στους εγχωρίους τυποποίησες οι όποιοι για να ανταποκριθούν στις εμπορικές υποχρεώσεις τους αναζητούν ελαιόλαδο έξω από τις συνήθεις κοντινές τους περιοχές.

Υπολείμματα και δακοκτονία

Πρόβλημα σοβαρό φαίνεται να υπάρχει σε ορισμένες τουλάχιστον περιοχές με τα υπολείμματα φαρμάκων στο λάδι! Το φαινόμενο, που σίγουρα οφείλεται σε ανεξέλεγκτους ψεκασμούς κάλυψης ελαιοπαραγωγών, οδήγησε κάποια ελαιοτριβεία στο να δογματίζουν τα λαδιά ορισμένων παραγωγών και να τα φυλάσσουν χωριστά σε παλλετοδεξαμενές (1-2 τόνων) μέχρι να έχουν τα αποτελέσματα των αναλύσεων που είναι αρκετά ακριβές.
Βασική γενεσιουργός αιτία του προβλήματος αυτού σίγουρα είναι η μειωμένη αποτελεσματικότητα της κρατικής δακοκτονίας η όποια πάρα την αποφασιστική φετινή βοήθεια της από τους παρατεταμένους θερινούς καύσωνες δεν κατάφερε να αποτρέψει τις δακοπροσβολές όταν οι καύσωνες σταμάτησαν!.
Η ριζική αναδιοργάνωση της δακοκτονίας, επομένως, εξακολουθεί να παραμένει το κυριότερο πρόβλημα της ελαιοκομίας. Και αυτό η Πολιτεία (Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση κ.α.), οφείλουν κάποτε να το αντιμετωπίσουν. Ο ΣΕΔΗΚ από έτη έχει υποβάλλει σχετικά υπομνήματα.

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (nmixel@otenet.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα