Mε ειδικές στολές κάλυψης όλου του σώματος, μάσκες και όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό έγινε από Γραφείο Κηδειών η νεκρώσιμη τελετή για τον 93χρονο Χανιώτη που έχασε τη ζωή του από κορωνοϊό.
Ο ηλικιωμένος έπασχε από κορωνοϊό, είχε υποκείμενα νοσήματα και κατέληξε από πολυοργανική ανεπάρκεια και η ταφή του έγινε σε χωριό των Χανίων.
Την όλη διαδικασία της κηδείας ανέλαβε το γραφείο Τελετών Φορτσάκη, μια πρωτόγνωρη εμπειρία για το προσωπικό και τον ιδιοκτήτη κ. Γιώργο Φορτσάκη. «Όταν μας ζητήθηκε να αναλάβουμε την κηδεία, επικοινώνησα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας μας καθώς είμαι και εγώ αντιπρόεδρος στην “Πανελλήνια Ένωση Γραφείων Τελετών” για να ενημερωθώ για το πρωτόκολλο, το διαβάσαμε και εφαρμόσαμε ό,τι προβλέπεται» αναφέρει ο κ. Φορτσάκης στα “Χ.Ν.”.
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ
Ειδικότερα, με βάση το πρωτόκολλο, το προσωπικό που θα φροντίσει το νεκρό πρέπει να διαθέτει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό ατομικής προστασίας (γάντια, μάσκα, στολή ολόσωμη με κουκούλα και καλυμμένα τα χέρια) παρότι μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί ότι μπορεί να κολλήσει ο ιός από νεκρό.
«Τις στολές και όλο τον εξοπλισμό το φορούσαμε και στη μεταφορά και στην τελετή και φυσικά και στην ταφή. Ήμασταν όλοι με τις στολές και το ίδιο και ο νεκροθάφτης. Στη συνέχεια όλο τον εξοπλισμό τον πετάξαμε στα σκουπίδια. Το Νοσοκομείο είναι υποχρεωμένο να βάλει τον νεκρό σε νεκρόσακο και για μας προβλέπεται αν το θέλουμε να βάλουμε και δεύτερο, ανθεκτικό αδιάβροχο σάκο όπως και κάναμε» σημειώνει ο κ. Φορτσάκης.
Η εικόνα της νεκροφόρας με τα 4 άτομα ντυμένα με τις ειδικές στολές έγινε αντιληπτή γρήγορα καθώς «περάσαμε από διάφορα χωριά και ο κόσμος μας έβλεπε και σε κάποια στιγμή φώναξαν έρχεται ο κορωνοϊός.»
Αναφορικά με την τελετή αυτή έγινε με όλη την προβλεπόμενη διαδικασία με σεβασμό στο νεκρό. «Από το πρωτόκολλο ορίζεται πως η οικογένεια μπορεί να δει τον νεκρό χωρίς να τον ασπαστεί ή να τον αγγίξει κάτι που οπωσδήποτε είναι ψυχοφθόρο γιατί έχασαν έναν δικό τους άνθρωπο. Το εξηγήσαμε στην οικογένεια και οι άνθρωποι το δέχθηκαν μέσα στον πόνο τους τήρησαν τάξη, τις αποστάσεις, ήταν όλοι με μάσκες, ο ιερέας το ίδιο. Ηταν μόλις η δεύτερη κηδεία στην Κρήτη για άνθρωπο που πέθανε από τον κορωνοϊό, η προηγούμενη ήταν στο Ηράκλειο, και οπωσδήποτε ήταν κάτι πρωτόγνωρο για όλους μας. Ελπίζουμε να μην χρειαστεί να ξανακάνουμε αυτές τις διαδικασίες» κατέληξε ο κ. Φορτσάκης.