Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024

Με επιτυχία η διεθνής Συνάντηση για την Αραβοκρατία στην Κρήτη

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 15ου Διεθνούς Συνεδρίου Ελληνοανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών, το οποίο πραγματοποιήθηκε από 29 έως 31 Μαρτίου τ.έ., στις εγκαταστάσεις της ΟΑΚ.

Το Συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Ελληνοανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών, την Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης, του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας, της ΟΑΚ και της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Η παρούσα συνάντηση τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «κεντρικό θέμα της παραπάνω συνάντησης ήταν η περίοδος της Αραβοκρατίας στην Κρήτη με επίκεντρο τις μετακινήσεις και τις μετοικεσίες των λαών στην Ανατολική Μεσόγειο, την Ερυθρά Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό, από την αρχαιότητα έως και τη σύγχρονη εποχή. Κορυφαίοι ερευνητές και ειδικοί της ιστορικής αυτής περιόδου, συναντήθηκαν για να «φωτίσουν» με τις γνώσεις τους λεπτά σημεία της περιόδου αυτής, ώστε να κατανοηθεί το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο των μετακινήσεων.
Ο κ. Βασίλειος Χρηστίδης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Ελληνοανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών, κατά τον Χαιρετισμό του, ευχαρίστησε την ΟΑΚ για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία, ως το Ίδρυμα που συμβάλλει σημαντικά στην επιτυχή διεξαγωγή του διαλόγου, ενώ ο οικοδεσπότης της συνάντησης, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, τονίζοντας ότι «Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης είναι ένα Ίδρυμα της Εκκλησίας, που είναι αφιερωμένο στη διακονία του διαλόγου και της καταλλαγής των ανθρώπων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με βασική αποστολή τον ουσιαστικό προβληματισμό για το μέλλον του τόπου μας και της κοινωνίας μας».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, με την ευκαιρία της Γ΄ Στάσης των Χαιρετισμών, κατά την οποία συνηθίζεται να πηγαίνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τους πατριαρχικούς χορούς στο Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών και να απαγγέλλει εκεί τους οίκους του Ακαθίστου Ύμνου. Τόνισε δε ότι «Στρέφουμε την προσοχή μας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο μας το οποίο μέσα από τη διαδρομή της Ιστορίας, είναι ένας Ύμνος ορθός, που κρατά την ορθή πίστη, την ευσέβεια και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου».
Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης, ο κ. Κώστας Μουτζούρης, Πρόεδρος του Κέντρου Κρητικής Λογοτεχνίας, ο οποίος μέσα από την αναφορά του στο ριζίτικο, συνέδεσε την παράδοση της Κρήτης με την ιστορική περίοδο της Αραβοκρατίας, η Αντιπρόεδρος της ΙΛΑΕΚ κ. Αρχόντισσα Παπαδερού, η οποία ανέγνωσε Χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη, σύμφωνα με τον οποίο το Συνέδριο αποτελεί μία σημαντικότατη επιστημονική Συνάντηση, ενώ την κήρυξη της έναρξης των εργασιών της Διεθνούς Επιστημονικής Συνάντησης πραγματοποίησε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, η οποία μετέφερε τον θερμό Χαιρετισμό της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μυρσίνης Ζορμπά, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία του Συνεδρίου και το έργο της ΟΑΚ.
Στο Συνέδριο έλαβαν μέρος οι: Μαργαρίτα Δημητριάδου, Ιστορικός, με θέμα: «Μετοικεσίες Ελλήνων στον Λίβανο κατά τον 19ο και 20ο αιώνα», Carlos Martinez Carrasco, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Γρανάδας, με θέμα: «Η ανάβαση των Μαρδαϊτών: ο περίπλους ενός λαού μεταξύ της Μέσης Ανατολής και της Ελλάδας», Βασίλειος Κατσαρός, Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ., με θέμα: «Η πολιτική της ομαδικής μετακίνησης πληθυσμών στο Βυζάντιο. Η περίπτωση των Μαρδαϊτών του Λιβάνου και η εγκατάστασή τους στην Ακαρνανία», Γεώργιος Κ. Λειβαδάς, Ιστορικός, με θέμα: «Ένα Αραβο-βυζαντινό νόμισμα του Εμιράτου της Κρήτης (Δηνάριο 270 / 883-4 μ.Χ.)», Danièle Auffray, Ερευνήτρια, CNRS, με θέμα: «Η ναυτική διαδρομή του μεταξιού στην περίοδο των Σασσανιδών Περσών. Ναυτικές ανταλλαγές μεταξύ της Άπω Ανατολής και του Άραβο-περσικού κόλπου», Christian Julien Robin, Μέλος της Ακαδημίας της Γαλλίας, με θέμα: «Μετακινήσεις των πληθυσμών και οι πολυθεϊστικοί ναοί στην αρχαία Αραβία», Ευγενία Περυσινάκη, Φιλόλογος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα: «Αισχύλου Ικέτιδες:  Η μετακίνηση των Δαναΐδων από την Αίγυπτο στο Άργος: μια παλιά ιστορία με επίκαιρο χαρακτήρα», Β. Χρηστίδης, Διευθυντής του ΙΕΑΑΣ, με θέμα: «Μετακινήσεις Ανδαλουσίων Αράβων από το Ραμπάντ στον Χάνδακα: μερικά άλυτα προβλήματα», Vera Klontza, Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Masaryk, με θέμα: «Κρήτη και Μουσουλμάνοι Άραβες από τα μέσα του 7ου αι. – 10ο αι. μ. Χ.: η αρχαιολογική μαρτυρία. Οι πρόσφατες έρευνες, απόψεις και περιορισμοί», Hassan Khalilieh, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάϊφας, με θέμα: «Ναυτικός πόλεμος και πειρατεία: η περίπτωση του Εμιράτου της Κρήτης (ca.825/6 -961)», Βασίλειος Γεωργιάδης, Iστορικός, Συγγραφέας, με θέμα: «Κ. Π. Καβάφης: Βυζαντινός Άρχων, εξόριστος, ιστορών και στιχουργών», Νίνα Αλέξη, Ηθοποιός, Καθηγήτρια Θεατρικής Αγωγής, Συγγραφέας, με θέμα: «Μετακινήσεις Ελλήνων Καλλιτεχνών στην Αίγυπτο», Tarek Muhammad, Καθηγητής, Αντιπρύτανης, Πανεπιστήμιο Ain Shams, με θέμα: «Το Βυζάντιο και οι άλλοι: η περίπτωση των μουσουλμάνων αιχμαλώτων στην Κωνσταντινούπολη», Federico De Romanis, Καθηγητής, “Tor Vergata” του Πανεπιστημίου της Ρώμης, με θέμα: «Έμποροι της Ερυθραίας: η επιγραφική μαρτυρία για τους εμπόρους του Ινδικού Ωκεανού από την Αλεξάνδρεια, Αραβία και Ιταλία στην πρώιμη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία», Γεώργιος Αθ. Τσούτσος, Πολιτικός Επιστήμων, Συνεργάτης της Βιβλιοθήκης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Γραμματέας του Ινστιτούτου Ελληνοανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών, με θέμα: «Ορθοδοξία και Ισλάμ: Σύγκριση και σύγκρουση από την Aραβοκρατία της Κρήτης (ca. 825/6-961) μέχρι την τουρκική κατάκτηση του Βυζαντίου (1453)», Magdel le Roux, Kαθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Νοτίου Αφρικής, με θέμα: «Ένας ελληνόφωνος Ιουδαίος στη χώρα των Ομηριτών», Juan Pedro Monferrer-Sala, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κόρδοβας, με θέμα: «Peregrinus mundo peregrinam: ένας χριστιανός μετανάστης από την Ανατολή», και Mαρία Πατρελάκη, Φιλόλογος, με θέμα: «Κωνσταντίνος Τρικουνάκης ‘Μίστικο’».
Παράλληλα με τις εργασίες του Διεθνούς Συνάντησης, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος (Τζαγκαρόλων) και το Μουσείο Ελευθερίου Βενιζέλου, με ξεναγό τον αρχαιολόγο κ. Κωνσταντίνο Ψαράκη, καθώς και την παλαιά πόλη των Χανίων»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα