Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η συμπλήρωση 180 χρόνων της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε χθες η συμπλήρωση 180 χρόνων από την ίδρυση και λειτουργία της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφώνησε, μάλιστα, “με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση, ως απόφοιτος και καθηγητής της Νομικής, αλλά και Πρόεδρος της Δημοκρατίας”, όπως ανέφερε, την εναρκτήρια ομιλία της εκδήλωσης, με θέμα τη Νομική Σχολή «ως alma mater του Δημοσίου Δικαίου». Πώς δηλαδή η Νομική συμπεριφέρθηκε ως τροχός ανάπτυξης του δημοσίου δικαίου στη χώρα και ποια ήταν η συμβολή της στην νομοπαρασκευαστική, αλλά και τη δικαστική διαδικασία.

Νωρίτερα, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος, στην προσφώνησή του, έκανε μία σύντομη, αλλά ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή της ιστορίας της Νομικής Σχολής, η οποία ήταν μία από τις πρώτες σχολές του ΕΚΠΑ, μαζί με την Ιατρική, τη Θεολογία και τη «Σχολή της Φιλοσοφίας και της άλλης εγκυκλίου παιδείας».

Μάλιστα, για να τονίσει τη σημασία και την επιρροή της Νομικής Σχολής στους θεσμούς και τον πολιτισμό της χώρας, επέλεξε να αναφερθεί στο στοχασμό του Αριστοτέλη: «’Ωσπερ σώμα στερηθέν ψυχής πίπτει, ούτω καί πόλις, μή όντων νόμων, καταλύεται». Δηλαδή, «όπως το σώμα, όταν στερηθεί της ψυχής πεθαίνει, έτσι και η πόλη, όταν δεν υπάρχουν νόμοι, καταλύεται».

«Η ιστορία της Νομικής Σχολής, όπως ήταν φυσικό, όχι μόνο επηρεάστηκε από την πολυτάραχη ζωή του τόπου αλλά και την επηρέασε βαθιά», ανέφερε ο κ. Δημόπουλος και τόνισε ότι η Νομική δημιούργησε από το μηδέν νομική επιστήμη, συνέβαλε ουσιαστικά στη νομοθεσία – «χωρίς αυτήν θα ήταν αδιανόητες οι μεγάλες κωδικοποιήσεις του Αστικού Κώδικα, του Ποινικού Κώδικα, του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας», είπε χαρακτηριστικά – εκπαίδευσε τους ερμηνευτές και τους εφαρμοστές του Δικαίου, αλλά και «κυριάρχησε, μέσω των αποφοίτων της, στην πολιτική ζωή του τόπου».

«Ειδικότερα μετά τη μεταπολίτευση του 1974, η Νομική Σχολή στήριξε το αίτημα για ένα σύγχρονο και δημοκρατικό Πανεπιστήμιο», συμπλήρωσε ο κ. Δημόπουλος.

Οι πρώτοι φοιτητές της Νομικής ήταν 23 και μπήκαν στο πανεπιστημιακό αμφιθέατρο στις 15 Μαΐου του 1837, με καθηγητές τους, μεταξύ άλλων, τον Χριστόδουλο Κλωνάρη, Γεώργιο Ράλλη (ο οποίος ονομάστηκε «σχολάρχης)», Κωνσταντίνο Προβελέγγιο, Γοδεφρείδο Φέδερ, Λέων Μελά, Ιωάννη Σούτσο, Περικλή Αργυρόπουλο και Γεώργιο Μαυροκορδάτο.

Για την εγγραφή κάποιου στη σχολή, χρειαζόταν απολυτήριο δημόσιου γυμνασίου και σύσταση από έναν κτηματία ή “σταθερό” κάτοικο Αθηνών. Ως “ακροατές” όμως μπορούσαν να εγγραφούν και όσοι μαθητές δεν πληρούσαν αυτές τις προϋποθέσεις, γι’ αυτό και τα μαθήματα της Σχολής παρακολουθούσαν τότε πολλοί περισσότεροι από τους 23 πρώτους φοιτητές της.

Από τη Νομική Σχολή Αθηνών έχουν αποφοιτήσει, μέσα στα 180 χρόνια ιστορίας της, πολλοί πρωθυπουργοί της Ελλάδας όπως, μεταξύ άλλων, οι: Χαρίλαος Τρικούπης, Ελευθέριος Βενιζέλος, Αλέξανδρος Ζαΐμης, Παναγής Τσαλδάρης, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Γεώργιος Παπανδρέου, Κωνσταντίνος Τσαλδάρης, Κωνσταντίνος Καραμανλής, Ξενοφών Ζολώτας, Ιωάννης Γρίβας, Γεώργιος Ράλλης, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και Κωνσταντίνος Α. Καραμανλής, αλλά και Πρόεδροι της Ελληνικής Δημοκρατίας, όπως οι Αλέξανδρος Ζαΐμης, Μιχαήλ Στασινόπουλος, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, Κάρολος Παπούλιας, Κωνσταντίνος Τσάτσος και ο Προκόπης Παυλόπουλος, καθώς και η πλειονότητα των υπουργών, βουλευτών, προέδρων Ανωτάτων Δικαστηρίων αλλά και άλλες προσωπικότητες που έχουν τιμήσει το Πανεπιστήμιο μας με τη δράση και την προσφορά τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο κ. Δημόπουλος στο γεγονός ότι, παρά την παρατεταμένη οικονομική κρίση και τις μεγάλες μειώσεις χρηματοδότησης, η Νομική Σχολή συνεχίζει να διακρίνεται «χάρη στο υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό και την ισχυρή παράδοσή του».

«Αξίζει να σημειωθεί ότι φοιτητές της Νομικής Σχολής διαπρέπουν κάθε χρόνο σε σειρά εθνικών και διεθνών διαγωνισμών εικονικών δικών ή διαιτησιών σε διαφόρους κλάδους Δικαίου, καθώς και σε προσομοιώσεις των Ηνωμένων Εθνών, έχοντας αποσπάσει σημαντικό αριθμό διακρίσεων. Οι εξαιρετικές επιδόσεις των φοιτητών της Νομικής την κατατάσσουν – ως προς τον συνολικό αριθμό διακρίσεων των τελευταίων ετών – μεταξύ των καλύτερων στον κόσμο», κατέληξε ο κ. Δημόπουλος.

Κατά την τιμητική εκδήλωση για τη Νομική Σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών απεύθυναν ομιλίες και η καθηγήτρια Ελευθερία Παπαγιάννη, η ομότιμη καθηγήτρια Καλλιόπη (Κέλλυ) Μπουρδάρα, τέως βουλευτής και υπουργός, ο καθηγητής Σπυρίδωνας Βλαχόπουλος, ο αναπληρωτής καθηγητής Δημήτρης Λιάππης, ο καθηγητής Γεράσιμος Ζώρας, καθώς επίσης και ο ομότιμος καθηγητής Νικόλαος Αλιβιζάτος. Ακόμη, επιδόθηκε τιμητική πλακέτα στην τέως κοσμήτορα της Νομικής Σχολής, ομότιμη καθηγήτρια, Διονυσία Καλλινίκου.

Η εκδήλωση τέλεσε υπό την αιγίδα του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα