Πολυγραφότατος και γενικά δραστήριος ο Γιώργος Γιακουμινάκης με το λογοτεχνικό ψευδώνυμο “Βαγιωνιάς” και καταγωγή από το Φρε Αποκορώνου, είναι οικογενειάρχης και ανώτερος Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. ε.α.
Κατά καιρούς έχει διατελέσει στέλεχος πολιτιστικών σωματείων, Πρόεδρος στην Ομοσπονδία Σωματείων Αποκορώνου Χανίων, εθελοντής αιμοδότης σε ποικίλα κέντρα αιμοδοσίας, εθελοντικό μέλος στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, συμμέτοχος σε Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών, μέλος κρητικών επιτροπών για λογοτεχνήματα και πολλές φορές έχει τιμηθεί για την προσφορά του στη λογοτεχνία και τον ανθρωπισμό. Σήμερα κατέχει τη θέση του Ταμία στην Ένωση Συντακτών Κρητικού Τύπου, του Αντιπροέδρου στη Διεθνή Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, του μέλους σε διεθνή και ντόπια πολιτιστικά σωματεία, ενώ έχει ήδη κυκλοφορήσει την τελευταία 10ετία πέντε βιβλία του, αποκλειστικά πολιτιστικού περιεχομένου.
Από τα παραπάνω και μόνον γίνονται αντιληπτές οι τόσες αρετές του χαρισματικού αυτού συμπατριώτη μας. Ικανότητα, ευαισθησία, προβληματισμός, συνέπεια, υπευθυνότητα και αγνός πατριωτισμός, σε μεγάλο μάλιστα βαθμό. Κι αν προσθέσουμε και την καλοσύνη και το χαμόγελο με τα οποία πάντα αντιμετωπίζει τον καθένα καταλαβαίνουμε πόσο βαθιά μέσα στο πνεύμα του γνήσιου κρητικού πολιτισμού βρίσκεται.
Το βιβλίο στο οποίο θα αναφερθούμε σήμερα, είναι κι αυτό ένα ακόμα δείγμα συνέπειας, πιστότητας και υπευθυνότητας. Ο τίτλος του «Με μαντινάδες τραγουδώ με ρίμες σας δηγούμαι …» ακριβής και σωστός. Γιατί οι μαντινάδες είναι πράγματι για να τραγουδιώνται, ενώ οι ρίμες για να διηγούνται αληθινά περιστατικά, ιστορίες, γεγονότα και θρύλους κατά αφηγηματικό, κυρίως, τρόπο. Εσωτερικά του βιβλίου έχουμε να κάνουμε με ένα αληθινό στιχοκήπιο που στις 180 περίπου πυκνογραμμένες σελίδες του περιλαμβάνει κάθε λογής μαντινάδες και ρίμες, από πατριωτικές και ιστορικές μέχρι ευχετήριες και αφιερώσεις. Κι ακόμη σατιρικές όπου πολύ εύστοχα αμερόληπτα κι εντελώς ακομμάτιστα αναφέρεται στην οδυνηρή πραγματικότητα την οποία, λόγω κρίσης, βιώνουμε εδώ και κάμποσα χρόνια.
Άφθονο, λοιπόν, υλικό για τον καθένα, για οποιαδήποτε στιγμή και για οποιοδήποτε θέμα. Υλικό που, εκτός των άλλων, μπορεί να αποτελέσει και πρότυπο σωστής δόμησης, σωστής απεικόνισης των στίχων που απαρτίζουν μαντινάδες και ρίμες και σωστής γλωσσικής έκφρασης και αποτύπωσης του προφορικού κρητικού λόγου. Ενδειξη πως ο Γιώργος Γιακουμινάκης έχει θετικά επηρεαστεί από τις τόσες πολύτιμες πολιτιστικές διδαχές του αείμνηστου γιατρού, κρητολάτρη και λογοτέχνη Μιχάλη Καυκαλά. Στο τέλος, φυσικά, του βιβλίου παρατίθεται και σχετικό γλωσσάρι, βοήθημα για τον αναγνώστη.
Ο Γιώργος Γιακουμινάκης ασχολείται με την ποίηση από τα γυμνασιακά του χρόνια και φαίνεται ν’ ακολούθησε μια όμοια πορεία μ’ αυτήν του αείμνηστου Κωστή Φραγκούλη. Πρώτα η πανελλήνια ποίηση, η οποία κατά βάση συναντάται στα πρώτα βιβλία του και κατόπιν η γνήσια κρητική, δυσκολότερη ασφαλώς (από μια συγκεκριμένη άποψη) από την προηγούμενη. Γιατί μαντινάδα δεν είναι, όπως πολλοί θεωρούν, το καθένα 15σύλλαβο, ομοιοκατάληκτο κρητικό δίστιχο αλλά ένα δύσκολο είδος ποίησης που, πλην των άλλων δυσκολιών του, πρέπει να διαθέτει και ποιητικές αρετές και γνήσιο κρητικό εκφραστικό ύφος. Ο Γιώργος μάλιστα καταφέρνει ν’ αποτυπώνει στα στιχουργήματά του το ύφος και του δυτικού και του ανατολικού κρητικού γλωσσικού ιδιώματος, γεγονός που τον καθιστά ποιητή παγκρητίως και πανελληνίως αποδεκτό.
Και κάτι ακόμη. Στα 5 βιβλία που μέχρι σήμερα έχει εκδώσει, ουσιαστικά έχει αποφύγει ν’ αναφερθεί στο τρίτο σημαντικό και πολύ διαδεδομένο είδος κρητικής ποίησης, δηλαδή το ριζίτικο. Δείγμα κι αυτό του σεβασμού τον οποίο φαίνεται να δείχνει απέναντι στο πιο δύσκολο, ίσως, και ιδιαίτερα χαρακτηριστικό αυτό είδος της κρητικής ποίησης. Έχει ωστόσο την ωριμότητα και την ικανότητα ν’ ασχοληθεί και μ’ αυτό.
Του εύχομαι ολόψυχα να συνεχίσει ν’ ασχολείται με τη γνήσια κρητική παράδοση και τον κρητικό πολιτισμό γενικότερα, με την ίδια αγάπη, συνέπεια και ζήλο. Και πάντα με υγεία και οικογενειακή ευτυχία.
*Ο Γιώργης Λέκκας είναι
πρ. πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών
Στιχουργών “ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΥΚΑΛΑΣ”