Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα αντιμετωπίζεται το 95% των προβλημάτων που διαπιστώνονται με τους δασικούς χάρτες, υποσχέθηκε σύμφωνα με αιρετούς και εκπροσώπους αγροτών ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κ. Σκρέκας.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο υπουργός ανέφερε πως “μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε διοικητικές και νομοθετικές πράξεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των δασικών χαρτών”.
Τόνισε πως δεν διακινδυνεύονται οι κοινοτικές ενισχύσεις ενώ ανέφερε οι πολίτες να περιμένουν τις οριζόντιες διορθώσεις που θα γίνουν γρήγορα σημειώνοντας πως οι χάρτες παραμένουν αναρτημένοι.
Εν τω μεταξύ, ικανοποιημένη από τη συνάντηση με τον υπουργό αλλά τηρώντας τώρα στάση αναμονής για να δει και στην πράξη την υλοποίηση των δεσμεύσεων, είναι η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, όπως είπε στα “Χ.ν”, εξερχόμενος της σύσκεψης, ο πρόεδρός της, Μανούσος Σταυριανουδάκης. «Οι αγωνες μας δεν πήγαν χαμένοι» τόνισε.
Όπως τόνισαν στα “Χ.Ν.” μετά το τέλος των συναντήσεων δήμαρχοι, βουλευτές και αγρότες ο Υπουργός δεσμεύτηκε για νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί και στην οποία θα αναγνωρίζονται διοικητικές πράξεις (μεταβιβάσεις, συμβολαιογραφικά έγγραφα κα.) κάτι που θα λύσει σοβαρά προβλήματα.
Με ανακοίνωση του ο βουλευτής της Ν.Δ Βασίλης Διγαλάκης εκφράζει την ικανοποίηση του για τη σημερινή επίσκεψη του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, ο οποίος ενημέρωσε για την ολιστική παρέμβαση στο θέμα των δασικών χαρτών, μετά και από την πρόσφατη πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού:
• Οριζόντιες παρεμβάσεις εκ μέρους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να διορθωθούν τα σφάλματα στους δασικούς χάρτες, με εσωτερική διαδικασία του Υπουργείου, χωρίς ταλαιπωρία και χωρίς κόστος για τον πολίτη.
• Νομοθετική ρύθμιση καθώς και προβλέψεις για τις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές συνθήκες της Κρήτης και των υπολοίπων νησιών, λόγω των χορτολιβαδικών εκτάσεων.
• Παράταση στην υποβολή αντιρρήσεων για όσες μεμονωμένες αστοχίες δεν καλυφθούν από την οριζόντια παρέμβαση και μείωση του τέλους κατά 50%.
«Δασικοί χάρτες και Κτηματολόγιο έχουν μεγάλη σημασία για την ανάπτυξη της χώρας και δεν θα πρέπει να περιέχουν λάθη και αδικίες σε βάρος των πολιτών» σημείωσε ο κ. Διγαλάκης.
Απόσμασμα απο άρθρο του δικηγόρου Γεώργιου Λωρίτη εις το proto thema.
//Υπάρχουν λύσεις ! Η εξής μία , δηλ. η σωστή ερμηνεία και εφαρμογή έστω των υπαρχόντων νόμων (Εμμανουήλ Ροΐδης) με κάποιες βελτιώσεις. Όμως με σφαιρική και όχι ελλειμματική νομική προσέγγιση , από «νομικούς» και όχι «νομικολογούντες» (παλαιότερα τους λέγανε «δικολάβους» ! )
Απρόσμενα όμως , διαφαίνεται τελικά ότι οι Κρήτες δεν αγωνίζονται για να δικαιωθούν , αλλά για να ηττηθούν ! Δεν αγωνίζονται για να μην πειράξει το κράτος τα χωράφια και τις πατρογονικές περιουσίες τους , αλλά αγωνίζονται για να δεχθεί το κράτος τα παρακάλια τους για να παραδώσουν οι Κρητικοί στο κράτος τις πατρογονικές περιουσίες τους σαν «κλεμμένες» !
Μόνο αυτό είναι το «νομικό» νόημα «αγωνιστικών» ανακοινώσεων που δημοσιεύθηκαν και που αντί να μάχονται τις παρανομίες του δασικού χάρτη , έχουν περιεχόμενο που αποδέχεται και υιοθετεί παρανομίες του δασικού χάρτη , όπως π.χ. :
«….Εκτάσεις ιδιόκτητες, που είναι πράγματι Δ.Δ, κατόπιν αυτοψίας, και που περιέχουν α) πρινάρια, β) δρυάδες, γ) πεύκα, δ) κυπαρίσσια, ε) συμπαγές βραχώδεις εκτάσεις που περιέχουν και δέντρα, στ) οτιδήποτε άλλο χαρακτηρίζεται οφθαλμοφανώς και νομίμως δάσος…..»
«…Η Ελληνική Πολιτεία πρέπει να δεσμευτεί πολιτικά να νομοθετήσει την παραχώρηση και την μακροχρόνια μίσθωση των φερομένων ιδιοκτησιών της στους αγρότες και ιδιώτες οι οποίοι τα κατέχουν μακροχρόνια και το αποδεικνύουν νομίμως. ….»
Αξιοθαύμαστη η αντίδραση των Κρητών , αλλά τέτοια νομικώς εσφαλμένα αιτήματα ενέχουν το σπέρμα της νομικής αυτοκτονίας. //
Μανούσο .
Φοβού τούς Δαναούς και δώρα φέροντες!