«Τις ημέρες των εορτών χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, δεν πρέπει να ανοίξουμε το στενό οικογεινειακό μας κύκλο. Ας μείνουμε με τους ανθρώπους που κάνουμε παρέα αυτό το χρονικό διάστημα είτε της γειτονιάς μας είτε τα πολύ στενά συγγενικά μας πρόσωπα αυτό είναι το βασικό στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε όλοι», επανέλαβε σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και τον δημοσιόγραφο, Γιώργο Παπαδάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Συμπλήρωσε, μάλιστα, πως ειδικά για τις μετακινήσεις παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς θα χρησιμοποιηθει ο κωδικός 6 στο σύστημα sms 13033. Σε ερωτήση για τον αριθμό των ατόμων, που επιτρέπονται στο ταξί, ο κ. Πέτσας τόνισε πως η κυβέρνηση ακολουθεί τη συμβουλή των ειδικών, που, όπως είπε, «θεωρούν ότι λόγω της κοντινής απόστασης θα πρέπει να είναι λιγότερα τα άτομα στα μέσα μεταφοράς ή στο ταξί».
Σε ό,τι αφορά, δε, την προοπτική αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε έμφαση στο σκέλος των ελέγχων και των προστίμων σημειώνοντας πως εάν τηρηθούν τα ισχύοντα μέτρα δεν θα χρειαστούν αυστηρότερα: «μιλάμε για πιο σκληρά μέτρα ως προς την εφαρμογή, δηλαδή σε ό,τι αφορά στους ελέγχους. Για παράδειγμα όποιος κυκλοφορεί την παραμονή των Χριστουγέννων μετά τις 10 το βράδυ θα πρέπει να ξέρει πως η Αστυνομία θα τον σταματήσει και θα τον ελέγξει. Υπάρχουν κάποιες μικρές περιπτώσεις εξαιρέσεων, δήλαδή ανθρώπων, που δουλεύουν εκείνο το βράδυ, ειδάλλως το πρόστιμο θα είναι πολύ βαρύ και αυτό θα συνιστά και έναν δείκτη της συμπεριφοράς όλων μας εν όψει της Πρωτοχρονιάς. Αυτή τη στιγμή δεν εξετάζονται αυστηρότερα μέτρα. Ας εφαρμόσουμε ολοι τα μέτρα που βρίσκονται εν ισχυ για να μην χρειαστούν αυστηρότερα».
Σε αυτό το πλαίσιο επανέλαβε πως φέτος είναι προτιμότερο να μαζευτούμε σπίτι το μεσημέρι «με τη στενή οικογενειακή μας παρέα, λίγα άτομα» προσθέτοντας πως «δεν θα δούμε αλλαγή» στο ωράριο της νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας.
Ο Στέλιος Πέτσας επιβεβαίωσε πως έως τις 7 Ιανουαρίου θα ισχύουν τα γενικά μέτρα, που έχουν εισηγηθεί οι λοιμωξιολόγοι και πως τότε θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση, ενώ ερωτηθείς για τα τεστ, δεν απέκλεισε την επιβολή αυστηρότερων τοπικής εμβέλειας lockdown, όπως αυτά σε Δυτική Αττική και Κοζάνη, εφ όσον κάτι τέτοιο απαιτηθεί. ««Τα τεστ είναι συνάρτηση δύο παραγόντων. Πρώτον να μην υπάρχει προκλητή ζήτηση, ήτοι να θέλει ο καθένας να κάνει τεστ χωρίς λόγο και δεύτερον η διαθεσιμότητα των τεστ. Δεν υπάρχουν σήμερα διαθέσιμα 10 εκατομμύρια τεστ για να κάνουν όλοι οι Έλληνες κάθε ημέρα και το τεστ πρέπει να έχει μία περιοδικότητα, για να ελέγχουμε τον πληθυσμό. ‘Αρα η στρατηγική του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ έχει να κάνει με το πως θα ελέγχουμε τον πληθυσμό μας σε βάθος χρόνου. Δε συμφωνώ μαζί σας ότι δεν έχουμε επιδημιολογική εικόνα, βλέπουμε σταδιακά πως εξελίσσεται η μεταδοτικότητα του κορονοιού στην κοινότητα και όπου χρειάζεται παίρνουμε μέτρα. Αν κάπου τα κρούσματα ανεβαίνουν αντί να πέφτουν τότε ναι υπάρχει ενδεχομένο να επιβάλλουμε και σε άλλες περιοχές τοπικά lockdown. Ευτυχώς τις τελευταίες ημέρες φαίνετια πως πηγαίνουμε καλύτερα. Κάνω μία έκκληση προς όλους μας να διαφυλάξουμε αυτήν την καλή εικόνα. Μέχρι τις 7 Ιανουαρίου ακολουθούμε τα γενικά μέτρα, που έχουν εισηγηθεί οι ειδικοί. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να πέσει το ιικό φορτίο σε όλη την επικράτεια και μετά τις 7 Ιανουαρίου ελπίζουμε να είμαστε σε μία φάση, που να μπορούμε σιγά σιγά να απελευθερώσουμε κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες. Μέχρι τότε θα δούμε. Για τις γεωγραφικές ζώνες είναι κάτι το διαφορετικό. Εδώ θα πρέπει να σταθμιστούν δύο πράγματα. Πρώτον, εάν σε μία καθαρή περιοχή θα υπάρξει χαλάρωση, που μπορεί να οδηγήσει σε μία έξαρση και δεύτερον να μην υπάρχει ανυπακοή σε περιοχές, που θεωρούν ότι αδίκως εγκλωβίζονται σε σχέση με άλλες. Έχει μεγάλη σημασία οι πολίτες να νιώθουν πως υπάρχει λογική πίσω από τα μέτρα και ότι υπάρχει μία δίκαιη μεταχείριση όλων μας».
Αναφορικά με την επιχείρηση του μαζικού εμβολιασμού, ο κ. Πέτσας τόνισε πως η έγκριση, που αναμένεται να λάβουν προσεχώς και άλλες εταιρείες, όπως η Moderna, η Astrazeneca και ακολούθως η Johnson & Johnson θα καλύψει το κενό, που δημιουργείται από τις λιγότερες δόσεις, που αναμένονται σε πρώτη φάση από την Pfizer, ενώ υπογράμμισε πως το κρίσιμο είναι να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα ο μηχανισμός, που έχει δημιουργηθεί για τον απρόσκοπτο εμβολιασμό του πληθυσμού. Αφού τόνισε πως η κυβέρνηση δεν σκέφτεται να προχωρήσει σε μονομερείς ή εθνικής εμβέλειας ενέργειες σε ό,τι αφορά στα συμβόλαια προαγοράς εμβολίων από τις προαναφερθείσες εταιρείες, δήλωσε ότι «ο αριθμός 1.235.000 δόσεις εμβολίου έως το τέλος Μαρτίου είναι πράγματι πολύ μικρός αριθμός, δεν είναι αυτός, που θα θέλαμε, αλλά είναι οι δόσεις εμβολίων, που θα είναι σίγουρα διαθέσιμα Με βάση τα συμβόλαια προαγοράς είχαμε πει, σχεδόν ένα μήνα πριν, ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα είχαμε 25.000.000 δόσεις εμβολίων. Δηλαδή, τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν όλοι οι Έλληνες, να μπορούν να εμβολιαστούν. Φαίνεται ότι στην αρχή των παραδόσεων πηγαίνουμε σε χαμηλότερους ρυθμούς.
Ξέρουμε τις παραδόσεις από το ένα εμβόλιο που έχει πάρει εγκριση. Όμως υπάρχουν και άλλες εταιρείες, που θα μπουν στο παιχνίδι σταδιακά, όπως η Moderna που ήδη πήρε έγκριση στις ΗΠΑ και άλλες, όπως η Astrazeneca και η Johnson & Johnson. Σταδιακά θα έρχονται εμβόλια και από άλλες εταιρείες και θα συμπληρώνεται αυτός ο αριθμός και με άλλες δόσεις. Το κρίσιμο και εδώ θα εστιάσουμε την προσοχή μας τις επόμενες 15 με 20 ημέρες είναι να δουλέψει ο μηχανισμός που έχουμε φτιάξει, πρόκειται για ένα πολύ σύνθετο εγχείρημα το πως θα ερθουν τα εμβόλια, που θα αποθηκευτούν, πως θα φθάσουν μέχρι τα εμβολιαστικά κέντρα η προτεραιοποίηση είτε των υγειονομικών στην αρχή είτε των μεγαλύτερων συμπολιτών μας στη συνέχεια να γίνει σωστά ώστε να μην πετάμε εμβόλια, όποιος κλείνει ραντεβού να είναι στην ώρα του. επομένως αυτός ο μηχανισμός θα τεσταριστεί τις επόμενες 15 ημέρες και ελπίζουμε να δουλέψει, όπως πρέπει. Θέλω να θυμίσω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος από τους ηγέτες της ΕΕ που είχε πει πως το εμβόλιο πρέπει να γίνει δημόσιο αγαθό για να μην μπούμε σε έναν πλειστηριασμό ποιες χώρες έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν σε υψηλότερη τιμή το εμβόλιο. Φαίνεται πως η ΕΕ κινείται με καθυστέρηση σε αυτήν την κατεύθυνση σε σχέση με άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ. Για αυτό θα πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες και νομίζω πως είμαστε σε αυτό το στάδιο της επιτάχυνσης των διαδικασίων της και σε συνδυασμό με την έγκριση των εμβολίων και από τις άλλες εταιρείες θα καλυφθεί το κενό που θα δημιουργηθεί από τον Φεβρουάριο και μετά. Ξέρετε υπάρχουν αυτή τη στιγμή 11 με 12 εταιρείες που κάνουν ένα ράλι, ώστε να προλάβουν να έχουν διάθεση ποσοτήτων στην αγορά και σε αυτές τις περιπτώσεις η διάθεση των εταιρειών να προσφέρουν για να έχουν το επιθυμητό κέρδος είναι ένα κίνητρο πολύ ισχυρό για να έχουμε τα εμβόλια στην ώρα τους». Σε ερώτηση για τους ενδοιασμούς, που έχει μερίδα συμπολιτών μας σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «ακούμε τους ειδικούς. Και οι ειδικοί είναι όλοι όσοι ασχολούνται με τα επιδημιολογικά δεδομένα, οι λοιμωξιολόγοι μας. Έχει πολύ μεγάλη σημσία η ενημέρωση, εμείς καθιερώσαμε από χθες μία ενημέρωση που στην αρχή θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και τον αρμόδιο ΓΓ του Υπουργείου Υγείας, την κ Θεοδωρίδου και τον κ. Θεμιστοκλέους, ώστε να δίνονται απαντήσεις για τέτοιους είδους θέματα και ευτυχώς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και όλοι οι ειδικοί συνεχώς έχουν δημόσιο λόγο, και εκφέρουν τον επιστημονικό λόγο, που χρειάζεται για να πειστεί ο κόσμος ότι μιλάμε για αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια».
Σε ό,τι αφορά στα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης εργαζομένων και επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας του κορονοιού ο κ. Πέτσας είπε ότι «Την τελευταία 10ετία της κρίσης είδαμε πραγματικά να πέφτει σημαντικά το εισόδημα των Ελλήνων. Μια μεγάλη μείωση του εθνικού εισοδήματος, αλλά και του ατομικού εισοδήματος του καθενός από εμάς, με τα όρια της φτώχειας να πέφτουν σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Η πανδημία ήταν κι αυτή τροχοπέδη στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και του ατομικού μας εισοδήματος. Χρειάζεται αλληλεγγύη και ανθρωπιά. Και, με το πλέγμα των δράσεων που έχουμε αναπτύξει από τον Μάρτιο και μετά, η Κυβέρνηση και γενικά το Κράτος έχει σταθεί αρωγός όσο μπορούσε. Ελπίζουμε την επόμενη χρονιά να είμαστε καλύτερα και λιγότεροι συμπολίτες μας να έχουν την ανάγκη της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης. Αυτό που έχει σημασία είναι συνεχώς να μειώνονται αυτοί που είναι στα όρια της φτώχειας. Μέσα στην κρίση αυξήθηκαν πολύ οι συνάνθρωποί μας που είναι στα όρια της φτώχειας. Κάνουμε ό,τι χρειάζεται και ό,τι μπορούμε για να βγάλουμε περισσότερους από αυτό το δίχτυ για να μην μείνει κανείς πίσω μόνος του. Δεν κλείνουμε τα μάτια. Ξεκινήσαμε στην αρχή, τον Μάρτιο και Απρίλιο, με πιο οριζόντια μέτρα, μετά πήγαμε σε μέτρα που έχουν να κάνουν με τους εργαζόμενους σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, όπως το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και η επιστρεπτέα προκαταβολή. Και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, με την επιστρεπτέα προκαταβολή, ιδίως οι μικρομεσαίοι, είδαν να παίρνουν κάποια χρήματα στα χέρια τους, το 50% των οποίων -για την επιστρεπτέα 4 και 5- δεν θα επιστραφεί. Και προσπαθούμε σιγά σιγά, όπου βλέπουμε ότι κάποιος έχει μείνει πίσω, να τον καλύψουμε»
Για την υπόθεση της Folli Follie, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Δεν είναι αυτό ζήτημα της ημερήσιας διάταξης που έχει να κάνει με την Κυβέρνηση. Βγαίνουν όμως στη δημοσιότητα διάφορα θέματα. Ένα από αυτά είναι το θέμα αυτό με τη Folli Follie. Πρέπει να το παραγνωρίσει, να το αφήσει στην άκρη; Αφού αναγκαστικά θα έρθει στη Βουλή. Αναγκαστικά θα απασχολήσει τη Βουλή των Ελλήνων γιατί εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα. Δεν είναι κάτι που βγήκε από την Κυβέρνηση ή από κάποιον δημοσιογράφο. Βγήκε από αυτούς που έκαναν έλεγχο για αυτήν την υπόθεση. Επομένως, έχει μεγάλη σημασία να δίνονται απαντήσεις. Και φυσικά όταν θα ασχοληθεί η Βουλή θα δούμε αν υπάρχει και πολιτικό υπόβαθρο».