Ένα νέο, πράσινο μητρώο στο οποίο ανατρέχουν οι τράπεζες προτού εγκρίνουν τα επιχειρηματικά δάνεια τηρείται πλέον στον Τειρεσία για τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Όπως μεταδίδει το capital.gr, ο “πράσινος Τειρεσίας” αξιολογεί κάθε επιχείρηση η οποία αιτείται τραπεζική χρηματοδότηση με βάσει τα κριτήρια του ESG, δηλαδή το τρίπτυχο Περιβάλλον-Κοινωνία-Διακυβέρνηση, με βάση τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το νέο πρότυπο έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή στη χώρα μας, με 300 επιχειρήσεις να έχουν ήδη συμπληρώσει τα πρώτα “πράσινα” ερωτηματολόγια εντός Μαρτίου. Το πρώτο στάδιο της υλοποίησης αφορά μόνον τις μεγάλες επιχειρήσεις – όσες, δηλαδή, απασχολούν πάνω από 250 άτομα ή έχουν τζίρο πάνω από 40 εκατ. ευρώ.
Σε δεύτερη φάση, στην υποχρέωση παροχής στοιχείων ESG θα υπόκεινται και οι μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, ενώ σταδιακά θα ενταχθούν στο νέο πρότυπο και οι ιδιώτες που ενδιαφέρονται να λάβουν δάνειο – ιδίως στεγαστικό.
Για το ζήτημα αυτό πραγματοποιήθηκε χθές, Τετάρτη, στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών εκδήλωση με θέμα “Παρουσίαση του διατραπεζικού έργου ESG Data Repository & Scoring” και συμμετοχή εποπτικών αρχών και θεσμικών φορέων της αγοράς με στόχο την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη υποστήριξη της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας για τη βιώσιμη μετάβαση και την ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG.
Πώς λειτουργεί ο πράσινος Τειρεσίας
Σύμφωνα με τις νέες εποπτικές απαιτήσεις, στη διαδικασία έγκρισης χρηματοδότησης προς τις μεγάλες επιχειρήσεις προστίθεται ένα επιπλέον στάδιο – η συμπλήρωση των πράσινων ερωτηματολογίων.
Μόλις μια εταιρεία υποβάλει αίτημα δανειοδότησης από την τράπεζα, παραπέμπεται στον Τειρεσία προκειμένου να συμπληρώσει δύο ερωτηματολόγια τα οποία συγκεντρώνουν πληροφορίες για το προφίλ ESG. Το ένα είναι ενιαίο για όλες τις επιχειρήσεις και το δεύτερο είναι κλαδικό, δηλαδή εξειδικεύεται ανάλογα με τον κλάδο δραστηριοποίησης της αιτούμενης επιχείρησης (π.χ. ξενοδοχείο, βιομηχανία κ.λπ.).
Ο Τειρεσίας θα διατηρεί στο μητρώο του τις “πράσινες” πληροφορίες κάθε εταιρείας με σκοπό για κάθε νέα χρηματοδότηση η τράπεζα να ανατρέχει σε αυτό. Σε τακτά χρονικά διαστήματα οι πληροφορίες θα επικαιροποιούνται προκειμένου να ενσωματώνουν τυχόν βελτιώσεις που έχει υλοποιήσει η επιχείρηση είτε σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης και συμπεριληπτικότητας/ισότητας είτε σε επίπεδο βιωσιμότητας της λειτουργίας της.
Μερικές από τις πληροφορίες που συγκεντρώνουν τα εν λόγω ερωτηματολόγια είναι η αντιπροσώπευση των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια – δηλαδή οι πολιτικές ισότητας και συμπερίληψης που εφαρμόζει η εταιρεία, καθώς και οι πολιτικές βιωσιμότητας όπως η ανακύκλωση, η ενεργειακή κλάση των κτιριακών της εγκαταστάσεων κλπ.
Στόχος της νέας πολιτικής που εφαρμόζει η ΕΚΤ είναι να αποτιμηθεί σταδιακά από τις τράπεζες η ποιότητα του ενεργητικού τους -δηλαδή των εξασφαλίσεων που διαθέτουν έναντι των δανείων, σύμφωνα με τα κριτήρια ESG. Ουσιαστικά, δηλαδή, ζητά από τα εποπτευόμενα ιδρύματα να κάνουν εκτίμηση του κινδύνου που εμπεριέχουν οι χρηματοδοτήσεις τους σε επίπεδο βιωσιμότητας, διακυβέρνησης και κοινωνικών κριτηρίων.
Σε πρακτικό επίπεδο, η διαδικασία αυτή θα οδηγήσει σε διαφορετική τιμολόγηση των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων με βάση τα κριτήρια ESG. Οι τράπεζες, δηλαδή, προκειμένου να δανειοδοτήσουν μια ρυπογόνο επιχείρηση, για παράδειγμα, αναλαμβάνοντας ανάλογο ρίσκο, θα ζητούν υψηλότερη τιμολόγηση.
Τα νέα πρότυπα, πάντως, δημιουργούν ευκαιρίες και για νέες δανειοδοτήσεις από τις τράπεζες με στόχο την ταχύτερη μετάβαση των ρυπογόνων επιχειρήσεων προς τα νέα πρότυπα βιωσιμότητας. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω επενδύσεων προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης πράσινων μορφών ενέργειας, αναβάθμισης των κτηρίων με βιοκλιματικούς όρους κ.λπ.
Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης (ΤΑΑ) προσφέρει αφθονία τέτοιων κονδυλίων, με πολύ χαμηλό επιτόκιο, που οι μεγάλες επιχειρήσεις σπεύδουν ήδη να αξιοποιήσουν δεδομένου του στενού χρονικού ορίζοντα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.