» Στο Μουσείο Τυπογραφίας η πρώτη παγκόσµια ηχογράφηση όλων των κουαρτέτων του Μίκη Θεοδωράκη
Εξαιρετικά σηµαντικές εκδηλώσεις περιλαµβάνει το φετινό φεστιβάλ µουσικής και µαθηµατικών “Festum π” που θα πραγµατοποιηθεί στα Χανιά, τον ερχόµενο Ιούλιο.
Μάλιστα, στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγµατοποιηθεί η πρώτη παγκόσµια ηχογράφηση όλων των κουαρτέτων του Μίκη Θεοδωράκη στο “Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη” ενώ θα ιδρυθεί η Ορχήστρα: “Orchestre π, Κρήτη”.
Επίσης, θα πραγµατοποιηθούν διαλέξεις/συζητήσεις µε ταυτόχρονη µετάφραση για το κοινό από τέσσερις από τους µεγαλύτερους ειδικούς Τεχνητής Νοηµοσύνης.
Ηδη, έχουν ξεκινήσει οι προετοιµασίες για το φετινό φεστιβάλ.
Για το λόγο αυτό, αυτές τις µέρες βρέθηκε στα Χανιά ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ µουσικής και µαθηµατικών στα Χανιά “Festum π”, σηµαντικός Ελληνο-Γάλλος µαέστρος, ∆ιονύσης ∆ερβής – Μπουρνιάς.
Οπως λέει στα “Χανιώτικα νέα” ο κ. ∆ερβής – Μπουρνιάς, φέτος «το φεστιβάλ που θα έχει αρκετά καινούργια πράγµατα, επιπλέον του τι είχε πέρυσι και θα διεξαχθεί στο θέατρο του Βενιζέλειου Ωδείου, στο Μουσείο Τυπογραφίας και στο Πνευµατικό Κέντρο.
Το φεστιβάλ θα αρχίσει στις 14 Ιουλίου, ηµέρα της εθνικής γιορτής της Γαλλίας, µε ένα ρεσιτάλ Γάλλων συνθετών από την µεγάλη Γαλλίδα πιανίστα Varduhi Yeritsyan στην αίθουσα του Βενιζέλειου Ωδείου».
ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΙΑΣ
Ο ίδιος υπογραµµίζει ότι «πολύ σηµαντικό γεγονός φέτος θα είναι η πρώτη παγκόσµια ηχογράφηση όλων των κουαρτέτων του Μίκη Θεοδωράκη. Το Σάββατο 19 Ιουλίου στο Μουσείο Τυπογραφίας θα έχουµε την πρώτη παγκόσµια εκτέλεση των απάντων για κουαρτέτο εγχόρδων του Μικη Θεοδωράκη. Η ηχογράφηση από το κουαρτέτο του Γιώργου ∆εµερτζή (µαζί µε τους Γιώργο ∆ασκαλάκη βιολί, Γιάννη Μαγειρόπουλο βιόλα και Αριστείδη Λύκο τσέλο) θα κυκλοφορήσει από το ελληνικό παράρτηµα της Universal international την Minos EMI».
Στο σηµείο αυτό εξηγεί ότι «δύο είναι οι ωραιότερες ακουστικές που έχω ακούσει στα Χανιά. Στο Βενιζέλειο Ωδείο και για τα µικρά σύνολα εγχόρδων, το Μουσείο Τυπογραφίας έχει µία απίστευτη ακουστική. ∆εν το περιµέναµε ποτέ ότι ένα µουσείο θα έχει ηχητική καλύτερη από πολλές αίθουσες συναυλιών. Για αυτό κάνουµε την ηχογράφηση στο Μουσείο Τυπογραφίας».
Ι∆ΡΥΣΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ
Ο κ. ∆ερβής – Μπουρνιάς σηµειώνει, επίσης, ότι «φέτος θα δούµε την ίδρυση της Ορχήστρας του Φεστιβάλ “Orchestre π, Κρήτη”. Με εξάρχοντες µουσικούς τους εξάρχοντες της εθνικής περηφάνιας της Αγγλίας, της Ορχήστρας ∆ωµατίου Academy of St Martin in the Fields. Και σολίστ την µεγάλη αµερικανίδα πιανίστα Simone Dinnerstein στο 3ο κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα εγχόρδων που έγραψε για αυτή ο Philip Glass».
Επίσης, θα πραγµατοποιηθεί «µια βραδιά αφιερωµένη στο έργο του Γιάννη Ξενάκη µε τον πιανίστα Στέφανο Θωµόπουλο και τον µουσικολόγο ∆ηµήτρη Έξαρχο. Και ένα ρεσιτάλ από τον µεγάλο ερµηνευτή γαλλικής µουσικής Iddo Bar-Shai».
ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ τονίζει ακόµη ότι φέτος, µεγάλη καινοτοµία αποτελούν «τέσσερις διαλέξεις/συζητήσεις µε ταυτόχρονη µετάφραση για το κοινό από τέσσερις από τους µεγαλύτερους ειδικούς Τεχνητής Νοηµοσύνης. Το κοινό θα µπορεί να κάνει ερωτήσεις σχετικές µε τις ανησυχίες ή ελπίδες του σχετικά µε την Τεχνητή Νοηµοσύνη και να πάρει έγκυρες απαντήσεις».
Θα µιλήσουν συγκεκριµένα σε εκδήλωση στο Πνευµατικό Κέντρο:
•Ο Έλληνας καθηγητής του Τµήµατος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήµης Υπολογιστών του ΜΙΤ και µέλος του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοηµοσύνης του MIT, Κώστας ∆ασκαλάκης.
•Ο Remi Lam της Google DeepMind. Είναι «ένας από τους 10 επιστήµονες που διαµόρφωσαν την επιστήµη το 2024» σύµφωνα µε το επιστηµονικό περιοδικό Nature. Χάρη στις ανακαλύψεις του Lam γίνονται οι προβλέψεις µετεωρολογίας τα τελευταία δύο χρόνια.
•Ο Γάλλος επιστήµονας, συνθέτης και διευθυντής του Spotify Creator Technology Research Lab. François Pachet.
•Ο Γάλλος µαθηµατικός Cédric Villani (Σεντρίκ Βιλανί). Ο κ. Βιλανί είναι ειδικός στη µαθηµατική ανάλυση. Πάνω σε έκθεση του ίδιου για την Τεχνητή Νοηµοσύνη, ο πρόεδρος Μακρόν έδωσε την κατεύθυνση της Γαλλίας σε θέµατα Τεχνητής Νοηµοσύνης.
ΣΥΝΕ∆ΡΙΟ
Τέλος, το φεστιβάλ θα περιλαµβάνει και µαθηµατικό συνέδριο, ανοιχτό στους µαθηµατικούς από την Κρήτη, το οποίο θα πραγµατοποιηθεί στο Μεσογειακό Αγρονοµικό Ινστιτούτο Χανίων. Στο συνέδριο θα συµµετέχουν 20 από τους καλύτερους µαθηµατικούς στον κόσµο και περίπου 60 φοιτητές.