Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Με τέσσερις τομές ανοίγουν τα σχολεία – Κουδούνι με αξιολόγηση και νέα βιβλία

Αξιολόγηση εκπαιδευτικών, καινούργια προγράμματα σπουδών και βιβλία με νέα, σύγχρονη φιλοσοφία, λειτουργία εκπαιδευτικών ομίλων. Πρόκειται για τέσσερις κρίσιμες τομές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας για την επόμενη σχολική χρονιά, ολοκληρώνοντας με αυτόν τον τρόπο έναν στρατηγικό σχεδιασμό που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019 για το νηπιαγωγείο, το δημοτικό, το γυμνάσιο, το γενικό και το επαγγελματικό λύκειο.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η αξιολόγηση των περίπου 153.643 εκπαιδευτικών (με βάση την τελευταία έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το σχολικό έτος 2019-2020) θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο «ως βελτιωτική διαδικασία, με σκοπό την αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης». Συγκεκριμένα, το έργο των εκπαιδευτικών θα αξιολογηθεί με τεκμηρίωση σε τετράβαθμη περιγραφική κλίμακα, στην οποία θα διαβαθμίζεται από εξαιρετικό σε πολύ καλό, σε ικανοποιητικό ή σε μη ικανοποιητικό. Για να αρχίσει η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί η επιλογή των συμβούλων εκπαίδευσης.

Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», την τρέχουσα περίοδο το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) επεξεργάζεται τις εκθέσεις που κατέθεσαν στα τέλη Ιουνίου οι περίπου 14.000 σχολικές μονάδες στην Ελλάδα για την πρώτη φάση της αξιολόγησής τους. Από το ΙΕΠ θα συνταχθεί μελέτη καταγραφής των αποτελεσμάτων με βελτιωτικές προτάσεις. «Ακόμη κι αν υπήρξαν αντιδράσεις από μερίδα εκπαιδευτικών, τελικά ολοκληρώθηκε μια διαδικασία αξιολόγησης μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες που δεν είχαμε μια εικόνα για το έργο των ελληνικών σχολείων. Αυτό κρίνεται πολύ σημαντικό, ώστε να αρχίσει να εδραιώνεται μια κουλτούρα αξιολόγησης στην ελληνική εκπαίδευση. Και συνεχίζουμε την ατομική αξιολόγηση», ανέφερε χθες στην «Κ» η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Εκπαιδευτικοί όμιλοι

Παράλληλα, στα δημόσια σχολεία θα εισαχθούν οι εκπαιδευτικοί όμιλοι που υπάρχουν στα ιδιωτικά και τα πρότυπα. Οι διευθυντές των σχολείων μπορούν να συγκροτούν εκπαιδευτικούς ομίλους, μετά τη λήξη του ημερήσιου ωρολογίου προγράμματος ή κατά τις διδακτικές ώρες του ολοήμερου προγράμματος. Οι όμιλοι θα προσφέρουν αντικείμενα και δράσεις όπως ελεύθερη έκφραση και ψυχαγωγία, με αντικείμενα σχετιζόμενα, μεταξύ άλλων, με τον αθλητισμό, τις τέχνες, την εκπαιδευτική ρομποτική, τα παραδοσιακά παιχνίδια, τις επιστημονικές κατασκευές – πειράματα, τα μαθηματικά παιχνίδια, τη ρητορική τέχνη και δημιουργική γραφή κ.ά. Οι εκπαιδευτικοί θα συμμετέχουν εθελοντικά, εκτός εργασιακού ωραρίου, στους ομίλους. Κάθε μαθητής μπορεί να συμμετέχει σε έναν ή δύο ομίλους. Ο χρόνος που οι υπεύθυνοι των εκπαιδευτικών ομίλων αφιερώνουν στην οργάνωση και λειτουργία των ομίλων αυτών δεν θα προσμετρείται στο εργασιακό ωράριό τους, αλλά θα συνεκτιμάται κατά την ατομική αξιολόγησή τους.

Κρίσιμο σκέλος της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης είναι η εισαγωγή των νέων βιβλίων και των προγραμμάτων σπουδών στις δύο βαθμίδες. Οπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) Γιάννης Αντωνίου, θα προκηρυχθεί η σύνταξη 318 νέων βιβλίων για δημοτικό, γυμνάσιο και γενικό λύκειο, καθώς και η κατάρτιση 336 νέων προγραμμάτων σπουδών για τα επαγγελματικά λύκεια. Μαζί με μέτρα που θα ισχύσουν από το νέο σχολικό έτος, όπως η επέκταση του ολοήμερου σχολείου έως τις 5.30 μ.μ., αλλά και τις καινοτομίες που εισήχθησαν καθολικά ήδη από πέρυσι, όπως αγγλικά στο νηπιαγωγείο, εργαστήρια δεξιοτήτων, διπλάσια πρότυπα και πειραματικά σχολεία κ.ά., «το σχολείο αποκτά νέα δυναμική, γίνεται πιο σύγχρονο και αυτόνομο, δίνει περισσότερα ερεθίσματα στους μαθητές και κίνητρα σε εκπαιδευτικούς και στελέχη, αποτελεί μια συνεργατική κυψέλη γνώσης και δεξιοτήτων για όλους», όπως δηλώνει το υπ. Παιδείας.

Σύμβουλος – μέντορας

Σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια θα εισαχθεί ο θεσμός του παιδαγωγικού συμβούλου-μέντορα, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή. O ρόλος του είναι να εμπνεύσει, να προσανατολίσει και να υποστηρίξει κάθε νεοδιοριζόμενο ή πρόσφατα τοποθετημένο στη σχολική μονάδα μόνιμο ή αναπληρωτή ή ωρομίσθιο εκπαιδευτικό, με προϋπηρεσία έως πέντε έτη. Η επιλογή των μεντόρων θα γίνεται σύμφωνα με συγκεκριμένα επιστημονικά και παιδαγωγικά κριτήρια (προϋπηρεσία, τίτλοι σπουδών, γνώση ξένων γλωσσών και ΤΠΕ κ.ά.). Ο μέντορας θα ασκεί τα καθήκοντά του εκτός του διδακτικού ωραρίου του, αλλά εντός του εργασιακού ωραρίου του, και δεν απαλλάσσεται από εξωδιδακτικές εργασίες και εφημερίες. Επίσης θεσμοθετούνται οι ενδοσχολικοί συντονιστές (συντονιστές τάξεων ή συντονιστές γνωστικών πεδίων), οι οποίοι θα υποστηρίζουν τους εκπαιδευτικούς στο έργο τους καθώς και τις προσπάθειες της διεύθυνσης κάθε σχολικής μονάδας για να την ενισχύσουν ως επαγγελματική κοινότητα μάθησης και ανάπτυξης. Διοικητικά θα τελούν υπό την εποπτεία της διεύθυνσης της σχολικής μονάδας και παιδαγωγικά θα βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία και συνεργασία με τον σύμβουλο εκπαίδευσης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα