Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Με την ευθύνη της βαθιά αγωνιζόμενης κρητικής ψυχής 75 χρόνια από την ανεπανάληπτη Μάχη της Κρήτης

75 χρόνια από την ανεπανάληπτη Μάχη της Κρήτης και την ηρωική προμάχηση του κρητικού λαού, που αγωνίστηκε και αντιστάθηκε κατά της εκκωφαντικής βουής του χιτλερικού έσχατου τρόμου ακολουθώντας τον ήχο της αρχαίας βουής των συνεχών προμαχήσεων και αντιστάσεων… της κρητικής ελευθερίας.

Μια βουή, υπέρτερη του θανάτου όπως εκείνη η βουή που την υπερέβη η κρητική, ηρωική ψυχή 3.000 χρόνων.
Για να “σκοτώνει η προμάχηση για την κρητική ελευθερία” μαύρα πουλιά μέχρις εσχάτων στη νήσο…
Ομως τώρα 75 χρόνια μετά αυτά τα “μαύρα πουλιά” σκοτώνουν μέχρις εσχάτων (τη βαθιά αγωνιστική ψυχή) του ελευθεριακού ηρωισμού της…

ΑΠΟΙΚΙΑ ΧΡΕΟΥΣ Η ΚΡΗΤΗ 75 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Φέτος, 75 χρόνια μετά τη φοβερή χιτλερική επίθεση για την κατάκτηση της Κρήτης και τη μεγαλειώδη αντίσταση, κυρίως του κρητικού λαού, η ιστορική νήσος του μεγάλου μινωικού πολιτισμού εξακολουθεί να είναι υπό συνεχή κατάληψη. Αφενός από τη μεσογειακή υπερ-ατλαντική στρατηγική υπερισχύος και αφετέρου από το νατοϊκό πεδίο εφαρμογής και ελέγχου. Ενώ περαιτέρω η Κρήτη αναπτυσσόμενη σε σύγχρονη επαρχία (της παγκοσμιοποιημένης υπερ-εκμετάλλευσης και παραφροσύνης) πέρασε στην κατάσταση υποπεριφέρειας της σημερινής ελληνικής αποικίας χρέους.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΧΑΙΟΥΣ ΑΡΧΗ ΚΑΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Μιας αποικίας, η οποία άρχισε από τους Αχαιούς, μετά νεο-ανακτορική περίοδο 1700-1380 π.Χ. Μετά την κοσμογονική, από την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης κατ’ αρχήν και στη συνέχεια από την αχαϊκή εισβολή, τον έλεγχο και την κατοχή. Για να δημιουργήσουν οι Αχαιοί, πάνω στις ρίζες του Μινωικού πολιτισμού τον μυκηναϊκό πολιτισμό μέσα στην Κρήτη και έξω από αυτή σ’ όλο τον μυκηναϊκό χώρο.
Για να δημιουργήσουν μια νέα πραγματικότητα με ανάμιξη στοιχείων του μινωικού πολιτισμού με πιο λιτό μυκηναϊκό τρόπο ήταν η αχαϊκή σκλαβιά.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ Η ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΩΡΙΕΩΝ
Σ’ αυτή την περίοδο της αχαϊκής κατάκτησης της Κρήτης (και ιδιαίτερα στην τελευταία φάση της) ακολούθησε μία περίοδος παρακμής που τη διαδέχθηκε η κάθοδος των Δωριέων. Τότε η αντίσταση των Αχαιών, κατά των σκληρών κατακτητών Δωριέων, ήταν πολύ αποφασιστική και κράτησε μακρύ χρονικό διάστημα…
Οπου με ισχυρό το πνεύμα, την τέχνη και τον εν γένει μινωικό πολιτισμό δημιουργήθηκε μια μετάλλαξη δημιουργίας του ελληνικού πολιτισμού… αλλά με ισχυρές τις επιδράσεις του υπομινωικού πολιτισμού από το 900 – 600 π.Χ.

ΜΕ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ, ΗΡΩΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΟΧΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΑΝ ΟΙ ΔΩΡΙΕΙΣ
Αυτοί επιβάλλανε εξελικτικά τον δικό τους λιτό και αυστηρό τρόπο ζωής που άνθισε και κυριάρχησε περίπου 300 χρόνια. Αλλά η επίδραση του δωρικού λιτού πνεύματος δημιούργησε το νεο-κρητικό πνεύμα της μεγάλης αυτάρκειας και αντοχής.
Ενα πνεύμα ηρωικότητας, αυτοθυσίας και πολεμικής αντοχής και αντίστασης κατά εχθρικών απειλών.
Σ’ αυτή τη μακρά περίοδο η δωρική Κρήτη είχε σπαρτιατική μορφή διοίκησης και αντίληψη ζωής. Εν τούτοις όμως λειτουργούσε η εκκλησία του Δήμου στην οποία συμμετείχαν όλοι οι ελεύθεροι πολίτες.
Τότε δημιουργήθηκαν και οι ονομαστές πόλεις – κράτη, οι περισσότερες από αυτές ήταν μετεξελίξεις – συνέχεια των μινωικών προτύπων των μυκηναϊκών παραλλαγών και των υπομινωικών επιβιώσεων.

Η ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΣΤΟΛΙΣΜΕΝΩΝ ΠΙΘΑΡΙΩΝ…
Ακολούθησε η Αρχαϊκή εποχή (650 – 500 π.Χ.), εποχή των πέτρινων λαξευτών θεοτήτων, πάνω σε ανάγλυφες πλάκες ή σε καθιστά αγάλματα. Με παράλληλη ανάπτυξη της πηλοπλαστικής τέχνης, η οποία δημιούργησε τη σειρά των μεγάλων στολισμένων πιθαριών.
Αυτή η μακρά περίοδος στην Κρήτη ήταν ταυτόχρονα κατακτητική και δημιουργική. Ομως, μετά από αυτήν (500 – 350 π.Χ.) έχουμε τα μεγάλα ελληνικά γεγονότα πολέμου και πολιτισμού.

ΕΝΔΟΚΡΗΤΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ, ΣΥΓΚΡΗΤΙΣΜΟΣ, ΚΟΙΝΟ ΝΟΜΙΣΜΑ
Εκείνη τη χρονική περίοδο ήταν εξαιρετικά κρίσιμη με εξοντωτικούς ενδοκρητικούς πολέμους μεταξύ τους -που συνεχίστηκαν ως το 69 π.Χ.- μεταξύ των κρητικών πόλεων – κρατών, όπως: Η Λύττος από την Κνωσό, η Φαιστός από τη Γόρτυνα, η Απολλωνία από την Κυδωνία κ.λπ.
Για ν’ αναγκαστούν να δημιουργήσουν αυτές οι αντιμαχόμενες και αλληλοζημιούμενες πόλεις – κράτη να συμμαχήσουν μεταξύ τους καθώς και με διάφορες ελληνικές πόλεις  και με κέντρα του ελληνισμού με βάση τον συγκρητισμό.
Για να αναπτυχθεί η τέχνη των νομισμάτων που γίνανε ακόμα πιο ποικίλα από εκείνα της κλασικής εποχής στην Κρήτη.

Η ΡΩΜΑΪΚΗ ΔΥΣΗ ΗΘΕΛΕ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Μετά από το μεγάλο μάθημα της καταστροφής των ανεξάρτητων πόλεων στην Κρήτη οι χωριστές πόλεις ενώθηκαν μεταξύ τους για ν’ αντιμετωπίσουν τον μεγάλο εχθρό, τη Ρώμη, που από χρόνια είχε στόχο την κατάληψη της Κρήτης.
Σκοπός προφανώς που φαινότανε από τις εκάστοτε διαμεσολαβήσεις των Ρωμαίων για να λύσουν τις συγκρουσιακές διαφορές μεταξύ των αντιμαχόμενων κρητικών πόλεων – κρατών. Ομως, κάποια ιστορική χρονική στιγμή αποφάσισαν να δράσουν επιθετικά για να καταλάβουν τη μεγάλη γεωστρατηγικής και γεωοικονομικής σημασίας νήσο του Μίνωα, την Κρήτη. Τότε ήταν 68 π.Χ. και οι Κρήτες δώσανε δύο μεγάλες αφορμές στους Ρωμαίους: α) Συμπράξανε με τους Κίλικες πειρατές και β) αναπτύξανε σχέσεις “συμμαχίας” με τον μεγάλο εχθρό της Ρώμης, τον βασιλέα του Πόντου Μιθριδάτη.

ΜΕ 12 ΛΕΓΕΩΝΕΣ Η ΡΩΜΑΪΚΗ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Η ρωμαϊκή αντίδραση ήταν άμεση. Με ρωμαϊκό στόλο επιτέθηκαν στο Ηράκλειο με απόβαση στρατού. Τότε αποκρούσθηκαν, αλλά το 69 π.Χ. ξαναεπιτέθηκαν από τη βόρεια πλευρά της Κυδωνίας, όπου κατόρθωσαν ν’ αποβιβάσουν 3 λεγεώνες με ηγέτη τον ύπατο Μέτελλο που μετά από μάχες τριών χρόνων κατέλαβε την Κρήτη…
Το νησί έγινε ρωμαϊκή επαρχία με κέντρο την Κνωσό και συγκρότηση χαλαρής ομοσπονδίας με κοινό των Κρητών νόμισμα…
Για να ενωθεί διοικητικά με την κηρυναϊκή της Βόρειας Αφρικής μέσα στην κυρίαρχη τότε Pax Romana. Αυτή η ρωμαϊκή κυριαρχία (δυτική ενοούμε) παρά τα διάφορα έργα ανάπτυξης που πραγματοποιήθηκαν στέρησε την ελευθερία του κρητικού λαού από το 69 – 330 μ.Χ.

ΠΡΩΤΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ Η ΚΡΗΤΗ
Η Κρήτη ως ρωμαϊκή επαρχία ευεργετήθηκε και μάλιστα από τους φιλέλληνες αυτοκράτορες Τραϊανό και Αδριανό.
Ενώ μετά τη διαίρεση του ρωμαϊκού κράτους σε δυτικό και ανατολικό, η Κρήτη κατανεμήθηκε στο ανατολικό. Ενώ υπήρξε μια από τις πρώτες χώρες που έγινε δεκτός ο χριστιανισμός με πρώτο επίσκοπο τον Απόστολο Τίτο…
Αλλά στη συνέχεια, δεν δόθηκε η δέουσα προσοχή, από το βυζαντινό κράτος για τη μεγάλη στρατηγική σημασία της Κρήτης. Με συνέπεια τη βάρβαρη κατάκτησή της από τους Αραβες. Με την άλωση που άρχισε το 824 μ.Χ. και κατοχή της νήσου για 13 χρόνια εφιαλτικής πειρατείας, καταστροφής, εξιλαμισμού, ανθρωποδουλικών εμπορίων, σφαγών και καταστροφής. Για να απελευθερωθεί με τη στρατιά του Νικηφόρου Φωκά τον Μάρτη του 961 μ.Χ.

Η ΤΡΟΜΕΡΗ ΑΡΑΒΙΚΗ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ – Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ – Η ΕΝΕΤΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Η ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ
Εκτοτε άρχισε η κατάλυση του βυζαντινού κράτους το 1204 με την τέταρτη Σταυροφορία με διαμοιρασμό των Ενετών και Γενουατών της Κρήτης.
Με τελική κατάκτηση από τους Ενετούς από το 1210 ως το 1649 που άρχισε η πρώτη τουρκική εκστρατεία για την οθωμανική κατάκτησή της όλες αυτές οι αλληλοδιάδοχες κατακτήσεις από τη ρωμαϊκή ως την οθωμανική ήταν καταστροφικές, απάνθρωπες, τυραννικές για τον λαό μας, ο οποίος διαμόρφωσε το ηρωικό – μαχητικό και αντιστασιακό πνεύμα των Κρητών αγωνιστών για την ελευθερία της νήσου του μεγάλου μινωικού πολιτισμού ως την τελική απελεύθερωση της Κρήτης από τον τουρκικό ζυγό το 1913, με πρωθυπουργό τον Ελευθέριο Βενιζέλο…
Ομως ήρθαν τα οδυνηρά χρόνια του Α’ παγκοσμίου πολέμου κι εμείς από την πλευρά των νικητών βρεθήκαμε ηττημένοι, με τη μεγάλη τραγωδία της Μικράς Ασίας που τη χάσαμε.

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΒΟΥΕΣ ΠΟΛΕΜΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Ακολούθησε ο 2ος παγκόσμιος πόλεμος που η Ελλάδα και πάλι προμάχησε κατά των φασισμών που μας κατέλαβαν ιταλικά, αλλά και ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ με τελική ηρωική πράξη του κρητικού λαού τη μοναδική ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ. Αυτή τη μάχη που θαυμάστηκε παγκόσμια, όταν τα σμήνη των γερμανικών βομβαρδιστικών αεροπλάνων αντίθετης εφόρμησης ξερίζωσαν από το ξημέρωμα με την τρομακτική τους
ΒΟΥΗ.
Βου ου Βου ου Βουηηη
ακόμα και στις ρίζες των περήφανων
βουνών μας. Οχι όμως και στις ρίζες
της αφοβίας της κρητικής ψυχής
που εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια
μάχεται απέναντι σε πάνοπλους
εισβολείς για ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, καταπολεμώντας
την απάνθρωπη ανελευθερία, διαχρονικά,
και ιδιαίτερα Ελλάδας – Κρήτης που τώρα,
με άλλους τρόπους και μετά γίνεται εφιαλτική.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΒΟΥΗ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ Η ΜΑΧΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΤΗΣ
Ομως τώρα στα 75 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης εμείς γιορτάζουμε επετειακά αποδεχόμενοι όλες τις εξουθενωτικές μορφές της σύγχρονης εκμεταλλευτικής ανελευθερίας ενταγμένοι χωρίς ουσιαστικούς αγώνες, στους βαρύτατους νόμους μιας καταλυτικής υποταγής…
Μέσα από σκοτεινά στρατηγικά, γεωστρατηγικά, γεωοικονομικά και γεωενεργειακά σχέδια ανάμεσα στις σκοπιμότητες και τα επίμαχα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπό γερμανική επικυριαρχία, αμερικανική παγκόσμια υπερκυριαρχία και ανταγωνιστική ρωσική, κινέζικη, ινδική κ.λπ. παρακυριαρχία με συνεχή καταβυθισμό χωρών και λαών σ’ ένα καταδυναστευτικό μέλλον.

ΒΟΥΗηηηηη
Με όλα τα πεδία βολής και διαβολής του σύγχρονου τρόμου…
ΜΑΧΗ ΚΡΗΤΗΣ που ξεκίνησε με εκκωφαντική βουή που συνεχίζεται ακόμα χωρίς όμως αγωνιστές ελευθερίας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα