Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Με το “Εναλλακτικό Νόμπελ” βραβεύονται ακτιβιστές στην Ινδία, στη Ρωσία, στο Καμερούν και στον Καναδά

Το βραβείο του ιδρύματος Right Livelihood που αποκαλείται “Εναλλακτικό Νόμπελ”, απονεμήθηκε σήμερα σε τρεις υπέρμαχους της προστασίας του περιβάλλοντος στη Ρωσία, στην Ινδία και στον Καναδά, καθώς και σε μια Καμερουνέζα που αγωνίζεται για την προάσπιση του παιδιών που απειλούνται από τον τζιχαντισμό και την Μπόκο Χαράμ.

Η Καναδή Φρίντα Χούσον, υπέρμαχος των αυτόχθονων κοινοτήτων, προερχόμενη και η ίδια από τους Ουετ’σουιτ’ιν στον Καναδά, έλαβε το βραβείο για την εργασία της «υπέρ της επανοικειοποίησης του πολιτισμού του λαού της και της υπεράσπισης της γης του έναντι των ολέθριων σχεδίων των αγωγών».

Η ακτιβίστρια αντιτίθεται κυρίως στην κατασκευή του αγωγού αερίου Coastal GasLink που θα μεταφέρει σχιστολιθικό αέριο διά μέσου της Βρετανικής Κολομβίας, εξηγεί το ίδρυμα που απονέμει το βραβείο.

Η Καμερουνέζα δικαστίνα Μαρτ Ουαντού βραβεύεται για την εργασία της για την προστασία της παιδικής ηλικίας και την προσφυγή στις κοινότητες «απέναντι στην τρομοκρατική εξέγερση και τη φυλετική βία στην περιοχή της λίμνης Τσαντ στο Καμερούν».

Συνιδρυτής της Ecodefense, μιας ρωσικής οργάνωσης για το περιβάλλον, ο Βλαντίμιρ Σίλβιακ βραβεύεται «για τον αγώνα του υπέρ του περιβάλλοντος και τη συμβολή του στο λαϊκό κίνημα εναντίωσης στις βιομηχανίες γαιάνθρακα και πυρηνικής ενέργειας στη Ρωσία».

Τέλος, η ινδική οργάνωση “Legal Initiative for Forest and Environment (LIFE)” βραβεύεται «για τις καινοτόμες νομικές εργασίες της που αποσκοπούν να ενισχύσουν την ικανότητα των κοινοτήτων να προστατεύουν τους πόρους τους, για περισσότερη περιβαλλοντική δημοκρατία στην Ινδία».

Το βραβείο, που απονέμεται κάθε χρόνο από ένα ιδιωτικό σουηδικό ίδρυμα εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια, συνοδεύεται από ένα εκατομμύριο κορώνες (σχεδόν 100.000 ευρώ) για κάθε νικητή.

«Από το Καμερούν μέχρι τη Ρωσία, από τον Καναδά μέχρι την Ινδία, οι ακτιβιστές αυτής της χρονιάς μας δείχνουν πως η διαρκής αλλαγή οικοδομείται χάρη σε μοναχικές κοινότητες», αναφέρει σε μια ανακοίνωση η οργάνωση.

Το βραβείο Right Livelihood δημιουργήθηκε το 1980 από τον Γερμανοσουηδό πρώην ευρωβουλευτή οικολόγο Γιάκομπ φον Ούξκουλ μετά την άρνηση του ιδρύματος Νόμπελ να θεσπίσει βραβεία για το περιβάλλον και την ανάπτυξη. Για τον λόγο αυτόν, το ίδρυμα που το απονέμει διεκδικεί τον τίτλο “Εναλλακτικό Νόμπελ”.

Το 2019, είχε τιμήσει τη 16χρονη τότε Σουηδή έφηβη Γκρέτα Τούνμπεργκ, ηγερία της μάχης κατά της κλιματικής υπερθέρμανσης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα