Η Οικονομία «πρωταγωνιστεί» στην ατζέντα της κυβέρνησης, και όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην επενδυτική βαθμίδα.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων που ξεκινούν αύριο στη Βουλή, αναμένεται να αναδείξει τόσο το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής, όσο και τον οδικό χάρτη των μεταρρυθμίσεων με κοινωνικό πρόσημο.
Εστιάζοντας σε πέντε βασικούς άξονες, ο ίδιος θα δώσει έμφαση:
- στην αύξηση του εισοδήματος των πολιτών
- στην ενίσχυση του Εθνικού συστήματος υγείας
- στην ψηφιοποίηση του κράτους
- στην ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης
- στην ενίσχυση του γεωστρατηγικού αποτυπώματος
Η πρωταγωνιστική θέση της οικονομίας και της ανάπτυξης στην κυβερνητική ατζέντα συμβαδίζει με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στο Bloomberg για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων, ύψους 5,3 δις ευρώ του πρώτου μνημονίου και, μάλιστα, δύο χρόνια νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα.
Η κίνηση αυτή εκπέμπει μήνυμα συνέπειας, αξιοπιστίας και σταθερότητας στις αγορές και αποτελεί ακόμα ένα δομικό κομμάτι στο παζλ ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.
«Καταφέραμε να αψηφήσουμε την τάση, η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί σημαντικά το 2023. Αυτό μας δίνει, επίσης, τον δημοσιονομικό χώρο για να μειώσουμε περαιτέρω το χρέος μας. Θα είμαστε σε θέση, πριν από το τέλος του έτους, να αποπληρώσουμε νωρίτερα το ελληνικό δάνειο (από το πρώτο μνημόνιο) για τα επόμενα δύο χρόνια. Πιστεύω ότι αυτό θα στείλει, επίσης, ένα θετικό μήνυμα στις αγορές, ότι όχι μόνο επικεντρωνόμαστε στην ανάπτυξη, αλλά θέλουμε επίσης να διασφαλίσουμε ότι ο λόγος του χρέους μας προς το ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Bloomberg.
Τι φέρνει η επενδυτική βαθμίδα
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η απόκτηση, μετά από 13 χρόνια, της επενδυτικής βαθμίδας, μεταξύ άλλων, θα σημάνει και τυπικά τον τίτλο τέλους μίας μεγάλης περιόδου κρίσεων και, ταυτόχρονα, θα ανοίξει το δρόμο για:
Φθηνότερο κόστος δανεισμού για Δημόσιο/Επιχειρήσεις/Νοικοκυριά
Διπλασιασμό κεφαλαίων από νέους επενδυτές
Οι παρεμβάσεις στο οικονομικό πεδίο, που θα τρέξουν μέσα στο 2024 αναμένεται να αποτελέσουν κυρίαρχο κομμάτι της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Βουλή.
Ανάμεσα σε αυτές, περιλαμβάνονται:
- Νέο μισθολόγιο Δημοσίου. Αυξήσεις αποδοχών από 1/1/24 κατά 500 εκατ. ευρώ
- Αύξηση αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά
- Αύξηση στις συντάξεις (τουλάχιστον 3%)
- Καταβολή youth pass (150 ευρώ για όσους συμπληρώνουν τα 18 και 19 έτη)
- Αύξηση 8% ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
- Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 10% (για όσους ασφαλίζουν ακίνητα από φυσικές καταστροφές)
Το χαρτί της δημοσιονομικής ισορροπίας βρίσκεται εξακολουθητικά στην πρώτη γραμμή των πρωθυπουργικών σημάτων, με τον πρωθυπουργό να αναφέρει: «Είναι μία δέσμευση προς τους επενδυτές. Θα επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις και θα διασφαλίσουμε ότι οι όποιες μεταρρυθμίσεις εφαρμόσουμε θα γίνουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην διακυβεύεται η δημοσιονομική θέση της χώρας μας».
Στο Bloomberg, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προαναγγέλλει ότι η αρχική δημόσια προσφορά για το 30% που κατέχει το κράτος στη μετοχική σύνθεση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών θα γίνει στις αρχές του 2024. «Θα είναι ένα μεγάλο γεγονός για το 2024. Θέλουμε να δώσουμε μεγαλύτερο βάθος στο Χρηματιστήριο Αθηνών και για πρώτη φορά υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον από εταιρείες να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών» έκανε γνωστό.
Στο μεταξύ, σήμα υλοποίησης των προεκλογικών δεσμεύσεων της ΝΔ στο ακέραιο έδωσε ο πρωθυπουργός, στη συνάντησή του σήμερα με τον Μαλτέζο πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα και συναντήθηκε και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
«Νιώθουμε το βάρος της ευθύνης στους ώμους μας. Έχουμε μία άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Που σημαίνει ότι δεν έχουμε καμία δικαιολογία. Πρέπει να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας και να προωθήσουμε τους φιλόδοξους στόχους μας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή το βράδυ του Σαββάτου.
Οι στόχοι για την τετραετία
Στους κυβερνητικούς στόχους οι οποίοι έχουν τεθεί με ορίζοντα τετραετίας, περιλαμβάνονται:
Μέση ετήσια ανάπτυξη 3%
– ΑΕΠ πάνω από τα 255 δισ. ευρώ το 2027
Αναλογία χρέους / ΑΕΠ στο 140%
– Μείωση 30 μονάδων έως το 2027
Ανεργία κάτω από το 10%
– Λιγότεροι από 400.000 άνεργοι έως το 2027
Αύξηση επενδύσεων κατά 70%
– Επενδύσεις 50 δις ευρώ ετησίως το 2027
– Συμμετοχή άνω του 20% των επενδύσεων στο ΑΕΠ
Αύξηση εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ
– Εξαγωγές 150 δισ. ευρώ ετησίως έως το 2027