Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Με τους νόμους της φύσης η αναγέννηση των καμένων

Πεποίθησή του είναι ότι η «Δασική Υπηρεσία θα πρέπει να αναλάβει εκ νέου τον ρόλο που είχε στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών» καθώς οι «δασικές πυρκαγιές σβήνουν με τις επίγειες δυνάμεις, οι εναέριες έχουν επικουρική δράση», ενώ θεωρεί επιτακτική την ανάγκη σύστασης του Δασοπυροσβεστικού Σώματος (ΔΑΣΩ).

«Η φύση δεν εκδικείται, δεν έχει συναισθήματα, δεν είναι στη “φύση της” να το κάνει, έχει όμως κανόνες και νόμους που ορίζουν την ορθή και αρμονική λειτουργία της», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σπύρογλου, αναφέροντας ότι τα δάση με κύρια είδη την χαλέπιο και την τραχεία πεύκη που κάηκαν φέτος αλλά και αυτά που καίγονται κάθε χρόνο, έχουν αναπτύξει μέσα από τους αιώνες της διαρκούς εξέλιξής τους έναν μηχανισμό προσαρμογής για την επιβίωσή τους ύστερα από βίαια φαινόμενα, όπως μια πυρκαγιά.

«Έχουν την ικανότητα να κρατούν κλειστά κουκουνάρια με γόνιμους και φυτρώσιμους σπόρους για πολλά χρόνια επάνω στα κλαδιά τους. Όταν μεγαλώσουν αρκετά και είναι πάνω από 50 -60 ετών έχουν πολύ μεγάλο απόθεμα κουκουναριών. Τα κουκουνάρια αυτά, μερικές ημέρες μετά την πυρκαγιά, που τα ζεσταίνει αρκετά, αλλά δεν τα καίει ολοσχερώς, ανοίγουν και σπέρνουν μεγάλο αριθμό σπόρων, οι οποίοι μετά τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου φυτρώνουν αμέσως σε μεγάλους πληθυσμούς- έχουν μετρηθεί περισσότερα από 70 νέα φυτά πεύκης ανά τετραγωνικό μέτρο- εξασφαλίζοντας έτσι τη φυσική του αναγέννηση και την ανανέωση του δάσους. Όλα τα υπόλοιπα πλατύφυλλα είδη που συνυπάρχουν με τα πεύκα (πουρνάρια, σχίνα, κουμαριές, φυλίκια, ασπάλαθοι κλπ) αυτά έχουν την ικανότητα να αναγεννιούνται με βλαστάρια από το ριζικό κόμβο μετά την πυρκαγιά».

Όπως εξηγεί ο κ. Σπύρογλου, τα δάση χαλεπίου και τραχείας πεύκης που καίγονται και είναι 50 ετών και άνω, έχουν την ικανότητα να αναγεννηθούν φυσικά από σπόρους που διατηρούν στα κλειστά κουκουνάρια τους.

«Η δασική υπηρεσία έχει τη γνώση και την εμπειρία να προστατέψει και να επέμβει όπου χρειάζεται είτε με άμεσα τεχνικά έργα για την προστασία από τη διάβρωση ή προστασία από τη βόσκηση ή τεχνητή αναδάσωση ώστε να εξασφαλισθεί η συνέχεια του δάσους αρκεί να είναι επαρκώς στελεχωμένη, απαλλαγμένη από θλιβερές διοικητικές γραφειοκρατικές διαδικασίες και ενισχυμένη με τους απαραίτητους πόρους ώστε να μπορεί να επιτελέσει απρόσκοπτα το έργο της».

Διευκρινίζει δε ότι η έκφραση «κηρύσσεται η καμένη έκταση αναδασωτέα», είναι νομική και σημαίνει ότι «το δάσος που κάηκε προστατεύεται από αλλαγές χρήσης γης και επιτηρείται από τη Δασική Υπηρεσία για την εξέλιξη της φυσικής αναγέννησης».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα