Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων με ανακοίνωση της « ενώνει τη φωνή της με τη φωνή των νέων παιδιών και των εκπαιδευτικών του 2ου ΕΠΑΛ Χανίων που φυτεύουν δέντρα στους Αγίους Αποστόλους και της βραβευμένης δημοσιογραφικής ομάδας των μαθητών της Νέας Κυδωνίας που προτείνουν την αναστήλωση και πολιτιστική και περιβαλλοντική χρήση των παλιών Παιδικών εξοχών. Παράλληλα, ο Δήμος οφείλει να βάλει ένα φρένο στις πρακτικές της αντικατάστασης των δέντρων και των αμμοθινών στην περιοχή με νέα γήπεδα».
Να σημειωθεί ότι το θέμα είχε αναδειχθεί από τα Χανιώτικα νέα στις 31 Μαρτίου ( δείτε εδώ )
Στην ανακοίνωση της η Οικολογική Πρωτοβουλία, υπενθυμίζει στο Δήμο Χανίων ότι « 11.500 πολίτες υπέγραψαν κι αγωνίστηκαν επί χρόνια με την Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στο Ξεπούλημα των Αγίων Αποστόλων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, την τσιμεντοποίηση και την καταστροφή του πρασίνου και του δάσους της περιοχής. Αυτοί οι πολίτες πέτυχαν να περιέλθει η δημόσια αυτή έκταση τελικά στο Δήμο και να μην καταλήξει στο Υπερταμείο και στο ΤΑΙΠΕΔ για ξεπούλημα, όπως έγινε με τόσες και τόσες άλλες δημόσιες εκτάσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Κι αυτό το πέτυχαν οι πολίτες εν μέσω οικονομικής κρίσης.
Αυτή η μεγάλη νίκη των πολιτών δημιουργεί όμως και κάποιες στοιχειώδεις υποχρεώσεις στο Δήμο Χανίων, εάν θέλει να φανεί αντάξιος των πολιτών που αγωνίστηκαν γι’ αυτή την εξέλιξη:
Δε μπορεί να επιτρέπει ή να προωθεί ο Δήμος την ιδιωτικοποίηση τμημάτων της περιοχής με τη δημιουργία επιπλέον γηπέδων σε βάρος των δέντρων και σε βάρος των αμμοθινών. Διότι περί ιδιωτικοποίησης πρόκειται, όταν κάτι που ήταν ελεύθερο και για όλους (δάσος και αμμοθίνες) παραχωρείται για τη χρήση μόνο ορισμένων!
Δε μπορεί, πέντε (5) ολόκληρα χρόνια μετά την παραχώρηση της περιοχής των Αγίων Αποστόλων στο Δήμο, να μην έχει κάνει ούτε τα βασικά όπως η περίφραξη του δάσους για να μην εισβάλλουν ΙΧ να παρκάρουν μέσα ή να τρέχουν, με κίνδυνο για τους πεζούς, τους ηλικιωμένους, τα παιδιά που βρίσκονται μέσα στο δάσος και τα παιδιά!
Δε μπορεί, πέντε (5) ολόκληρα χρόνια μετά την παραχώρηση της περιοχής στο Δήμο να μην έχει κάνει ούτε καν μελέτη για την αναστήλωση και νέα χρήση των κτηρίων των παλιών Παιδικών Εξοχών προς όφελος όλων των πολιτών με τη δημιουργία εκεί ενός Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και πολιτιστικής χρήσης, όπως προτείνουμε εδώ και δεκαετίες.
Πρόκειται καθαρά για πολιτική βούληση, που είναι προφανές ότι δεν υπάρχει στο Δήμο. Διότι, μόλις πρόσφατα είδαμε ότι όταν υπάρχει πολιτική βούληση και μελέτες γίνονται στο άψε σβήσε και κονδύλια για τα έργα που απαιτούνται βρίσκονται: Για τη σχεδιαζόμενη Δημοτική Βιβλιοθήκη, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Δήμος, έγινε μελέτη από τις υπηρεσίες του Δήμου μέσα σε λιγότερο από δυο (2) μήνες και κατατέθηκε πρόταση ένταξής της σε πρόγραμμα χρηματοδότησης. Όταν υπάρχει λοιπόν πολιτική βούληση και μελέτες γίνονται άμεσα (κι όχι μετά από χρόνια) και προγράμματα χρηματοδότησης βρίσκονται. Στην περίπτωση των παλιών Παιδικών Εξοχών δεν υπάρχει η αντίστοιχη πολιτική βούληση από το Δήμο…
Προτιμούν να θαυμάζουμε τα ερείπια, μέχρι να μας εμφανίσουν την καλό ιδιώτη επενδυτή που θα έρθει να αξιοποιήσει» την περιοχή προς όφελός του και να διώξει βέβαια αυτούς που δε μπορούν να πληρώνουν. Αλλά από «σωτήρες» επενδυτές χορτάσαμε, το παράδειγμα της «αξιοποίησης» του αεροδρομίου με την εκχώρησή του, το ζούμε!
Ας ακούσει επιτέλους ο Δήμος Χανίων, αν όχι τη δική μας φωνή, τουλάχιστον τη φωνή των μαθητών της Νέας Κυδωνίας και του ΕΠΑΛ Χανίων. Άλλωστε, όπως έγραφε στο ημερολόγιό του, ο ιδρυτής των Παιδικών Εξοχών στη δεκαετία του ’30, ο δάσκαλος που εκτέλεσαν αργότερα οι Ναζί για τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση, Μάνος Μασούρης: «Για τα παιδιά όλα γίνηκαν και στα παιδιά ανήκουν».