Τα δύο μεγάλα αιολικά project των ομίλων της Τέρνα Ενεργειακή και Ελίκα (Κοπελούζος) συγχωνεύονται σε ένα προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδικασίες χρηματοδότησης από το πακέτο Γιουνκέρ και να προχωρήσει η κατασκευή του μεγαλόπνοου έργου που περιλαμβάνει και την κατασκευή υποβρύχιας ηλεκτρικής διασύνδεσης.
Σύμφωνα με την ανάρτηση που έγινε προχθές στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την Πύλη των Επενδυτικών Έργων η συνολική ισχύς των αιολικών που θα αναπτυχθούν και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης προβλέπεται να είναι 950MW, θα συνοδεύεται από ανεξάρτητη διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα με υποβρύχιο καλώδιο μήκος 320 χιλιομέτρων από την περιοχή της Κορακιάς που θα καταλήγει στο κέντρο υπερυψηλής τάσης των Αχαρνών, ενώ επίσης προβλέπεται και αμφίδρομη ροή του καλωδίου.
Το εκτιμώμενο κόστος του έργου είναι 2,4 δισ. ευρώ, με ημερομηνία έναρξης τον Απρίλιο του 2019 ενώ η προβλεπόμενη ενέργεια των αιολικών θα υποκαταστήσει θερμική ενέργεια που παράγεται στην Κρήτη με εκτιμώμενο κόστος στα 185 ευρώ η μεγαβατώρα, εξοικονομώντας περί τα 100 εκατ. ευρώ ετησίως από τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.
Σύμφωνα με την οικονομική λογική του έργου θα διασφαλστεί επίσης η αδιάλειπτη παροχή ενέργειας στην Κρήτη, ενώ θα μειωθούν και τα κόστη της ΔΕΗ από την απόσυρση των πετρελαϊκών σταθμών που θα χρησιμοποιούνται μόνο ως εφεδρείες.
Στη φάση της κατασκευής θα απασχοληθούν 1000 εργαζόμενοι ενώ επιπλέον θα δημιουργηθούν 300 μόνιμες θέσεις εργασίας στη φάση της λειτουργίας. Τέλος το έργο θα βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων για τις ΑΠΕ και θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Σημειώνεται τέλος ότι μέχρι πρόσφατα οι δύο εταιρείες ανέπτυσσαν δύο ανεξάρτητα αιολικά project μεγαλύτερης ισχύος (από 1000MW το καθένα) και με πρόβλεψη για διαφορετική διασύνδεση. Είναι σαφές ότι η συγχώνευση των έργων δημιουργεί πιο ρεαλιστική βάση για την υλοποίησή τους, πολώ δε μάλλον εάν εγκριθεί η χρηματοδότησή τους από το πακέτο Γιουνκέρ.
ΠΗΓΗ: capital.gr