Πέμπτη, 15 Αυγούστου, 2024

Μεγάλα χρηματικά έπαθλα στις διοργανώσεις της FIDE

Πακτωλός χρηματικών βραβείων σε Grand Chess Tour, Grand Prix, World Cup και σχετικά μικρά ποσά στο Women’s Grand Prix
Βραβεία που πλησιάζουν τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ διεκδικούν οι κορυφαίοι σκακιστές από τρεις μεγάλες διοργανώσεις: Το Παγκόσμιο Κύπελλο, το Γκραν Πρι και τον Σκακιστικό Γύρο.
Στον αντίποδα των μεγάλων και προσοδοφόρων εκδηλώσεων υπάρχει μόνο μία διοργάνωση για τις σκακίστριες, το Γκραν Πρι Γυναικών, με έπαθλα ογδόντα χιλιάδων ευρώ, ασύγκριτα μικρότερα των ανδρών.
Άρχισε  στο Κάντι – Μανσίσκ της Σιβηρίας το Παγκόσμιο Κύπελλο με συμμετοχή 128 σκακιστών και σύστημα νοκ-άουτ διπλών συναντήσεων (μπαράζ παρτίδων μειωμένου χρόνου σε περίπτωση ισοπαλίας). Το Παγκόσμιο Κύπελλο προσφέρει έπαθλα 1.456.000 ευρώ και αποτελεί προκριματική φάση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων του 1ου γύρου θύμα έκπληξης έπεσε ο Νακαμούρα που αποκλείστηκε από τον Νισιπεάνου και ο Ινακίεβ που αποκλείστηκε από τον νεαρό κινέζο Ξου Ξιαντζού.
Η διοργάνωση με τα υψηλότερα έπαθλα είναι το Grand Chess Tour, το οποίο προσφέρει συνολικά 1.593.000 ευρώ. Αποτελείται από 8 ξεχωριστά τουρνουά: 3 κλασικού χρόνου σκέψης και 5 γρήγορου σκακιού. Μέχρι τώρα έχουν διεξαχθεί αγώνες στην Ακτή Ελεφαντοστού(νικητής ο Κάρλσεν), στο Ζάγκρεμπ (Κάρλσεν), στο Παρίσι (Βασιέ-Λαγκράβ), στο Σεν Λούιςτων ΗΠΑ ράπιντ και μπλιτς (Αρονιάν) και επίσης στο Σεν Λούις με κλασικό σκάκι (Ντινγκ Λίρεν). Προγραμματίζονται τουρνουά στο Βουκουρέστι (4-11.11) και στην Καλκούτα (20-27.11). Το τελικό τουρνουά, με συμμετοχή των 4 πρώτων της τρέχουσας συγκεντρωτικής βαθμολογίας, θα διεξαχθεί στο Λονδίνο από 30.11 μέχρι 10.12.19.
Έως τώρα προηγείται στη συγκεντρωτική βαθμολογία ο Κάρλσεν με 54,5 πόντους και ακολουθούν ο Ντινγκ Λίρεν με 37,8, ο Βασιέ – Λαγκράβ με 36,8 και οι Αρονιάν, Καρουάνα, Καριάκιν με 25,5 πόντους.

Σεντ Λιούις
Σεντ ΛιούιςΠολύ ενδιαφέροντα ματς οργανώθηκαν στο Σεν Λούις των ΗΠΑ. Πρόκειται για 6 παρτίδες ράπιντ (2 βαθμοί για τη νίκη) και 14 μπλιτς (1 βαθμό για τη νίκη), με τυχαία αρχική τοποθέτηση κομματιών (Fischer Random ή Chess 9LX). Τα σκορ μία ημέρα πριν από τη λήξη: Καρουάνα – Κασπάροβ 14,5-3,5, Σο – Τοπάλοβ 13-5, Ντομίνγκεζ – Σβίντλερ 7-11, Νακαμούρα – Αρονιάν 8,5-9,5. Ο 56χρονος Κασπάροβ δήλωσε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει οποιονδήποτε σκακιστή, αλλά όχι τον χρόνο. Να υπενθυμίσουμε πως όταν ο Κασπάροβ ανακηρύχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής (1985), τόσο ο Kαρουάνα όσο και οι άλλοι κορυφαίοι σήμερα σκακιστές (Κάρλσεν, Ντινγκ Λίρεν, Χίρι, Νεπομνιάτσι, Βασιέ – Λαγκράβ, Καριάκιν) δεν είχαν γεννηθεί!

Σκακιστικά  τουρνουά
Η τελική κατάταξη στο μαζικό Όπεν «Τιμή στην Εθνική Αντίσταση» της Νίκαιας: 1-2) Ι. Σταθόπουλος, Ι. Νικολαΐδης 7,5 σε 9, 3-4) Δ. Λουτραγώτης, Αλ. Δούνης 7, 5-7) Γ. Νικολάου, Κ. Νικολαΐδης, Μ. Δερματάς 6,5 β. κ.α.
Η τελική κατάταξη στο παραδοσιακό Όπεν Καλαμαριάς: 1-4) Τσακνάκης, Καζάκος, Γαβριηλίδης, Τριανταφυλλίδης 6,5 σε 9, 5-6) Αργυρούδης, Τουμπέκης 6. Κ.α.

Γιατί να μάθει σκάκι το παιδί μας
Γιατί να μαθει σκακι το παιδι μαςΠολλές φορές έχω ακούσει το ερώτημα.
Τι προσφέρει το σκάκι σε ένα παιδί;
Ένας πρώτος και βασικός λόγος  είναι ότι το σκάκι είναι ένα υπέροχο παιχνίδι. Ένας μαγικός κόσμος με άσπρα και μαύρα τετράγωνα που μπορεί να κερδίσει την αγάπη του κάθε παιδιού.
Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι που κάνουν το σκάκι ίσως, την καλύτερη επιλογή για το παιδί μας σε μικρή ηλικία.
Ποιοι είναι οι λόγοι αυτοί;
Κατ’ αρχάς με το σκάκι μπορούμε να προωθήσουμε γενικές ιδιότητες όπως:
Την καλλιέργεια ηθικών αξιών (αποφασιστικότητα, επιμέλεια, τάξη, αυτοκριτική, αντικειμενικότητα)
Την κοινωνική ένταξη (ομαδικότητα, ανάληψη ευθυνών, μετάδοση γνώσης και εμπειριών)
Την ενίσχυση του αυτοελέγχου με αποτέλεσμα τον έλεγχο της επιθετικότητας και της διάσπασης της προσοχής.
Παράλληλα όμως αναπτύσσουμε και ειδικές ιδιότητες όπως:
Την ανάπτυξη ορθολογικού τρόπου σκέψης.
Τη δημιουργική φαντασία σε συνδυασμό με τρόπο ζωής ανοικτό σε κάθε είδους πολιτιστικά ερεθίσματα.
Την βελτίωση των μνημονικών ικανοτήτων
Τη διάρκεια της πνευματικής συγκέντρωσης και απόδοσης έργου.
Την κατανόηση και εξοικείωση με μεθοδικούς τρόπους συλλογισμού.
Ο νέος ή η νέα που ασχολείται με το σκάκι, το πρώτο πράγμα που μαθαίνει, είναι να προετοιμάζεται μεθοδικά και να αγωνίζεται για να επιτύχει στηριζόμενος αποκλειστικά στις δικές του δυνάμεις.
Έτσι σταδιακά μαθαίνει να μην προσεγγίζει τις προβληματικές καταστάσεις ευκαιριακά και επιφανειακά, αλλά να τις αντιμετωπίζει με συγκεκριμένη και πειθαρχημένη προετοιμασία.
Το σκάκι έχει τη θαυμάσια ικανότητα να βγάζει στην επιφάνεια τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του παιδιού μας. Το θάρρος, η αναποφασιστικότητα, η τεμπελιά, η εργατικότητα, η νωθρότητα, η εφευρετικότητα και πολλά άλλα στοιχεία του χαρακτήρα του, αποκαλύπτονται σταδιακά μέσα από το παιχνίδι αυτό. Έτσι έχουμε τη δυνατότητα να αναγνωρίζουμε τα θετικά ή αρνητικά του στοιχεία και να επηρεάσουμε θετικά τη διαμόρφωση της προσωπικότητας  του.
Δεν είναι όμως απλά ένα πολύ όμορφο παιχνίδι. Είναι παράλληλα και ένα συναρπαστικό άθλημα. Ο συναγωνισμός με τους αντιπάλους του φέρνει πάντα έντονες συγκινήσεις. Η νίκη ή η ήττα ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη. Η χαρά της νίκης είναι έντονη, όπως και το συναίσθημα της λύπης στην ήττα.
Αυτά είναι στοιχεία που το παιδί θα μάθει να αντιμετωπίζει σωστά με τη βοήθεια των προπονητών του και τη δική μας.
Χρειάζεται όμως πάνω από όλα να μην ξεχνάμε ότι είναι παιδιά. Είναι πολύ σημαντικό, να μην ξεχνάμε ότι παίζουν σκάκι για την δική τους ευχαρίστηση και όχι για να γίνουμε εμείς οι γονείς μίας ευφυΐας που κερδίζει τους πάντες αποδεικνύοντας την υπεροχή των γονιδίων μας.
Έτσι η επαφή του παιδιού με το σκάκι θα γίνει ομαλά χωρίς να τραυματίζουμε την ευαίσθητη παιδική ψυχή του, που πρέπει να μάθει να κερδίζει και να χάνει τις παρτίδες στη σκακιέρα με τον σωστό τρόπο όπως άλλωστε πρέπει να κάνει και στην ίδια του τη ζωή.
Σε ποια ηλικία μπορεί ένα παιδί να ξεκινήσει να μαθαίνει σκάκι;
Αυτό θα φανεί από την ίδια την στάση του παιδιού όταν αντικρίζει μια σκακιέρα και βλέπει τους μεγαλύτερους να παίζουν. Συνήθως όμως τα παιδιά κάνουν την πρώτη τους επαφή με το σκάκι σε ηλικία 4,5-5 ετών.
Τέλος μην ξεχνάτε, ότι το σκάκι είναι ένα παιχνίδι που το παιδί μπορεί να παίξει μαζί μας, πράγμα που δεν μπορούμε να το κάνουμε όλοι μας με ποιο κινητικά αθλήματα. Αρκεί να προσέχουμε, να μην το κερδίζουμε συνέχεια και το απογοητεύσουμε. Και αυτό βέβαια για μικρό χρονικό διάστημα, γιατί να είστε βέβαιοι ότι πολύ γρήγορα θα σας ξεπεράσει σε ικανότητα και θα σας κερδίζει καθαρά!
Και σας βεβαιώνω ότι είναι η μόνη περίπτωση που μπορεί κάποιος να χαρεί, όταν χάνει μια παρτίδα στο σκάκι!

Μαθήματα σκακιού στον Α.Ο.Κύδων
Στον Α.Ο.Κύδων λειτουργούν  τα νέα τμήματα εκμάθησης σκακιού για αρχάριους και προχωρημένους σκακιστές. Λειτουργούν τμήματα  αγωνιστικά, προαγωνιστικά, αρχαρίων και ενηλίκων.
Τα τμήματα λειτουργούν στα κεντρικά γραφεία του  Κύδωνα  στο Εθνικό Στάδιο Χανίων, στο σκακιστικό τμήμα στη Νέα Χώρα στην οδό Μελετίου Μεταξάκη και στο κέντρο των Κουνουπιδιανών.  Πληροφορίες :
Για τμήματα αγωνιστικά και προαγωνιστικά κ. Μυλωνάκη Γιώργο τηλ: 6972442935
Για τμήματα αρχαρίων και ενηλίκων κ. Σγουρό Νίκο τηλ: 6978777543
Για τμήματα νηπίων κα Κατερίνα Κουρνιδάκη τηλ: 6976619670
Για το τμήμα Κουνουπιδιανών κ. Τόλια Φώτη τηλ:6946636405
Για το τμήμα Νέας Χώρας κ. Λαδά Δημήτρη τηλ: 6943801862


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα