Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025

Μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων

Στις περιοχές νοτίως της Κρήτης, υπάρχει πετρέλαιο, αλλά η τεχνική δυσκολία έγκειται στ’ ότι το βάθος είναι αρκετά μεγάλο και απαιτείται ειδική τεχνογνωσία, ενώ η κάθε δοκιμή με γεώτρηση θα κοστίζει πάνω από διακόσια εκατομμύρια ευρώ.
Την επισήμανση αυτή έκανε ο   κυπριακής καταγωγής καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χιούστον Μιχάλης Οικονομίδης, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, με θέμα “το πραγματικό ύψος των αποθεμάτων, οι δυνατότητες αξιοποίησής τους και οι ισορροπίες στην περιοχή”.
Ο κ. Οικονομίδης βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την  παρουσίαση του βιβλίου “Το ενεργειακό μέλλον και το περιβάλλον” (εκδ. Γερμανός, τίτλος πρωτότυπου The energy imperative), που συνυπογράφει με τους Παναγιώτη Δαλαμαρίνη, Φιλ Ρέυ και Λέοναρντ Καλφαγιάν. «Οι Ελληνες δεν πρέπει να αναμένουν ότι από τα κοιτάσματα πετρελαίου ή αερίου θα πλουτίσουν ο καθένας ξεχωριστά, ούτε και πρέπει να γίνει έτσι, με αυτόν τον τρόπο, αλλά τέτοιου είδους επενδύσεις είναι πολύ σημαντικές για την οικονομία και την απασχόληση», τόνισε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι «έχει σημασία το πώς μια χώρα διαχειρίζεται τους πόρους από τους υδρογονάνθρακες».
Αναλυτικότερα, ειδικός τεχνικός σύμβουλος στη βιομηχανία πετρελαίου, με πλούσιο συγγραφικό έργο και συνεργασίες με κάποιες από τις μεγαλύτερες ξένες εταιρείες του κόσμου (Sinopec, ENI, Yukos, Sibneft κ.λπ.), ο κ. Οικονομίδης αναφέρθηκε στις αραβικές χώρες του Κόλπου, που αξιοποιούν τους πόρους για άλλου είδους επενδύσεις (ανάπτυξη αερογραμμών, κατασκευές), ενώ ορισμένες χώρες, για διάφορους λόγους, δεν καταφέρνουν να ωφεληθούν όσο θα έπρεπε (Νιγηρία, Βενεζουέλα, Λιβύη)», όπως χαρακτηριστικά είπε. Τόνισε ότι πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα είναι το βασικό ενεργειακό μείγμα σε παγκόσμια κλίμακα για τα επόμενα χρόνια, καθώς οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές δεν είναι επαρκείς και ο γαιάνθρακας είναι πιο ρυπογόνος για το περιβάλλον. Σε ό,τι αφορά τις περιοχές νοτίως της Κρήτης, ο κ. Οικονομίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι εκεί “υπάρχει πετρέλαιο”, αλλά η τεχνική δυσκολία έγκειται στο ότι το βάθος είναι αρκετά μεγάλο και απαιτείται ειδική τεχνογνωσία, ενώ η κάθε δοκιμή με γεώτρηση θα κοστίζει πάνω από διακόσια εκατομμύρια ευρώ. Διευκρίνισε δε, ότι αν και δύσκολη δεν είναι τεχνικά ανέφικτη η ανόρυξη, καθώς υπάρχουν εταιρείες που έχουν μεγάλη εμπειρία σ’ αυτά τα βάθη και σημείωσε ότι οι γεωτρήσεις στην Κύπρο γίνονται στο μισό βάθος.
«Από τις γεωτρήσεις στην Κύπρο, στο οικόπεδο 12, έχει βρεθεί ένα απόθεμα της τάξης των 5 τρισ. κυβικών ποδιών. Το 1/5 μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Κύπρου για 30 χρόνια. Και σημειωτέον δεν έχουν ερευνηθεί όλες οι περιοχές του οικοπέδου, ούτε και το οικόπεδο 9 που κατά την άποψή μου μπορεί να περιέχει και διπλάσιες ποσότητες», τόνισε, από την πλευρά του, ο καθηγητής Σόλων Κασίνης, πρόεδρος του ομώνυμου τμήματος του Πανεπιστημίου UCLan της Κύπρου.
Στη συνέντευξη Τύπου έγινε, επίσης, αναφορά στη γεωπολιτική στη Μεσόγειο, μέσα από την ενεργειακή στρατηγική, μετά την ανακάλυψη φυσικού αερίου στην Α.Ο.Ζ. της Κύπρου και την προοπτική εύρεσης στην Ελλάδα και, όπως τονίστηκε, «είναι απαραίτητη για το Ισραήλ η προσέγγιση με την Κύπρο και την Ελλάδα, ειδικά μετά τις πιο πρόσφατες εξελίξεις (Αραβική Ανοιξη, σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας κ.λπ.)».
«Αυτός ο άξονας έχει ενδιαφέρον», υπογράμμισε ο κ. Οικονομίδης, ο οποίος, μια μέρα πριν, παρουσιάζοντας το βιβλίο στην Καβάλα είχε χαρακτηρίσει το Ισραήλ “φυσικό μας σύμμαχο στα θέματα της ενέργειας”.
Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Δαλαμαρίνης αναφέρθηκε στο θέμα των αγωγών, σημειώνοντας ότι δεν είναι απαραίτητα ο πιο φθηνός τρόπος μεταφοράς αερίου ή πετρελαίου καθώς και η μεταφορά υγροποιημένου αερίου μπορεί να βρει αγορές σε υψηλότερες τιμές, αποφεύγοντας, άλλα προβλήματα, όπως εξαρτήσεις από διερχόμενες χώρες, τοπικές συρράξεις κ.ά.
Τη δυνατότητα να συνυπάρξουν αρμονικά ανάπτυξη και σεβασμός στο περιβάλλον επεσήμανε, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energal Oil & Gas Μαθιός Ρήγας, φέρνοντας ως παράδειγμα την Καβάλα, όπου, όπως είπε, η εξόρυξη πετρελαίου συνυπάρχει με την τουριστική ανάπτυξη, γιατί η επενδυτική δραστηριότητα αναπτύσσεται και εξελίσσεται βάσει ενός ολοκληρωμένου σχεδίου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα