Το λένε όλοι, ο ΟΑΚ, οι ΤΟΕΒ, οι Δήμοι και οι ΔΕΥΑ. Το έχουν καταγράψει και τεκμηριώσει με στοιχεία οι επιστήμονες του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Ινστιτούτου Ελιάς.
Ενα μεγάλο μέρος των ποσοτήτων του νερού στα Χανιά χάνεται εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων στο δίκτυο άρδευσης.
Σωλήνες που τοποθετήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και τα μετέπειτα χρόνια, με τις τότε τεχνικές προδιαγραφές και τα υλικά που χρησιμοποιούνταν την εποχή εκείνη, δεν ανταποκρίνονται σήμερα.
Συνεχείς οι βλάβες και οι ζημιές στο δίκτυο, μεγάλος ο όγκος των κυβικών που δεν πηγαίνουν στον προορισμό τους. Πέρα από την οικονομική ζημιά (συνεχείς επισκευές, σκαψίματα, μη επαρκές πότισμα κ.ά.), τεράστια και η σπατάλη περιβαλλοντικών πόρων.
Παρά τα οικονομικά προβλήματα και την 8ετή κρίση, όλοι οι φορείς που εμπλέκονται με τη διαχείριση του νερού πρέπει να εργαστούν σοβαρά στο πώς θα προχωρήσει άμεσα η αντικατάσταση των παλιών δικτύων.
Νέες τεχνολογίες και μέσα υπάρχουν, απαιτείται να βρεθούν και οι αναγκαίοι χρηματικοί πόροι για να προχωρήσουν αυτές οι εργασίες.
Ειδικά στον κάμπο των Χανίων όπου η καλλιέργεια των αβοκάντο έχει επεκταθεί πάρα πολύ -και το αβοκάντο θέλει αρκετό και σταθερό νερό- δεν νοείται η άρδευση να γίνεται με δίκτυο της δεκαετίας του ’80!