Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

Μεγάλη αγωνία κυβέρνησης, κομμάτων και λαού

Εδώ και 7 χρόνια η Ελλάδα κλυδωνίζεται ως “μαύρο πρόβατο” χρέους και ως χώρα διακόνησης και συσσώρευσης ανατολικών πληθυσμών με δραματικές συνέπειες για τον λαό μας και για τους καταπνιγόμενους απελπισμένους ανέστιους συνανθρώπους που είναι θύματα των σύγχρονων μεγάλων γεωπολιτικών – γεωοικονομικών και γεωενεργειακών συμφερόντων τα οποία κατευθύνονται από τις μεγάλες δυνάμεις και τους δορυφόρους τους τόσο για τα πετρέλαια όσο και για τις εκμεταλλεύσεις των αδύνατων λαών με την Ελλάδα να είναι η χώρα που δέχεται το μεγάλο βάρος, ενώ η Ευρώπη κινδυνεύει από ισλαμική επιβάρυνση πληθυσμών…
Mε αλλαγές και ανατροπές όλων των ως σήμερα πολιτικών, εξουσιαστικών, θρησκευτικών και κοινωνικών δεδομένων. Με το πετρέλαιο και το αέριο να ενώνει πρώην εχθρούς στη διεθνή σκηνή του εγκλήματος και να χωρίζει πρώην φίλους.

Η ΚΡΙΣΗ ΜΕΓΑΛΗ – ΟΙ ΑΚΡΙΣΙΕΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ
Η κρίση μεγάλη, οι ακρισίες μεγαλύτερες τόσο της Ευρώπης, του Νομισματικού Ταμείου και των άλλων θεσμικών παραγόντων του πλούτου και των γεωστρατηγικών και ενεργειακών συμφερόντων των υπερ-εξουσιαστικών δυνάμεων και των δορυφορικών παραγόντων τους που πρωταγωνιστούν στις σύγχρονες πολεμικές, οικονομικές και προσφυγο-μεταναστευτικές τραγωδίες που έχουν δημιουργήσει και διαχειρίζονται οι εμφανείς απάνθρωπες ασκούμενες πολιτικές σε όλα τα επίπεδα της μεγάλης κρίσης μέσα στην οποία είναι καταβυθισμένη, τόσο δραματικά, ιδιαίτερα, η χώρα μας. Λόγω της ακρισίας, αλλά και των ζημιογόνων πολιτικών που εφαρμόστηκαν εδώ και 40 – 50 χρόνια.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ
Σ’ αυτή τη μεγάλη εθνική περιπέτεια που είχε μοιραίες συνέπειες από το 2009 και πέρα η χώρα έχει περιαχθεί σε κρίσιμο αδιέξοδο με τη σκληρότητα εταίρων και δανειστών και με την αναποτελεσματικότητα των ημετέρων μηχανισμών σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της δραματικής κατάστασης του προσφυγικού και μεταναστευτικού.
Με συνεχείς ελληνικές προσπάθειες προς την Ευρώπη και το Δ.Ν.Τ. να βοηθηθεί η Ελλάδα για την αντιμετώπιση και το ξεπέρασμα της κρίσης ΣΥΝΟΛΙΚΑ, οι οποίες δεν είχαν την ανταπόκριση που έπρεπε εδώ και καιρό, για να μη φθάσει η χώρα σε ακόμα χειρότερη θέση από αυτή που βρίσκεται με την τεράστια κοινωνική επιβάρυνση του προσφυγικού/μεταναστευτικού προβλήματος.

ΕΧΟΥΝ ΓΡΑΦΤΕΙ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ…
Ενα πρόβλημα που έχει μεθοδευτεί εδώ και καιρό από γεωστρατηγικούς ξένους φορείς, από μυστικές υπηρεσίες κ.ά. με μουσουλμανικούς πληθυσμούς που διαχέονται σε Ελλάδα, Ιταλία, Βαλκάνια, Ευρώπη.
Αυτή την κρίση, με το κλείσιμο, των συνόρων και τις ακατάσχετες ροές προσφύγων από τις βομβαρδιζόμενες ανηλεώς περιοχές στη Συρία.
Μια κρίση που διαχειριζόμαστε από καιρό χωρίς να την αντιμετωπίσουμε. Προοπτικά και αποφασιστικά όπως έπρεπε. Προσωπικά έχω γράψει γι’ αυτό το μείζον θέμα πολλά κείμενα στα Χ.Ν. όπως έχουν γράψει και τόσοι άλλοι σε όλη τη χώρα.
Ομως εδώ και καιρό δεν αποδίδεται καμιά σημασία σε προειδοποιητικά κείμενα.

ΑΠΑΝΘΡΩΠΕΣ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΞΕΡΙΖΩΜΕΝΟΥΣ
Για να φθάσουμε στο σημείο όλοι όσοι γράφουμε τέτοια κείμενα (αν έχει πια σημασία να γράφονται ή να μην γράφονται) αφού όλα αυτά εν τέλει αποτελούν ενίσχυση της “δημοκρατικότητας” του συστήματος που αφήνει να γράφονται ελεύθερα οι αμφισβητήσεις τους…
Αυτές όμως οι προ-διατυπούμενες προβλέψεις επισημαίνανε τα λάθη των υπερ-εξουσιών και παρα-εξουσιών για τις λάθος μαζικές και απάνθρωπες εφαρμογές τους, κυρίως στη Μ. Ανατολή, το κέντρο εδώ και τρεις αιώνες των ενεργειακών πετρελαϊκών συμφερόντων. Τα οποία συνδυαζότανε και συνδυάζονται ακόμα με τις γεωστρατηγικές και γεωοικονομικές σκοπιμότητες κυρίαρχων και επικυρίαρχων πολιτικών μηχανισμών ελέγχου τόσο με θεσμικές όσο και με εξωθεσμικές παρεμβάσεις και επεμβάσεις.

Η ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ Η ΔΥΣΗ
Για το επίμαχο αυτό θέμα αναφέρω ένα απόσπασμα από το ενδιαφέρον βιβλίο που έγραψε ο B. Lewis, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, στη σχολή ανατολικών και αφρικανικών σπουδών και με πρώτη κυκλοφορία το 1964, στην αγγλική γλώσσα, με έκδοσή του στην ελληνική το 1970, από τις εκδόσεις Παπαζήση.
Με επιμέλεια του αείμνηστου σπουδαίου δημοσιογράφου Κώστα Χατζηαργύρη, ειδικού στα διεθνή θέματα (που ήμουν συνεργάτης του στην εφημερίδα “Αθηναϊκή” 1952-1955)· τίτλος αυτού του βιβλίου είναι “Μέση ανατολή και Δύση”.
Σ’ αυτό ο συγγραφέας προτάσσει ένα “ποίημα” του Μ. Ικμπάλ που απευθύνεται προς την Αγγλία και εκθέτει τη λαχτάρα του ανατολίτη για την ελευθερία γράφοντας: “Το αηδόνι το τράβηξε στον κήπο του τριαντάφυλλου το άρωμα το γλυκό
Γιατί αλλιώς το αηδόνι
ούτε και θάξερε πως υπάρχει κήπος”.
Ακόμα όμως παραθέτουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από την πολυσέλιδη εισαγωγή τον Κώστα Χατζηαργύρη.

Η ΑΓΓΛΙΑ ΠΟΥ ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡ-ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ
Η Μέση Ανατολή με άλλα λόγια φαινόταν να προορίζεται καθώς τελείωνε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος για μια μακρά περίοδο διακυβέρνησης από Δύση, αλλά και από ντόπια κρατικοπατριωτικά καθεστώτα…
…Ακόμα, όσο πιο φανερό γινόταν πως η αμερικανική πετρελαιοπαραγωγή δεν μπορεί να καλύψει σε οικονομικά συμφέρουσες τιμές το σύνολο της εσωτερικής κατανάλωσης των Η.Π.Α., όσο πιο μεγάλη γινόταν η ανάγκη της Δυτικής Ευρώπης και της Ιαπωνίας για πετρέλαιο τόσο πιο έντονη αποβαίνει η ανάγκη για τη Δύση να ελέγχει τη Μέση Ανατολή. Δύση σήμαινε αρχικά, μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, Αγγλία. Μα οι αδυναμίες του Λονδίνου και η δύναμη της Αμερικής είχαν σαν αποτέλεσμα να πάρει η Αμερική, με το πέρασμα των χρόνων, μια προέχουσα θέση στη Μέση Ανατολή, στην πετρελαιοπαραγωγή της.
Η Μεγάλη Βρετανία δοκίμασε, αρχικά, ν’ αντιταχθεί σ’ αυτή την εξέλιξη που της αφαιρούσε την ικανότητα να λέγεται υπερδύναμη…
Εκτοτε -πάντα λόγω πετρελαίου- έγινε ως τώρα το πεδίο σφοδρών ανταγωνισμών.

ΠΛΕΙΣΤΑ ΟΣΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Με τεράστια και εν πολλοίς αδιέξοδα προβλήματα συνεχής κρίσης για τραγωδίες στους λαούς της Μ. Ανατολής με κυρίαρχο πρόβλημα το μεταναστευτικό/προσφυγικό που απειλεί την Ελλάδα, τη Γερμανία και όλες τις χώρες της Ε.Ε., αλλά και των βαλκανικών χωρών που διαδραματίζουν κρίσιμους ρόλους σε βάρος της Ελλάδος για διασφάλιση των κλειστών, πια, συνόρων των βορειοευρωπαϊκών χωρών. Με διχασμούς των μουσουλμανικών κρατών. Με επανάκαμψη της Ρωσίας (με πολεμικούς βομβαρδισμούς στη Συρία κ.λπ.) και με συνεχή λάθη της Ευρώπης και Αμερικής που οι καταπιέσεις και εκμεταλλεύσεις όλων των μεσανατολικών λαών δημιούργησαν την τρομαχτική ενεργοποίηση της προσφυγιάς και της οικονομικής μετανάστευσης στον ευρωπαϊκό “παράδεισο του ευρωονείρου” που τώρα έγινε μέγας εφιάλτης με θύμα την Ελλάδα…

ΣΚΟΠΙΜΕΣ ΟΙ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ
Γι’ αυτά τα εξαιρετικής σημασίας θέματα/προβλήματα μίλησε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα επτασέλιδη συνέντευξή του στο αξιόλογο περιοδικό “Hellenic News” τεύχος 105, Μάρτιος 2016.
Στη συνέντευξη του αυτή “περί μεταναστευτικού” λέει και τα εξής: Πρέπει να σκεφτούμε ότι μπορεί να είναι σκόπιμες όλες αυτές οι μετακινήσεις πληθυσμών και δεν είναι τυχαίως οφειλόμενες απλά σε έναν εμφύλιο πόλεμο.
Στην ερώτηση η πολιτική που εφήρμοσαν οι Η.Π.Α. στο παρελθόν σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή θεωρείτε ότι ήταν επιτυχημένη ή αποτυχημένη;
Απάντηση: Δεν ήταν απόλυτα επιτυχημένη, γιατί θεωρώ πως έβλεπαν πολύ επιφανειακά και ρομαντικά, σε μερικές περιπτώσεις, την έννοια του εκδημοκρατισμού της Μέσης Ανατολής.
Αλλά πώς θα εκδημοκρατίσει καθεστώτα ή κοινωνίες που στηρίζονται στην ισλαμική πίστη; Το Ισλάμ με τη δημοκρατία δεν ταυτίζεται…

ΛΑΘΟΣ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΚΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΗΣ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗΣ
Ερ. από Η.Ν.: Αρα έγιναν στοχευμένα λάθη;
Απ.: Βεβαίως και έγιναν. Ολες οι απόψεις των νεοσυντηρητικών περί επέκτασης της Δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή ήταν ΛΑΘΟΣ! Ακόμα και οι Αραβικές Ανοίξεις ήταν λάθος, γιατί δεν είδαν το βάθος, γιατί δεν έβλεπαν το επόμενο βήμα.
Ερ. Η.Ν.: Το ότι οι Η.Π.Α. έχουν αντιληφθεί τα λάθη τους αποτελεί τον λόγο που σήμερα προσπαθούν να ανεχθούν την παρέμβαση της Ρωσίας στη Συρία;
Απ.: Σαφώς εκτιμώ ότι η Δύση αυτή την ώρα καταλαβαίνει την ανάγκη προσέγγισης με τη Ρωσία. Υποστήριζα πάντοτε ότι η σύγκρουση Δύσης και Ρωσίας με επίκεντρο την Ουκρανία είναι λανθασμένη και πως θα πρέπει να βρουν οι δύο πλευρές κοινό τόπο απέναντι στο μουσουλμανικό ζήτημα, το οποίο είναι εξαιρετικά κρίσιμο, σε αντίθεση με τη διαμάχη για την Ουκρανία που αποτελεί παρωνυχίδα.
Στην ερώτηση πως κρίνετε την παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος απάντησε λέγοντας: Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά και σημαντικά λάθη. Δέχτηκε από πολύ παλιά την περίφημη συμφωνία του Δουβλίνου με αποτέλεσμα όσοι καταγράφεις, αυτοί να αποτελούν περιουσιακό σου στοιχείο. Γιατί καταγράφονται εδώ και αν δεν τους δεχτείς παραμένουν δικοί σου.
Ετσι, αν δεν υπάρξει ένα ενιαίο ευρωπαϊκό μέτωπο απέναντι στο πρόβλημα μετανάστευσης θα βρεθούμε σε πολύ σύντομο διάστημα η Ευρώπη να μην είναι Ευρώπη… με πιθανό τον εξισλαμισμό της Ευρώπης σύντομα… και δεν πρόκειται για ρατσιστικό ζήτημα, αλλά για θρησκευτικό… Επαναλαμβάνω πως έτσι είναι. Και εμείς τώρα ζούμε την τραγωδία των χιλιάδων συνανθρώπων μας με αγώνα της κυβέρνησης και όλων των άλλων ηγετών των κομμάτων για μια αποτελεσματική αντιμετώπιση του μείζονος σημασίας αυτού προβλήματος για να μην  είναι η Ελλάδα ο μεγάλος χαμένος.
Ομως ο ελληνικός λαός ενεργοποιεί συγκινητικά την ανθρωπιστική του παράδοση…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα