Έφυγε στις 12 Νοεμβρίου από τη ζωή ο Βύρων Τσορμπατζόγλου, ένας αγαπητός άνθρωπος με πολυετή παρουσία στο ελληνικό σκάκι και με ακάματη προσήλωση και προσφορά στη διαιτησία τόσο σε ελληνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Καθώς και γενικότερα στα κοινά του παιχνιδιού – μέσα από τους συλλόγους που είχε την ευθύνη.
Ένας παράγοντας, ο οποίος αποτέλεσε σημαντικό κεφάλαιο για το ελληνικό σκάκι αφού για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες προσέφερε, αγωνίστηκε και υπηρέτησε το άθλημά μας, τόσο στη Βόρεια Ελλάδα όσο και πανελλαδικά.
Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη, αρχικά της Ένωσης Σκακιστικών Σωματείων Βόρειας Ελλάδας και Γενικός Γραμματέας της, όπως και στη συνέχεια για πολλά χρόνια ήταν Γενικός Γραμματέας και η ψυχή της Ένωσης Σκακιστικών Σωματείων Ν. Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής.
Ήταν Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας στη δεκαετία του ΄90 έως το 2004 οπότε και άρχισε η ενασχόλησή του με την Κ.Ε.Δ., αρχικά ως Αντιπρόεδρος και Γενικός Γραμματέας και στη συνέχεια έως σήμερα από τη θέση του Προέδρου.
Έγινε Διεθνής Διαιτητής το 1991 με συμμετοχή ως επικεφαλής διαιτητής σε μεγάλες διεθνείς και πανελλήνιες διοργανώσεις και επίσης ως ένας από τους κορυφαίους διαιτητές σε Σκακιστικές Ολυμπιάδες. Ασχολήθηκε επί πολλά χρόνια με την μετάφραση και ερμηνεία των κανονισμών του σκακιού και δίδαξε ως καθηγητής διαιτησίας σε πολλά σεμινάρια διαιτησίας.
Έως και σήμερα ήταν Πρόεδρος του ιστορικού σωματείου της Θεσσαλονίκης Α.Μ.Ο. Ο Γαλαξίας. Η σχέση του με το σκάκι στα Χανιά μεγάλη, δεδομένου ότι είχε έρθει πολλές φορές για να βοηθήσει διεθνείς διοργανώσεις ως επικεφαλής διαιτητής αγώνων.
Η κυριαρχία της ΕΣΣΔ στο σκάκι
(του Κοσμά Κέφαλου)
Η κυριαρχία της ΕΣΣΔ στις Σκακιστικές Ολυμπιάδες άρχισε το 1952 και μάλιστα χωρίς τον καλύτερο παίκτη της.
Η 10η σκακιστική Ολυμπιάδα διοργανώθηκε στο Ελσίνκι της Φινλανδίας τον Αύγουστο του 1952 και φιλοξένησε 25 ομάδες. Ήταν η πρώτη φορά που η Σοβιετική Ένωση συμμετείχε στους αγώνες, που παρουσίασαν σημαντική αύξηση στον αριθμό των ομάδων οι οποίες συμμετείχαν, αφού οι 16 ομάδες του Ντουμπρόβνικ έφτασαν τις 25. Οι ημερομηνίες και ο χώρος ταυτίζονταν με εκείνους των κλασικών Ολυμπιακών Αγώνων, που εκείνη τη χρονιά φιλοξενήθηκαν στη Φινλανδία. Η ιδέα το σκάκι να αποτελέσει κομμάτι της Ολυμπιάδας δυστυχώς δεν έγινε εφικτή. Μια καινοτομία της Ολυμπιάδας ήταν η απαγόρευση διεξαγωγής δύο γύρων την ίδια ημέρα, που λόγω των διακοπών παρτίδων που υπήρχαν εκείνη την εποχή δημιουργούσε δυσεπίλυτα προβλήματα στους διοργανωτές.
Οι Σοβιετικοί εμφάνισαν μια πανίσχυρη και ασυναγώνιστη ομάδα με τους Κέρες (6,5/12), Σμυσλόβ (10,5/13), Μπρονστάιν (8/10), Γκέλλερ (10,5/14), Μπολεσλάβσκι (7/8) και Κότοβ (2/3). Στην πραγματικότητα, από την αρχή των αγώνων ήταν ξεκάθαρο ότι ο συναγωνισμός αφορούσε ουσιαστικά τη 2η θέση, κάτι που καθορίστηκε στον τελευταίο γύρο των αγώνων. Εκεί η Αργεντινή πήρε τη ρεβάνς από τη Γιουγκοσλαβία (από την προηγούμενη Ολυμπιάδα) κατακτώντας τη 2η θέση, ενώ οι Γιουγκοσλάβοι περιορίστηκαν στην 3η.
Δυνατό ελληνικό φίνις
Στην πρώτη φάση, οι ομάδες είχαν χωριστεί σε τρεις ομίλους και η Ελλάδα είχε κληρωθεί στον ισχυρότερο όμιλο, που ήταν και η Σοβιετική Ένωση με τις ΗΠΑ. Στον 1ο όμιλο η Αργεντινή κατέκτησε την 1η θέση, στον 2ο η Σουηδία και στον 3ο το αδιαφιλονίκητο φαβορί, η Σοβιετική Ένωση.
Η Ελλάδα έκανε καλύτερη εμφάνιση στη δεύτερη φάση των αγώνων, όταν έπαιξε στον όμιλο με τις χαμηλότερες βαθμολογικά ομάδες της πρώτης φάσης. Με μία καθοριστική νίκη επί της Νορβηγίας, στους τελευταίους γύρους, τερμάτισε δεύτερη στον χαμηλό όμιλο και πήρε, έτσι, την 20ή θέση στη γενική βαθμολογία. Η σύνθεση της Εθνικής Ελλάδας: Γαϊτανάρος, Τσικνόπουλος, Μαστιχιάδης, Αναγνώστου, Σακελλαρόπουλος, Ζωγραφάκης.
Στο μοναδικό ελληνικό σκακιστικό περιοδικό του 1952, «Το Ματ», διαβάζουμε διθυράμβους για την ελληνική παρουσία στην Ολυμπιάδα, παρ’ όλες τις δυσκολίες της μετάβασης, που έγινε με προσωπικά έξοδα και προσπάθειες των παικτών. Ειδικότερα, ο πρωταθλητής Ελλάδας Γαϊτανάρος, που ήταν στρατιωτικός, κατάφερε να παραχωρηθεί στρατιωτικό αεροσκάφος για τη μετάβαση ώς τη Ρώμη, αλλά, μετά, οι παίκτες συνέχισαν ώς το Ελσίνκι με τρένο και έφτασαν κατάκοποι μετά από ταξίδι δύο ημερών.
Χωρίς τον Μποτβίνικ
Η Σοβιετική Ένωση, που πρώτευσε, ξεκίνησε μια μακρά παράδοση, αφού θα συνέχιζε να καταλαμβάνει την πρώτη θέση για ακόμα 11 Ολυμπιάδες, έως το 1974, που, μετά από ένα μικρό διάλειμμα, συνέχιζε να πρωτεύει για πολλά έτη.
Όπως αναφέρει ο μετρ Λουκάς Ζαχείλας, ο οποίος επιμελείται τα αφιερώματα στις Σκακιστικές Ολυμπιάδες, μεγάλο ενδιαφέρον είχε η μη συμμετοχή του παγκόσμιου πρωταθλητή Μιχαήλ Μποτβίνικ με την ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης. Το 1951 είχε διατηρήσει τον τίτλο κάνοντας ισοπαλία 12-12 με τον Μπρονστάιν, αλλά στο εθνικό πρωτάθλημα, καθώς και στο τουρνουά της Βουδαπέστης, δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει.
Στο προηγούμενο πρωτάθλημα της ΕΣΣΔ, πρωταθλητής είχε αναδειχτεί ο Κέρες με 12 βαθμούς, ακολουθούμενος από τους Γκέλλερ και Πετροσιάν με 11,5 και τον Σμυσλόβ με 11. Ο Μποτβίνικ είχε καταλάβει την 5η θέση με 10 βαθμούς. Η προοπτική συμμετοχής στην Ολυμπιάδα δεν ενθουσίασε τον μεγάλο Ρώσο πρωταθλητή λόγω του εξαιρετικά πυκνού προγράμματος αγώνων. Τον ενοχλούσε όμως και η μη υποστήριξη της παρουσίας του από τους άλλους κορυφαίους Σοβιετικούς σκακιστές.]
Ήταν ήδη 40 χρόνων και πολλοί είχαν αρχίσει να πιστεύουν ότι σύντομα θα έπαυε να κατέχει την κορυφαία θέση στον σκακιστικό κόσμο.
Αργότερα εκμυστηρεύτηκε ότι τον πίεζαν να δεσμευτεί πως θα έφερνε το χρυσό μετάλλιο στην 1η σκακιέρα, για κάτι που δεσμεύτηκε ο Κέρες. Το κλίμα συνηγορούσε στη συμμετοχή του, αλλά όχι στην 1η σκακιέρα, κάτι που ο Μποτβίνικ φυσικά απέρριψε. Τα αποτελέσματα της Ολυμπιάδας ήταν απογοητευτικά για την πρώτη Σοβιετική σκακιέρα, αφού ο Κέρες είχε ένα ποσοστό κοντά στο 50% σε αντίθεση με τον χρυσό νικητή, τον Αργεντινό Μιγκέλ Νάιντορφ, που συγκέντρωσε 12,5 πόντους σε 16 αγώνες. Ήταν το τρίτο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο του Νάιντορφ (1939 επικεφαλής της Εθνικής Πολωνίας, 1950 και 1952 επικεφαλής της Εθνικής Αργεντινής).
Μαθήματα σκάκι στον Α.Ο.ΚΥΔΩΝ
Το lock-down ανέστειλε κάθε αθλητική δραστηριότητα κλειστού χώρου. Έτσι και τα μαθήματα σκάκι θα σταματήσουν για όσο διάστημα διαρκέσει. Οι προπονητές όμως θα συνεχίσουν να παραδίδουν μαθήματα on-line. Μπορείτε να έρχεστε σε επαφή με τους προπονητές κ.κ. Γιώργο Μυλωνάκη (6972442935), Νίκο Σγουρό (6978777543), Δημήτρη Λαδά(6943801862) και Φώτη Τόλια (6946636405)για να σας ενημερώσουν σχετικά.
*** 1….η5+ 2.Ρ:η5 Πη8+ Ρθ4 3.Βη5+#