Εκτεταμένα αεροναυτικά γυμνάσια Ελλάδας – Αιγύπτου με τη συμμετοχή και κυπριακών δυνάμεων, υπό την επωνυμία «Μέδουσα 6» ξεκινούν αύριο σε όλη την έκταση της περιοχής από την Κρήτη έως τις ακτές της μεγάλης αφρικανικής χώρας. Για τις ανάγκες της άσκησης θα μετασταθμεύσουν ελληνικές δυνάμεις στην Αίγυπτο, στη Ναυτική Βάση της Αλεξάνδρειας. Η Ελλάδα θα συμμετάσχει με δύο φρεγάτες και τα ελικόπτερά τους, ένα υποβρύχιο, ένα αεροσκάφος τύπου C-130, οκτώ F-16, ένα AWACS, ένα ελικόπτερο Σινούκ και δύο Απάτσι. Στα σενάρια των ασκήσεων θα συμμετάσχουν και μονάδες των ειδικών δυνάμεων. Με το πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης που απέκτησε πρόσφατα θα συμμετάσχει η Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς, επίσης και με ειδικές δυνάμεις. Η Αίγυπτος θα αναπτύξει για την άσκηση ένα ελικοπτεροφόρο πλοίο, δύο φρεγάτες, ένα υποβρύχιο, δύο πυραυλακάτους, έξι F-16, δύο Ραφάλ, ένα αεροσκάφος Εγκαιρης Προειδοποίησης E2-C και ειδικές δυνάμεις.
Στην άσκηση περιλαμβάνονται διάφορα σενάρια, όπως ανθυποβρυχιακός και αντιαεροπορικός πόλεμος, καθώς και εκπαίδευση σε ανταλλαγή πυρών επιφανείας. Αναλόγως, οι αεροπορικές δυνάμεις θα εμπλακούν σε σενάρια προστασίας και προσβολής στόχων επιφανείας, ενώ θα γίνουν και αμφίβιες επιχειρήσεις, με την αεροναυτική διάσταση. Η άσκηση περιλαμβάνει σενάρια έρευνας – διάσωσης και ναυτικής αποτροπής.
Η τριμερής
Χθες, στη Λάρνακα πραγματοποιήθηκε και τριμερής Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ σε επίπεδο υπουργών Εθνικής Αμυνας. Οι Πάνος Καμμένος, Σάββας Αγγελίδης και Αβιγκντορ Λίμπερμαν επισήμαναν ότι η συνεργασία Αθήνας, Λευκωσίας και Ιερουσαλήμ δεν έχει ως στόχο τρίτα κράτη της περιοχής. Ο κ. Καμμένος έκανε λόγο για μια «μεσογειακή ένωση που γεννιέται», επισημαίνοντας ότι και οι τρεις δυνάμεις είναι αποφασισμένες να κάνουν συστηματικές, από κοινού, προσπάθειες, για την αποτροπή των προκλήσεων στην περιοχή. «Eίναι επιτακτική η ανάγκη για ακόμη στενότερη συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος, Ισραήλ και Κύπρου για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας και την ανάπτυξη αμυντικών δυνατοτήτων προσαρμοσμένων και στις νέες απειλές», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καμμένος. Ο κ. Αγγελίδης, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, επισήμανε ότι η τριμερής ανέλυσε τη δυνατότητα συνεργασίας σε διάφορους τομείς της άμυνας με έμφαση στα θέματα κυβερνοάμυνας και έρευνας – διάσωσης.
Ο κ. Λίμπερμαν αναφέρθηκε σε «κοινά προβλήματα, προκλήσεις και απειλές», οι οποίες μπορεί να αντιμετωπιστούν αν «οι τρεις χώρες αναπτύξουν βαθιά συνεργασία». Οι κ. Καμμένος και Λίμπερμαν έγιναν δεκτοί και από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Η επόμενη τριμερής σε επίπεδο υπουργών Αμυνας θα γίνει στο Ισραήλ.
Πηγή: Καθημερινή