Η επιφάνεια των παρθένων τροπικών δασών που καταστράφηκαν το 2020 ισοδυναμεί με το μέγεθος της Ολλανδίας: δέντρα έγιναν στάχτη ή κόπηκαν από τους ανθρώπους, παρά την οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού.
Η ετήσια έκθεση του Global Forest Watch, που βασίζεται σε στοιχεία από δορυφόρους, αναφέρει ότι 42 εκατομμύρια στρέμματα παρθένων, τροπικών δασών καταστράφηκαν το 2020, ποσοστό αυξημένο κατά 12% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Τα δάση αυτά είναι κρίσιμης σημασίας για τη βιοποικιλότητα του πλανήτη και την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα.
Η πλέον πληγείσα χώρα ήταν η Βραζιλία, όπου καταστράφηκε τριπλάσιο ποσοστό τροπικών δασών σε σχέση με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη δεύτερη χώρα στην κατάταξη.
Βασική αιτία της καταστροφή ήταν η γεωργία. Όμως οι ερευνητές αναφέρονται και στα κύματα καύσωνα και ξηρασίας που πυροδότησαν καταστροφικές πυρκαγιές στην Αυστραλία, τη Σιβηρία, ακόμη και στον Αμαζόνιο.
Εξάλλου, σύμφωνα με τους ερευνητές, η πανδημία covid-19 είχε κάποιες αρνητικές επιπτώσεις, με την παράνομη υλοτομία να αυξάνεται στα δάση, τα οποία είχαν μείνει απροστάτευτα, ή τη μαζική άφιξη νέων κατοίκων στις αγροτικές περιοχές.
570 εκατομμύρια οχήματα
Οι ίδιοι υπογράμμισαν ότι η κρίση του κορονοϊού δεν επέτρεψε να αλλάξει η πορεία της καταστροφής των δασών και προειδοποίησαν ότι η κατάσταση ενδέχεται να επιδεινωθεί, αν χαλαρώσουν οι κανόνες προκειμένου να διευκολυνθεί η οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία.
Τα δάση απορροφούν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, περίπου το ένα τρίτο από αυτό που εκλύεται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες κάθε χρόνο. Όμως η καταστροφή τους συνεχίζεται αμείωτη. Τα περίπου 40 εκατομμύρια στρέμματα τροπικών δασών που καταστράφηκαν το 2020 απελευθέρωσαν στην ατμόσφαιρα 2,64 γιγατόνους διοξειδίου του άνθρακα, όσο εκπέμπουν δηλαδή ετησίων 570 εκατομμύρια οχήματα.
Μείωση του ρυθμού καταστροφής στην Ινδονησία
Στη Βραζιλία η αποψίλωση των δασών δεν έχει σταματήσει να αυξάνει από τότε που ανέλαβε την προεδρία της χώρας ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου. Το 2020 το τροπικό δάσος έχασε άλλα 17 εκατομμύρια στρέμματα, αύξηση κατά 25% σε σχέση με το 2019.
Αντίθετα, η Ινδονησία κατάφερε να μειώσει πέρυσι τον ρυθμό καταστροφής των δασών της σε ποσοστό 17% σε σχέση με το 2019. Η καταστροφή των δασών στη χώρα αυτή μειώθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι υπογράμμισαν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το 2020 ήταν μια χρονιά πιο υγρή σε σχέση με παλαιότερες, ενώ παράλληλα υιοθετήθηκαν και πολιτικές που φάνηκε “μακροπρόθεσμα να μειώνουν την εξαφάνιση των δασών”.