Πραγματοποιήθηκε και επίσημα η δωρεά των 135.000 νέων δενδρυλλίων κορωνέικης ελιάς προς τους καλλιεργητές των περιοχών γύρω από την Αρχαία Ολυμπία, που υπέστησαν σοβαρές καταστροφές από την πυρκαγιά του περσινού καλοκαιριού. Έτσι, ολοκληρώθηκε το έργο «Ξαναφυτεύουμε τους ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας», παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνι Γεωργιάδη.
Η μεγάλη δωρεά κατέστη εφικτή ύστερα από πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο εμπνευστής του έργου και επίτιμος πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γιάννος Γραμματίδης, σε συνεργασία με το ζεύγος Steve & Dianne de Laet, επικεφαλής του «Arete Fund» και την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού».
Ο κ. Γεωργιάδης στον χαιρετισμό του τόνισε ότι: «Αντιμετωπίσαμε ένα φρικτό δεκαήμερο με καύσωνα», επισημαίνοντας τις «τιτάνιες προσπάθειες του ελληνικού κράτους». «Στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να την αντιμετωπίσει».
«Τον ιερό κότινο από τον ελαιώνα της Ολυμπίας, μας στέρησε για λίγο η περυσινή φωτιά και μας τον επιστρέφετε εσείς. Βρίσκομαι εδώ, προκειμένου να δείξω ότι αυτό που κάνετε είναι πολύ σπουδαίο», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι «η Ολυμπία είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο της αρχαιότητας».
Ειδικότερα, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 και ύστερα από παρέμβαση του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη, ο κ. Γραμματίδης ανταποκρίθηκε άμεσα, αναλαμβάνοντας το έργο της αποκατάστασης -κατά το δυνατόν- των καμένων ελαιώνων αξιοποιώντας το δίκτυο επαφών του τόσο στην ομογένεια των ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Γραμματίδης είπε: «Το έργο αυτό θα είναι η παρακαταθήκη μου για αυτόν τον Ιερό Τόπο». Όπως ανέφερε: «Στον ιερό χώρο του Διεθνούς Ολυμπισμού χτυπάει η καρδιά της Ελλάδας. Εκεί ψηλώνεις όταν όλα γύρω σου φαίνονται κοντά. Αυτό το ύψος ταιριάζει στην Ελλάδα. Μακάρι να είχα χίλιες ζωές για να βοηθήσω στην αξιοποίηση και στην προβολή αυτού του τόπου και στην καλυτέρευση της ζωής των παραμελημένων κατοίκων».
Πρόκειται για το πρώτο έργο αποκατάστασης από τις φυσικές καταστροφές του περυσινού καλοκαιριού στην Ελλάδα, επεσήμανε. «Συνεργεία μας όργωσαν όλη τη χώρα για την ανεύρεση φυτωρίων με κατάλληλα δενδρύλλια που αγοράσαμε και μεταφέραμε στην περιοχή, όπου τα διανείμαμε στους πληγέντες καλλιεργητές με βάση τις καταστάσεις του ΕΛΓΑ», εξήγησε. Και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους μαθητές της διασποράς που συνέβαλαν στη δωρεά, όλους όσοι κοπίασαν για το έργο, καθώς επίσης και τους μεγάλους χορηγούς, τη ΔΕΗ και την Eurobank.
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, δήλωσε: «Σε εκείνη τη μάχη καταφέραμε να σώσουμε τους ανθρώπους μας, αλλά και την “ψυχή” μας, δηλαδή τον αρχαιολογικό χώρο. Αλλά χάσαμε πολλές χιλιάδες ελιές, που αποτελούν διαχρονική πηγή εισοδήματος για εκατοντάδες οικογένειες. Η απώλεια τόσων ελαιοδένδρων μας συνέτριψε όλους. Και οφείλαμε να κάνουμε τα πάντα για να τα αντικαταστήσουμε. Καθώς η ελιά αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο της ειρήνης και της συναδέλφωσης».
«Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη για το σύνολο των ανθρώπων στις ΗΠΑ που συνέβαλλαν στην ολοκλήρωση της προσπάθειας. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να μην μας γνωρίζουν προσωπικά, γνωρίζουν και τιμούν όμως την Ολυμπία, ως παγκόσμιο σύμβολο. Και απέδειξαν πως οι κοινές αξίες και η αλληλεγγύη δεν γνωρίζουν σύνορα. Τους ευχαριστούμε και τους τιμάμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γεώργιος Γεωργιόπουλος, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πρότεινε ο κ. Γραμματίδης και το ζεύγος Steve & Dianne de Laet να ανακηρυχθούν σε επίτιμους δημότες. Αφού έκανε μία ιστορική αναδρομή της ελιάς, τόνισε: «Το δένδρο αυτό συμβολίζει τη γονιμότητα, την ευημερία, την τύχη, τη σοφία, τη νίκη και την ειρήνη».
«Στον τόπο μας χάθηκαν πέρυσι από την ολέθρια πυρκαγιά χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης και δασικής γης μέσα σε λίγες μέρες». Όπως είπε: «’Αμεσα κάναμε μία αγωνιώδη προσπάθεια να στείλουμε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση έχει κατανοήσει το μέγεθος της καταστροφής, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μεγάλο πρόγραμμα αποκατάστασης» ανέφερε και όπως ξεκαθάρισε: «Η Ολυμπία θα επωφεληθεί από όλα τα διαθέσιμα προγράμματα προκειμένου να κατακτήσει τη θέση που της αναλογεί».
«Με τις φωτιές της κλιματικής κρίσης που κατέστρεψαν δεκάδες χιλιάδες ελαιόδεντρα αναρωτηθήκαμε τι μπορούμε να κάνουμε. Έτσι, φυτέψαμε 135.000 ελαιόδενδρα στην Αρχαία Ολυμπία», ανέφερε στον χαιρετισμό της η κ. Dianne de Laet. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, τα ελαιόδεντρα συμβολίζουν επίσης τους μαθητές της ελληνικής διασποράς στις ΗΠΑ, που συνέβαλαν από το υστέρημά τους για τη μεγάλη δωρεά, ενώ έκανε λόγο για την πνευματική έλξη του κόσμου προς την Αρχαία Ολυμπία, αλλά και για την αγάπη και τον σεβασμό του λαού των ΗΠΑ προς τον ελληνικό λαό.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού» Ζωζώ Λιδωρίκη, επεσήμανε τα άριστα αποτελέσματα που έφερε η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με «πρωταγωνιστή» τον κ. Γραμματίδη και δήλωσε: «Ο Πολιτισμός είναι ο μόνος πλούτος της χώρας μας. Στον σημερινό κόσμο με τις συγκλονιστικές αλλαγές, η δύναμη της Αρχαίας Ολυμπίας είναι η δύναμη του παγκόσμιου Πολιτισμού».
Με την μεγάλη δωρεά ενισχύθηκαν σημαντικά οι κάτοικοι, η τοπική οικονομία και ο πρωτογενής τομέας, ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, ο οποίος εξήρε τις προσπάθειες των εργαζομένων που βοήθησαν για την ολοκλήρωση του έργου.
Σημειώνεται, ότι στο δημοτικό μέγαρο της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου έλαβε χώρα η επίσημη τελετή για την ολοκλήρωση του έργου, βραβεύθηκαν οι μεγάλοι δωρητές, ενώ έγιναν τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής στήλης, καθώς και η φύτευση ελιάς 250 χρόνων στο κηπάριο έναντι του δημαρχείου.
Την απονομή βραβείων καθώς και τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής στήλης του έργου με κεντρικό σύμβολο την ελιά και στίχους του Ελύτη, πραγματοποίησε ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης, απέναντι από το δημοτικό μέγαρο, όπου πραγματοποιήθηκε και η εκδήλωση, ενώ μαθητές δημοτικού και γυμνασίου, μέλη της Χορωδίας Παιδιών του ΚΔΑΠ Αρχαίας Ολυμπίας, υπό την διεύθυνση της Σοφίας Ψαρά, τραγούδησαν τον Ολυμπιακό Ύμνο. Βραβεία απένειμε επίσης και ο κ. Φαρμάκης.
Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο επίσκοπος Ωλένης Αθανάσιος, οι πρόεδροι των κοινοτήτων που επλήγησαν, εκπρόσωποι των δωρητών, όλοι οι συντελεστές του έργου, καθώς επίσης και πλήθος κόσμου.
Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος-κλασική φιλόλογος Βίκυ Φλέσσα.