Μεγάλη ήταν η προσέλευση στη φετινή Βραδιά του Ερευνητή στο ΙΤΕ, που πραγματοποιήθηκε με περισσότερους από 3.000 επισκέπτες!
Για την σχετική βραδιά, όπως γνωστοποιήθηκε, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, δήλωσε:
«Η Περιφέρεια Κρήτης το 2023 βρέθηκε στη δεύτερη κορυφαία θέση στην Ελλάδα στον Δείκτη Καινοτομίας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Μέχρι σήμερα έχουμε διανύσει με επιτυχία μια μεγάλη διαδρομή. Στηρίξαμε και στηρίζουμε έμπρακτα την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στην Περιφέρειά μας, μαζί με τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά μας ιδρύματα, που βρίσκονται στη γραμμή της πρωτοπορίας.
Στόχος μας είναι να συνδέσουμε την έρευνα με την καινοτόμο και υγιή επιχειρηματικότητα, να πετύχουμε τη διάχυση και την αξιοποίηση της γνώσης που παράγεται σε όλα τα επίπεδα.
Για να το πετύχουμε, έχουμε δεσμεύσει 33,5 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των τοπικών ερευνητικών υποδομών, τη στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων και την προώθηση συμπράξεων μεταξύ ερευνητών και επιχειρήσεων. Συνεχίζουμε με τον Κόμβο Καινοτομίας. Σχεδιάζουμε διευρύνοντας τους αναπτυξιακούς προσανατολισμούς της Κρήτης, με δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
Γιατί όραμά μας είναι η «Έξυπνη Κρήτη». Μια Περιφέρεια που μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί σε κέντρο γνώσης και καινοτομίας, αναγκαία προϋπόθεση για να στηρίξουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξωστρέφεια του νησιού μας».
Ο κ. Ταβερναράκης τόνισε τη στενή συνεργασία του ΙΤΕ με την Περιφέρεια Κρήτης:
«Η πολυετής και ιδιαίτερα γόνιμη συνεργασία του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας με την Περιφέρεια Κρήτης και προσωπικά με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη καινοτόμων πρωτοβουλιών που θέτουν νέες βάσεις για την περιφερειακή και εθνική ανάπτυξη. Το ΙΤΕ συνεργάζεται στενά με την Περιφέρεια Κρήτης σε θέματα αντιμετώπισης σύγχρονων προκλήσεων, αξιοποιώντας τα καινοτόμα εργαλεία που θέτουν η έρευνα και η τεχνολογία στη διάθεση της κοινωνίας. Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν η δημιουργία του Παρατηρητηρίου Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας, η ανάπτυξη νέων δράσεων για τη φυτοπροστασία, για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, για την προστασία των μνημείων και υποδομών, καθώς και η δημιουργία νέων εφαρμογών για τη μελέτη του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η Περιφέρεια Κρήτης στέκεται αρωγός στο ΙΤΕ, στηρίζοντας ενεργά την ανάπτυξη των Ινστιτούτων και των Δομών του, μέσω δράσεων όπως η πρόσφατη χρηματοδότηση ύψους 1.858.958 Ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών του εγκαταστάσεων, και τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων. Μάλιστα, στο πλαίσιο της αξιοποίησης της υπάρχουσας τεχνογνωσίας, το ΙΤΕ, με τη βοήθεια της Περιφέρειας Κρήτης, δημιούργησε το πρώτο και μοναδικό μέχρι σήμερα εργαστήριο ανάλυσης αρχαίου DNA στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα στην Ευρώπη».