Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Μεγαλύτερος “εχθρός” οι καρδιοπάθειες

Μεγαλύτερος εχθρός του σύγχρονου ανθρώπου, οι καρδιοπάθειες, αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου στην Ελλάδα όσο και σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Καθοριστικός για τη αποφυγή τους είναι  ο τρόπος ζωής του κάθε ανθρώπου και ειδικά η πρόληψη που αφορά το τι πρέπει κανείς να πράττει και τι να αποφεύγει.
Τα παραπάνω επεσήμανε μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα” ο καθηγητής Καρδιολογίας και πρώην υπουργός Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος θα βρίσκεται στα Χανιά την Δευτέρα, για την παρουσίαση του βιβλίου του “Τώρα νικάμε τις καρδιοπάθειες”.
Πρόκειται για το  τρίτο βιβλίο της σειράς, (το 1ο ήταν το 2004, “Αναζητώντας τα μυστικά της καρδιάς” και το 2ο το 2012 “Μπορούμε να νικήσουμε τις καρδιοπάθειες;”) το οποίο θίγει το γιατί οι καρδιοπάθειες παρά την τεράστια πρόοδο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, εξακολουθούν να είναι η πρώτη αιτία θανάτου, επικεντρώνει δε στο Ιπποκρατικό γεγονός, αυτό που ο Ιπποκράτης έλεγε “ωφελέειν μη βλάπτειν”.
Το βιβλίο, ειδικότερα, εστιάζει στον σημερινό τρόπο ζωής, στον τρόπο που ο σύγχρονος άνθρωπος “συμπεριφέρεται” και προχωρά στα σύγχρονα μέσα καρδιολογίας, τα φάρμακα, τις επεμβατικές πράξεις. Και εδώ ο κ. Κρεμαστινός, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα “ιατρικά λάθη”.
Όπως μας εξηγεί, τρίτη αιτία θανάτου όπως έδειξε έρευνα στις ΗΠΑ, μετά τις καρδιοπάθειες και τους καρκίνους, είναι τα “ιατρικά λάθη”, με  την έννοια των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι γιατροί για να εφαρμόσουν τις σωστές κατευθυντήριες οδηγίες, την έννοια λαθών των γιατρών στον τρόπο φροντίδας του ασθενούς με τα σύγχρονα μέσα που διαθέτουν.
Αν εφαρμόζαμε το Ιπποκρατικό “ωφελέειν μη βλάπτειν”, δηλαδή το πότε και πώς θα πρέπει ο άρρωστος να παρακολουθείται, πότε και σε ποιους πρέπει να γίνονται επεμβάσεις, πότε αυτές πρέπει να αποφεύγονται, θα είχαμε καταφέρει οι καρδιοπάθειες να μην είναι η πρώτη αιτία θανάτου.
Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται σήμερα, επαναστατικές για την καρδιολογία, είναι αυτό που λέμε “δίκοπο μαχαίρι”, τονίζει ο κ. Κρεμαστινός, σημειώνοντας:
«Δηλαδή από τη μια, ένα φάρμακο μπορεί να είναι καλό αλλά με την διαχρονική παρενέργειά του να μην ωφελήσει. Π.χ. και το φάρμακο που θεραπεύει την αρρυθμία την θανατηφόρο, μπορεί το ίδιο – υπό προϋποθέσεις – να προκαλέσει θανατηφόρο αρρυθμία. Και η επέμβαση η οποία θεραπεύει μπορεί η ίδια, αν δεν είναι στο σωστό χρόνο και στη σωστή ένδειξη, να οδηγήσει στο αντίθετο αποτέλεσμα».

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Ο κ. Κρεμαστινός, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο της πρόληψης στις καρδιοπάθειες, πρωτογενούς και δευτερογενούς.
Η πρωτογενής πρόληψη είναι τι πρέπει να κάνει ο άνθρωπος στην καθημερινότητά του. Αφορά γενικά τη συμπεριφορά του ατόμου, την διατροφή, την κίνηση, να μην είναι παχύσαρκος, να μην καπνίζει, να μην έχει πίεση και σάκχαρο.  Η δευτερογενής αφορά στους ανθρώπους που θέλουν να προφυλαχθούν, αν βρίσκονται στην κατηγορία υψηλού κινδύνου. Να λαμβάνουν προληπτικά φαρμακευτική αγωγή, να συνεργάζονται με τον γιατρό, προτού εκδηλωθεί πρόβλημα καρδιάς.
Οι γιατροί, συνιστούν σε εκείνους που είναι βεβαρημένοι οικογενειακά, η πρόληψη να αρχίζει από την μικρή ηλικία» επεσήμανε ο κ. Κρεμαστινός.

Την Δευτέρα στον “Κήπο” η παρουσίαση του βιβλίου
Η παρουσίαση του βιβλίου “Τώρα νικάμε τις καρδιοπάθειες” θα πραγματοποιηθεί την  Δευτέρα  στις 8 το βράδυ στο ιστορικό καφέ “Κήπος”. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Ιατροδικαστής Κρήτης Στ. Μπελιβάνης και ο καρδιολόγος Γ. Θεοδωράκης. Θα συντονίσει η δημοσιογράφος Βίκυ Παπαδογιαννάκη. Η  εκδήλωση που διοργανώνει ο Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη, τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακής Ενότητας Χανίων


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα