Μία πολυδιάστατη προσέγγιση της προσωπικότητας και του έργου του κορυφαίου Έλληνα συγγραφέα και φιλοσόφου Νίκου Καζαντζάκη, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 60 χρόνων από το θάνατό του, έχει ως στόχο του το μεγάλο τριήμερο αφιέρωμα που πραγματοποιείται από σήμερα στη Βιέννη με πρωτοβουλία του γνωστού Έλληνα πιανίστα Χρήστου Μάραντου, ο οποίος έχει και τη γενική επιμέλειά του.
Στόχος του αφιερώματος είναι η γνωριμία στο αυστριακό κοινό, του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, μέσα από πολλές και διαφορετικές πτυχές της τέχνης, τον κινηματογράφο και την μουσική, μέχρι τις διαλέξεις, τις δημόσιες συζητήσεις και αφηγήσεις, που θα προσπαθήσουν μία πολυδιάστατη προσέγγιση της φιλοσοφίας του.
Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν ηΤαινιοθήκη Αυστρίας σε συνεργασία με την Εταιρεία Φίλων της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών, τις “Διαλέξεις Βιέννης”, τις Εκδόσεις Καζαντζάη, τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη στη Μυρτιά της Κρήτης, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Αυστρία και της Ελληνοορθόδοξης Μητρόπολης Αυστρίας.
Η έναρξη του αφιερώματος έγινε απόψε με μεγάλη εκδήλωση στον κεντρικό κινηματογράφο της Βιέννης Metro, έδρα της Ταινιοθήκης Αυστρίας, με θέμα την ιστορική επιγραφή στον τάφο του κορυφαίου συγγραφέα “Δεν ελπίζω τίποτε, δεν φοβάμαι τίποτε, είμαι ελεύθερος”.
Χαιρετισμούς απεύθυναν ο πρόεδρος της Εταιρείας Φίλων της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών Χούμπερτ Κρίστιαν Εχαλτ, ο διευθυντής της Ταινιοθήκης Αυστρίας Ερνστ Κίνιγκερ και η πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αυστρία Χρυσούλα Αλειφέρη.
Ακολούθησαν ομιλίες για το έργο του Νίκου Καζαντζάκη από την διευθύντρια των Εκδόσεων Καζαντζάκη Νίκη Σταύρου και για την θεολογική διάσταση στο έργο του Καζαντζάκη από τον Μητροπολίτη Αυστρίας-Εξαρχο Ουγγαρίας και Μεσυρώπης Αρσένιο.
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με δημόσια συζήτηση, με συμμετοχή του επιμελητή του αφιερώματος Χρήστου Μαράντου, της φιλοσόφου, συνθέτη και καθηγήτρια στην Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών Ελίζαμπετ φον Σαμσόνοφ και της καθηγήτριας του Ινστιτούτου Βυζαντινολογίας και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βιέννης Μαρία Στασινοπούλου.
Στη συνέχεια, στις αίθουσες του κινηματογράφου Metro, έγινε προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας του Μιχάλη Κακογιάννη “Αλέξης Ζορμπάς”, βασισμένης στο ξακουστό στα πέρατα της γης μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, “Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά” .
Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν επανάληψη της προβολής της ταινίας “Αλέξης Ζορμπάς, προβολές της ταινίας “Ο τελευταίος πειρασμός” του Μάρτιν Σκορτσέζε, όπως και της ταινίας “Νίκος Καζαντζάκης-Ακροβάτης πάνω από το χάος” του Λευτέρη Χαρωνίτη, με όλες τις προβολές να πραγματοποιούνται στον κινηματογράφο Metro.
Σε Λογοτεχνική-Μουσική Βραδιά με τίτλο “Το εγχείρημα Καζαντζάκη”, θα παρουσιαστεί από τον Χρήστο Μαράντο στο πιάνο σε παγκόσμια πρεμιέρα η μουσική για τα κείμενα της “Ασκητικής” που συνέθεσε ειδικά για το Αφιέρωμα στη Βιέννη, ο Αυστριακός συνθέτης Χέρμπερτ Λάουερμαν.
Ο ΄Ελληνας πιανίστας θα παρουσιάσει επίσης τη “Μαντινάδα” του καλλιτεχνικού διευθυντή της Λυρικής Σκηνής Νίκου Κουμεντάκη, ενώ η ΄Ελενα Παπανικολάου-Λογιάδη θα ερμηνεύσει τον κύκλο τραγουδιών “Καπετάν Μιχάλης” του Μάνου Χατζηδάκι.
Ειδική διάλεξη, την οποία θα ακολουθήσει δημόσια συζήτηση, με θέμα την “Ασκητική”, θα κάνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Γκρατς Μπασίλιους Γκρόεν.