Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Μεγάλο Καφενείο (est. 1840, Τρίπολη, Ελλάδα)

To Ιστορικό Καφέ «Μεγάλο Καφενείο» στην Τρίπολη Αρκαδίας λειτουργεί από το 1840 και ήταν το αγαπημένο της αριστοκρατίας. Εκεί σύχναζαν γιατροί, δικηγόροι, μεγαλέμποροι και στην πορεία των χρόνων άτομα κάθε κοινωνικής τάξης. Από το «Μεγάλο Καφενείο» έχουν περάσει επίσης σπουδαίες προσωπικότητες της πολιτικής, των τεχνών, των γραμμάτων, του αθλητισμού και της δημοσιογραφίας.

Μεγάλο ΚαφενείοΣτον χώρο έχουν διατηρηθεί ατόφια, αντικείμενα όπως οι τεράστιοι καθρέπτες με τις σκαλιστές κορνίζες, τα οβάλ τραπεζάκια οι βελούδινοι καναπέδες & πολυθρόνες, οι πολυτελείς βελούδινες κουρτίνες, οι πίνακες ζωγραφικής και οι κρυστάλλινοι πολυέλαιοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα από τα έπιπλα είχαν έρθει στο Καφέ από την Βιέννη, από το εργοστάσιο, του κατασκευαστή Μίκαελ Τόνετ (1796 – 1871).

Μεγάλο Καφενείο
Το εσωτερικό του “Μεγάλου Καφενείου”. Καθρέπτες με σκαλιστές κορνίζες, οβάλ τραπεζάκια, βελούδινοι καναπέδες & πολυθρόνες, πολυτελείς βελούδινες κουρτίνες, πίνακες ζωγραφικής και κρυστάλλινοι πολυέλαιοι

Η ονομασία του χώρου εμπεριέχει και τη λέξη «μουσείο», διότι ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα παραπάνω αντικείμενα, τα οποία έχουν ανεκτίμητη ιστορική αξία, να δει όπλα της Επανάστασης του 1821, που βρίσκονται σε ειδικές προθήκες και να ενημερωθεί για την ιστορία του χώρου και της πόλης.

Μεγάλο ΚαφενείοΣύμφωνα με τις πηγές, το κτίριο πριν από την απελευθέρωση ήταν ιδιοκτησίας του αγωνιστή Θεόδωρου Θεοδωρόπουλου, τον οποίο εκτέλεσε ο Αλή Τσεκούρας δι απαγχονισμού. Στη συνέχεια ο χώρος πέρασε στην κυριότητα του εγγονού του, Ιωάννη Πύρλα, που ήταν γιατρός.

Ο Δημήτρης Αθανασιάδης (1876-1965) υπήρξε ευεργέτης της πόλης και επί των ημερών του το «Μεγάλο Καφενείο» γνώρισε λάμψη και δόξα. Ο Αθανασιάδης ανακαίνισε εκ βάθρων το Καφέ, το 1898, αναλαμβάνοντας το μετά τον πατέρα του, που είχε πάρει τον χώρο από τον Ιωάννη Πύρλα. Ο μηχανικός Δημήτριος Πετρόπουλος – Καμπουράκης ανέλαβε τις εργασίες ανακαίνισης, σχεδιάζοντας μεγάλα παράθυρα ώστε να πετύχει επαρκή φωτισμό, ενώ τις βραδινές ώρες, το κτίριο φωτιζόταν από ειδικό μηχάνημα ασετυλίνης.

Μεγάλο Καφενείο
Παραδοσιακός καφές σερβιρισμένος με μεράκι

Μέχρι το 1923, το Καφέ λειτουργούσε αποκλειστικά για την ελίτ της πόλης. Ο χώρος ήταν φημισμένος για τον καφέ του, αλλά και τα περίφημα γλυκά του κουταλιού (καρυδάκι, μελιτζανάκι κλπ) τα οποία φτιάχνονταν με παραδοσιακή συνταγή και γεμίζονταν με ολόκληρα αμύγδαλα.

Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το «Μεγάλο Καφενείο» έγινε αποθήκη πυρομαχικών των γερμανών. Όταν οι γερμανοί έφυγαν από την πόλη, πήραν μαζί τους μέρος της επίπλωσης και του διακόσμου του Καφέ.

Σήμερα, στον χώρο του «Μεγάλου Καφενείου» γίνονται κατά κύριο λόγο παρουσιάσεις βιβλίων και μουσικές βραδιές. Επίσης έχουν γίνει και θεατρικές παραστάσεις σε συνεργασία με θεατρικές ομάδες της πόλης και το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο. Στις αρχές του 20ου αιώνα, στο Μεγάλο Καφενείο προβλήθηκε η πρώτη παράσταση βωβού κινηματογράφου. Από τον χώρο έχουν περάσει μεγάλοι καλλιτέχνες της εποχής, όπως ο Ευτύχιος Μπονασέρα, ο Αιμίλιος Βεάκης, ο Λεκατσάς κ.α. Φιλοξενεί επίσης βραδιές ποίησης και τάνγκο.

Μεγάλο ΚαφενείοΤο «Μεγάλο Καφενείο» στην πάροδο των χρόνων άλλαξε συχνά επιχειρηματίες. Οι ιστορικοί της εποχής αναφέρουν τον Ιωάννη Μπερνορίτη, ο οποίος ήταν εξαιρετικά εκλεπτυσμένος και φορούσε φράκο για να υποδεχτεί τους θαμώνες του Καφέ. Από το «Μεγάλο Καφενείο» πέρασαν και οι αφοι Ευαγγελίου, ο Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, ο Βασίλειος Παθής, ο Σπύρος Τσαρουχάς. Σήμερα, ιδιοκτήτης της επιχείρησης είναι ο Πάρης Κατσικερός, ο οποίος διατηρεί στο ακέραιο την παράδοση του Καφέ, προασπίζοντας και προβάλλοντας την άυλη και υλική πολιτιστική κληρονομιά του χώρου.

Μεγάλο ΚαφενείοΜΕΓΑΛΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ

Πλατεία Αγίου Βασιλείου
Τρίπολη, ΤΚ : 22131
0030 2710234898
megalokafe@gmail.com

Μεγάλο Καφενείοhttps://historiccafesroute.com
www.facebook.com/HistoricCafesRoute
www.instagram.com/historiccafesroute
@historiccafesroute

* Πηγή φωτογραφιών https://historiccafesroute.com
*H στήλη «Βόλτα» στα Ιστορικά Καφέ του Κόσμου είναι μια συνεργασία των «Χ.Ν» και του Διεθνούς Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμος Ιστορικών Καφέ».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα