Μεγαλύτερες από το συνηθισμένο είναι οι ποσότητες αβοκάντο που επλήγησαν από τον πρόσφατο παγετό στον κάμπο των Χανίων.
Στα συσκευαστήρια έχουν συγκεντρωθεί μεγάλες ποσότητες αβοκάντο της ποικιλίας Hass (που καταλαμβάνει το 60% των καλλιεργειών αβοκάντο στο Νομό) τα οποία το ψύχος προκάλεσε την πρώιμη και γρήγορη ωρίμανση τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η τιμή του προϊόντος για τον παραγωγό και το συσκευαστή να πέσει κατακόρυφα και οι συγκεκριμένοι καρποί να μην είναι εμπορεύσιμοι!
Στο συσκευαστήριο του Α.Σ. Χανίων ο γεωπόνος κ. Σοφιανός μας δείχνει μια μεγάλη ποσότητα αβοκάντο που στη διαλογή “τραβήχτηκαν” και δεν είναι εμπορεύσιμα. Αυτά θα αγοραστούν στην τιμή των 50 λεπτών και ο συνεταιρισμός θα προσπαθήσει να τα διαθέσει όπου μπορεί προκειμένου να μην αναγκαστεί να τα πετάξει. Τα αβοκάντο εσωτερικά είναι σε καλή κατάσταση ωστόσο η εξωτερική τους εμφάνιση και το γρήγορο ωρίμασμα είναι αποτρεπτικό για πολλούς καταναλωτές.
Η κα Τερέζα Τζατζάνη ερευνήτρια του “Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών” μας εξηγεί πως «συνήθως τα αβοκάντο που έχουν πληγεί από τον παγετό έχουν μια “υδαρής” εικόνα. Και όταν τα κόβουμε έχουν την ίδια εικόνα και μέσα γιατί τα κύτταρα που περιέχουν νερό πάγωσαν για αυτό και το προϊόν είναι υποβαθμισμένο. Στα αβοκάντο των Χανίων που επλήγησαν από τον πρόσφατο παγετό φαίνεται να μην έχουν αυτό το πρόβλημα και να μπορούν να καταναλωθούν. Αλλά η διάθεση τους είναι καθαρά του εμπορίου και της αγοράς».
Σύμφωνα με την ερευνήτρια, η ποικιλία Hass είναι πιο ευαίσθητη στο ψύχος σε σύγκριση με άλλες ποικιλίες αβοκάντο για αυτό και οι επιστήμονες συνιστούν στους παραγωγούς «να μην έχουν μόνο μια ποικιλία, να μην έχουν μονοκαλλιέργεια να έχουν 3-4 ποικιλίες ώστε και ο χρόνος συγκομιδής να είναι διαφορετικός και να μπορέσει να ανταποκριθεί ο παραγωγός σε προβλήματα όπως ο πρόσφατος παγετός».
Κάτι που διαπιστώθηκε στις πρόσφατες κακοκαιρίες είναι ότι οι ζημιές εξαρτώνται από το κάθε κτήμα, αφού αυτά που ήταν καλύτερα προστατευμένα από τους παγωμένους ανέμους (είχαν μεγαλύτερα δέντρα, ή τα γύρω κτήματα σχηματίζουν “ασπίδα”) είχαν μικρότερες ζημιές. Επίσης σε ότι αφορά το φυτικό κεφάλαιο πέρα από κάποιες ξηράνσεις στα μικρά κυρίως δέντρα δεν υπήρξαν άλλα προβλήματα.
ΣΤΟ ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟ
«Μου έφεραν περίπου 8 τόνους αβοκάντο, υποτίθεται καλά, που τη δεύτερη ημέρα άρχιζαν να μαυρίζουν. Στα τελευταία έξι χρόνια θυμάμαι ότι τρεις χρονιές είχαμε ανάλογα προβλήματα με τα Hass πάντα» δηλώνει ο κ. Γιάννης Μιναράκης ιδιοκτήτης συσκευαστηρίου στο Φουρνέ.
Έχοντας μεγάλη εμπειρία σε θέματα καλλιέργειας και εμπορίας αβοκάντο ο κ. Μιναράκης τονίζει πως «δυστυχώς κανείς δεν είπε στον παραγωγό όταν φύτευε τα αβοκάντο ότι: “Ξέρεις κάτι η ποικιλία Hass είναι ευαίσθητη στο ψύχος”. Υπάρχουν εκθέσεις πως το Hass παγώνει στους -1 , το Fuerte και τα Zutano στα – 7. Επομένως καταλαβαίνουμε τη μεγάλη διαφορά και γιατί είδαμε αβοκάντο Hass να αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το κρύο».
Μέχρι στιγμής φαίνεται να επλήγησαν ως επί το πλείστον οι καλλιέργειες στον κάμπο των Χανίων, ενώ αντίθετα δεν είχαν προβλήματα αυτές στον Αποκόρωνα ή στα παραλιακά σημεία του Νομού.
Η γρήγορη ωρίμανση των καρπών του αβοκάντο που επλήγησαν από τον παγετό έχει ως αποτέλεσμα να είναι δύσκολα εμπορεύσιμα, παρότι εσωτερικά δεν έχουν θιχτεί, κάτι που σημαίνει μεγάλη μείωση της τιμής τους για τον παραγωγό και απροθυμία των εμπόρων να τα αγοράσουν.