Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Μεγάλο το ενδιαφέρον του βελγικού και ολλανδικού Τύπου για τη συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον του βελγικού αλλά και του ολλανδικού Τύπου για τη χτεσινή συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ, την οποία πολλά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν «ιστορική».

«Μακεδονία: μικρό όνομα. Μεγάλα διακυβεύματα» τιτλοφορείται δημοσίευμα στη βελγική εφημερίδα Le Soir, το οποίο, αναφερόμενο στη χθεσινή ανακοίνωση από πλευράς Αθήνας και Σκοπίων για επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με το ονοματολογικό, σημειώνει ότι τόσο η ΕΕ όσο και το ΝΑΤΟ χαιρέτισαν χθες με το χαρακτηρισμό ιστορική την εν λόγω συμφωνία, η οποία διευθετεί μία εκπληκτική, όπως αναφέρει η Le Soir, διαμάχη που διαρκεί σχεδόν τριάντα χρόνια και η οποία είναι το αποτέλεσμα υπομονετικών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με την ισχυρή στήριξη της ΕΕ.

Οι δύο γείτονες, συνεχίζει το δημοσίευμα, συμφώνησαν στην ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», τονίζοντας ότι «αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι οι συνέπειες της επίλυσης του συγκεκριμένου ζητήματος, δεδομένου ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών αφενός αποτελούσε προϋπόθεση για την πρόσκληση από πλευράς του ΝΑΤΟ, πράγμα που αναμένεται να γίνει κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας τον Ιούλιο, υπό τις επικρίσεις της Ρωσίας, η οποία επιθυμεί να διατηρήσει την επιρροή της στα Δυτικά Βαλκάνια».

Οι δύο πρωθυπουργοί, καταλήγει η βελγική εφημερίδα, επικροτούνται με λόγια «θερμά» και «από καρδιάς» για αυτήν τη στρατηγική συμφωνία, ενώ έμφαση δίδεται στο μέγεθος του διακυβεύματος, μια και η συμφωνία θα πρέπει να περάσει το σκόπελο του δημοψηφίσματος στη Βόρεια Μακεδονία.

«Ιδού η “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”» είναι ο τίτλος άλλου δημοσιεύματος στη L΄ Echo, ενώ δημοσίευμα στη La Libre Belgique, υπό τον τίτλο «Αθήνα και Σκόπια συμφωνούν στην ονομασία “Βόρεια Μακεδονία”», σχολιάζει ότι τα Σκόπια δέχθηκαν να τροποποιήσουν το Σύνταγμά τους, σε αντάλλαγμα της δυνατότητας να κρατήσουν τον όρο “Μακεδονία”.

«Μια ιστορική συμφωνία» επισημαίνει από την πλευρά της η De Standaard υπενθυμίζοντας ειδικότερα ότι το όνομα της ΠΓΔΜ έχει αποτελέσει ήδη από το 1991 αντικείμενο σφοδρής διένεξης. «Διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις δυσανασχετούσαν από το γεγονός ότι η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας επεφύλασσε για τον εαυτό της το ίδιο όνομα που φέρει μια ελληνική περιφέρεια. Την κατάσταση περιέπλεκαν έτι περαιτέρω και οι σκοπιανοί ισχυρισμοί ότι οι κάτοικοι της χώρας είναι απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου», εξηγεί το δημοσίευμα.

Σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις κυβερνήσεις των δύο χωρών απέφεραν εν τέλει καρπούς, με αποτέλεσμα οι δύο πρωθυπουργοί να ανακοινώσουν χτες ότι έφτασαν σε μια συμφωνία επί του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία». Επισημαίνεται ότι η συμφωνία αυτή είναι κρίσιμη γιατί ανοίγει το δρόμο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζεται επίσης ότι από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανακοινώσει πριν από μερικές εβδομάδες ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εάν λυνόταν το θέμα του ονόματος.

Από την πλευρά της η De Tijd φιλοξενεί ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Η Μακεδονία γίνεται Βόρεια Μακεδονία» όπου αναφέρεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήλθε σε συμφωνία με τον Ζάεφ για τη νέα ονομασία της ΠΓΔΜ. Η εφημερίδα διευκρινίζει πάντως ότι η εφαρμογή της συμφωνίας θα γίνει κλιμακωτά, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση είναι να εγκριθεί όχι μόνο από τα Κοινοβούλια των δύο χωρών, αλλά και από το λαό της ΠΓΔΜ μέσω δημοψηφίσματος. Επισημαίνεται ακόμη ότι μπορεί η η διαφορά για το όνομα να φαινόταν σε πολλούς αστεία, ωστόσο παρεμπόδιζε την ένταξη της ΠΓΔΜ στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Ως αντάλλαγμα λοιπόν για την αποδοχή της νέας ονομασίας από την πλευρά της ΠΓΔΜ η Ελλάδα εμφανίζεται έτοιμη να άρει το βέτο της για την ένταξη της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, καταλήγει η εφημερίδα.

Η De Morgen, σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Ιστορική συμφωνία για το όνομα της Μακεδονίας» αναφέρει ότι μετά από δεκαετίες αντιπαραθέσεων και προστριβών, Αθήνα και Σκόπια βρήκαν επιτέλους μια λύση σε ό,τι αφορά στη διαμάχη τους για την ονομασία της ΠΓΔΜ, η οποία στο εξής θα ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία».

Και στον ολλανδικό Τύπο

Αισιόδοξος ότι η οριστική επίλυση της διαμάχης Ελλάδας-ΠΓΔΜ βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ εμφανίζεται και ο ολλανδικός Τύπος, αν και παρατηρεί ότι ο δρόμος μέχρι να αποκτήσει σάρκα και οστά η συμφωνία είναι μακρύς και οι κίνδυνοι να εκτροχιαστεί η διαδικασία διόλου αμελητέοι. Καλωσορίζει πάντως τη συμφωνία μιλώντας για έναν «ιστορικό συμβιβασμό» μεταξύ των δύο χωρών που εμπεριέχει επώδυνες αμοιβαίες παραχωρήσεις και καταγράφει τους διεθνείς επαίνους προς τους δύο ηγέτες.

Ειδικότερα, εκτενή ανταπόκριση από την Αθήνα υπό τον τίτλο Συμφωνία για νέο όνομα της Μακεδονίας» φιλοξενεί η σημερινή Trouw, στην οποία αναφέρεται ότι στο εξής η ΠΓΔΜ θα μπορεί να ονομάζεται «Βόρεια Μακεδονία», κάτι που όπως εκτιμά, αποτελεί «μεγάλη παραχώρηση» και από τις δυο πλευρές.

Για τους εκτός Ελλάδας παρατηρητές, εξηγεί η εφημερίδα, η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» φαίνεται εύλογη εάν αναλογιστεί κανείς ότι η χώρα αυτή βρίσκεται βορείως της ελληνικής γεωγραφικής περιοχής που φέρει την ίδια ονομασία. Μέχρι τώρα όμως η Ελλάδα διεκδικούσε μόνο για το εαυτό της το δικαίωμα να χρησιμοποιεί αυτό το όνομα, όπως και την ιστορική κληρονομιά της περιοχής από την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου και κατηγορούσε τα Σκόπια για «παραχάραξη της ιστορίας» και «αλυτρωτικές βλέψεις». Για το λόγο αυτό μάλιστα μπλόκαρε την υποψηφιότητα της χώρας για ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, προσθέτει. … Και από την άλλη μεριά των συνόρων όμως χρειάστηκε να γίνουν μεγάλες παραχωρήσεις, διευκρινίζει η εφημερίδα. Ακόμα και στο εσωτερικό της χώρας τους οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ θα πρέπει στο εξής να χρησιμοποιούν την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» και να προχωρήσουν ταυτόχρονα σε αναθεώρηση του Συντάγματός τους όπου θα πρέπει να απαλειφθεί κάθε αναφορά σε αλυτρωτισμό. Το τελευταίο αυτό όμως μπορεί -κατά την εφημερίδα- να αποδειχτεί «ανυπέρβλητο εμπόδιο», καθώς ο πρωθυπουργός Zαεφ δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3 στη Βουλή, οι σχέσεις του με την εθνικιστική αντιπολίτευση είναι κακές. …

Επισημαίνεται πάντως ότι παρά τις πιθανές δυσκολίες που εμπεριέχει η συμφωνία, διατυπώνονται πολλοί έπαινοι σε διεθνές επίπεδο για το γεγονός ότι δύο αριστεροί και μη εθνικιστές πρωθυπουργοί (Τσίπρας-Zάεφ) κατάφεραν μέσα σε λίγους μήνες να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια και να φτάσουν σε μια συμφωνία επί ενός τόσο ακανθώδους ζητήματος.

Από την πλευρά της η De Volkskrant σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Η Μακεδονία και η Ελλάδα επιλύουν την πολύχρονη διαμάχη τους για το όνομα», προβάλλει τα οφέλη για την ΠΓΔΜ από την συμφωνία με την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για την ένταξή της τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ που μέχρι τώρα είχε μπλοκαριστεί από την Ελλάδα. Γίνονται εκτενείς αναφορές στο περιεχόμενο της συμφωνίας και παρατίθενται αποσπάσματα των δηλώσεων των δύο ηγετών, ενώ σημειώνεται ότι και στις δύο χώρες υπάρχουν πολλές αντιδράσεις για τον συμβιβασμό οι οποίες εκδηλώθηκαν με ογκώδεις διαδηλώσεις και συλλαλητήρια.

Με τη σειρά της τέλος η NRC Handelsblad, σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Η Μακεδονία μπορεί σε λίγο να ονομάζεται “Βόρεια Μακεδονία”», κάνει λόγο για μια «ιστορική συμφωνία» και έναν «ιστορικό συμβιβασμό» μεταξύ των δύο χωρών. Με τη συμφωνία αυτή, εκτιμά η εφημερίδα, «οι δύο χώρες βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ σε μια οριστική λύση σε μια ειρηνική πλην όμως μακρόχρονη διαμάχη, η οποία παρεμπόδιζε την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ προκαλώντας αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα