«Θέλουµε µια άλλη διαχείριση για το φαράγγι της Σαµαριάς» λένε οι επαγγελµατίες του Οµαλού που δηλώνουν ανάστατοι από το συχνό κλείσιµο του φαραγγιού της Σαµαριάς το προηγούµενο διάστηµα.
Τα “Χ.ν.” βρέθηκαν χθες το πρωί στον Οµαλό και µίλησαν µε επαγγελµατίες της περιοχής που µας επισήµαναν πως «το σηµαντικό δεν είναι η οικονοµική ζηµιά που υφιστάµεθα, αλλά το ότι δυσφηµείται ο Εθνικός ∆ρυµός για αυτό και η επισκεψιµότητα του έχει πέσει πάρα πολύ».
«Να κλείνουν το φαράγγι όταν υπάρχει λόγος… όταν όµως δεν υπάρχει, γιατί να το κλείνουν;» αναρωτιέται ο κ. Μανώλης Καζαλάκης. Μας δείχνει τον καιρό που επικρατεί στον Οµαλό και τονίζει πως «και τις τρεις ηµέρες που το έχουν κλείσει τελευταία επικρατούσε ηλιοφάνεια στο Οροπέδιο. ∆εν υπήρχαν καλύτερες συνθήκες για να περάσεις τον Εθνικό ∆ρυµό. Θέλουµε µια καλύτερη διαχείριση! Να κλείνει όταν πρέπει και να είναι ανοικτό όταν πρέπει».
Ο ίδιος εκτιµά ότι ενδέχεται να υπάρχουν και σκοπιµότητες. «Κλείνουν το φαράγγι της Σαµαριάς και την ίδια ώρα τα φαράγγια της Αγίας Ειρήνης και της Ίµπρου µένουν ανοικτά! ∆εν είναι στην ίδια περιοχή αυτά, δεν είναι επικίνδυνα; Καταδικάζουν µια περιοχή και ανεβάζουν κάποιες άλλες;
Ο κ. Κικίλιας που παίρνει τέτοιες αποφάσεις να µας πει µήπως υπάρχει κάποια σκοπιµότητα γιατί δεν βλέπουµε διαφορετική εξήγηση ».
Οι ιδιοκτήτες ενοικιαζοµένων δωµατίων, εστιατορίων µας δείχνουν τις κρατήσεις που έχουν και που τις µέρες που είναι κλειστό το φαράγγι όλες ακυρώνονται. «Φέτος η ζηµιά που πάθαµε είναι ανεπανόρθωτη, αν συνεχιστεί το ίδιο και του χρόνου δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχίσουµε να λειτουργούµε» καταλήγει ο κ. Καζαλάκης.
Στο ίδιο µήκος κύµατος και ο κ. Γιώργος ∆ρακουλάκης, στο πρώτο εστιατόριο που λειτούργησε στον Οµαλό.
«Να υπάρχει µια κακοκαιρία και να κλείσει το φαράγγι είναι λογικό, για την ασφάλεια του κόσµου πάνω από όλα. Αλλά εδώ έχουµε φτάσει να κλείνει χωρίς λόγο και χωρίς νόηµα» µας αναφέρει, συµπληρώνοντας πως η Σαµαριά «είναι ένας εθνικός δρυµό που όπως όλοι οι δρυµοί, δεν θα πάψει ποτέ να έχει ένα βαθµό επικινδυνότητας. Να κλείσει το φαράγγι όταν έχουµε έκτακτα καιρικά φαινόµενα αλλά την προηγούµενη εβδοµάδα ήταν κλειστό τρεις ηµέρες που είχαµε λιακάδα! ∆εν κάνουν σωστές προβλέψεις, υπάρχει σκοπιµότητα ; Και δεν είναι η οικονοµική ζηµιά αλλά δηµιουργείται θέµα µε τον κόσµο που δεν µπορεί να καταλάβει γιατί το φαράγγι είναι κλειστό από την στιγµή που επικρατεί καλοκαιρία! Παλιά ήταν το ∆ασαρχείο, είχε ανθρώπους που ξέρανε το φαράγγι, ήξεραν τους καιρούς και το έκλειναν όταν έπρεπε. Τώρα παίρνουν τις αποφάσεις στην Αθήνα για το τι γίνεται εδώ».
«Όταν ήµουν µικρός το φαράγγι περνούσαν καθηµερινά και 2000 άτοµα. Φέτος είχαµε µέρες που πέρασαν και 350! Γιατί έχει πέσει η επισκεψιµότητα; Ούτε το εισιτήριο έχει ακριβύνει, ούτε τα καραβάκια, απλά δεν ξέρει ο επισκέπτης αν θα είναι ανοικτό και πότε» δηλώνει ο κ. Γιώργος Κουτρούλης.
Ο κ. Κουτρούλης ζητάει στη διαχείριση να εµπλακούν οι τοπικοί θεσµοί. «Όταν είχε την ευθύνη το ∆ασαρχείο, είχαν ντόπιους στην είσοδο, την έξοδο στη µέση µπορούσαν να διαχειριστούν το κάθε πρόβληµα. Τώρα αποφασίζει να ανοιγοκλείνει το φαράγγι ένας άνθρωπος από την Αθήνα. Πρέπει να µπουν η Περιφέρεια, οι ∆ήµοι το ∆ασαρχείο , η Πυροσβεστική. Και το θανατηφόρο ατύχηµα που έγινε αιτία ήταν ο πανικός που επικράτησε και η κακή διαχείριση του κόσµου» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Και χθες στο Οροπέδιο επικρατούσε ηλιοφάνεια. Οι επαγγελµατίες µας λένε ότι οι ίδιες συνθήκες επικρατούσαν και τις προηγούµενες ηµέρες. «Καθόµαστε µε τα γυαλιά ηλίου και µας λένε κλειστό… το φαράγγι. Είναι στηµένες στον Οµαλό, στην Αγία Ρουµέλη τόσες επιχειρήσεις, υπάρχει µια ναυτιλιακή µε καράβια, τα τουριστικά λεωφορεία, τα ταξί στη Σούγια και στα Σφακιά, να µην δουλεύουν όλοι αυτοί ενώ ο καιρός είναι µια χαρά; Πλέον αγωνιούµε για του χρόνου, αν πάει όπως φέτος, ας µην ανοίξουµε καθόλου δεν ύπαρχει κανένας λόγος» καταλήγει ο κ. Κουτρούλης.
Εν τω µεταξύ, χθες ανακοινώθηκε από τον ΟΦΥΠΕΚΑ ότι σήµερα το φαράγγι θα είναι ανοιχτό και από τις δύο εισόδους του.