Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024

Μείωση προσωπικού – Αύξηση ασθενών

» Νέο σύστημα για μείωση του χρόνου αναμονής αναμένεται να εγκατασταθεί στο Νοσοκομείο Χανίων
» Επισημάνσεις – παρεμβάσεις σε Εργαστήριο Υγείας

Στη μείωση του χρόνου αναμονής ασθενών στο Νοσοκομείο Χανίων αναμένεται να συμβάλει ένα νέο σύστημα εσωτερικού ελέγχου το οποίο ενδέχεται να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου του 2014.
Η επισήμανση έγινε στο χθεσινό Εκπαιδευτικό Εργαστήριο με θέμα “Βέλτιστες Πρακτικές Ποιότητας της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης (Υ.ΠΕ.)”, που διοργάνωσε η Διεύθυνση Προγραμματισμού της 7ης Υ.ΠΕ. στο ξενοδοχείο “Aκάλη” στα Χανιά.
Στη διάρκειά του παρενέβησαν γιατροί οι οποίοι υπογράμμισαν ότι την ώρα που μειώνεται το προσωπικό στα δημόσια Νοσοκομεία, αυξάνεται κατά 30% η προσέλευση των ασθενών!
Στόχος του Εργαστηρίου ήταν η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον χώρο της Υγείας.
Οπως ανέφερε ο διοικητής 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης κ. Αντώνης Γρηγοράκης «η ημερίδα εντάσσεται στις προσπάθειες της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης για να βελτιώσει όσο μπορεί, μέσα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που περνά η χώρα μας, τον τρόπο παροχής υγείας στους πολίτες. Είναι δύσκολο και γι’ αυτό καταβάλλουμε περισσότερες προσπάθειες -περισσότερες από άλλες εποχές- διότι αντιμετωπίζουμε πολλά θέματα οικονομικής φύσεως, περισσότερους ανασφάλιστους ασθενείς που προσφεύγουν στη δημόσια υγεία».
Σε ερώτηση για ενδεχόμενο λουκέτο σε κάποιο Νοσηλευτικό Ιδρυμα ή Κέντρο Υγείας της Κρήτης ο κ. Γρηγοράκης απάντησε: «Οχι, δεν υπάρχει περίπτωση. Αντίθετα η προσπάθειά μας είναι όσο μπορούμε να τα δυναμώσουμε και όπου χρειαστεί βέβαια να γίνουν εσωτερικές αλλαγές για να δυναμώσουν ορισμένες Κλινικές, χωρίς όμως να υπάρχει κανένας κίνδυνος. Επίσης δεν υπάρχει περίπτωση να απολυθεί κανένας εργαζόμενος από αυτούς που εργάζεται στον τομέα της Υγείας».
Επίσης σε ερώτηση των “Χ.Ν.” για την έλλειψη γιατρού στο ακριτικό νησί της Γαύδου ο κ. Γρηγοράκης ανέφερε ότι: «Στη Γαύδο υπάρχει ένα θέμα που δημιουργήθηκε γιατί υπήρχε γιατρός μέχρι προ ημερών. Αλλά αυτό το θέμα θα λυθεί πάρα πολύ σύντομα».

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Τις δύσκολες συνθήκες στις Υπηρεσίες Υγείας κάτω από τις οποίες εργάζεται το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα του νησιού καταγράφει έρευνα για την “Ποιότητα στις Υπηρεσίες Υγείας της Κρήτης” από το Τμήμα Ιατρικής – Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών, που παρουσίασε ο καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Τάσος Φιλαλήθης.
Σύμφωνα με την έρευνα «το προσωπικό που εργάζεται στις Υπηρεσίες Υγείας δουλεύει κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, ακόμη και πριν την κρίση. Επίσης δεν υπάρχει δημιουργικότητα, βγαίνουν επιθετικές πρακτικές από τους νοσηλευτές, τους γιατρούς, τους διοικητικούς. Ολοι αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει πρόβλημα, αλλά τελικά δεν γίνονται πράγματα για να λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν. Παράλληλα, οι χρήστες δημόσιας υγείας αντιλαμβάνονται πλήρως τα προβλήματα, δεν έχουν ψευδαισθήσεις για το τι μπορεί να τους προσφέρει το σύστημα, αλλά έχουν προσδοκίες για καλύτερες υπηρεσίες από το Ε.Σ.Υ.».
«Ολα αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι διαχρονικά το σύστημα δημόσιας διοίκησης της χώρας και όχι μόνο το Ε.Σ.Υ., δεν είναι αποτελεσματικό. Οι μηχανισμοί διοίκησης δεν είναι αυτοί που έπρεπε να υπάρχουν σε μία ανεπτυγμένη χώρα όπως η Ελλάδα. Εχουμε κακή οργάνωση και κακή διοίκηση. Θα έπρεπε να γίνεται αξιολόγηση αυτών που κάνουν Διοίκηση και επιλογή με επιστημονικά κριτήρια, με κριτήρια προσόντων και όχι με πολιτικές παρεμβάσεις», τόνισε ο κ. Φιλαλήθης και πρόσθεσε:
«Πρέπει όλοι μαζί να σκεφτούμε πώς θα βελτιώσουμε την κατάσταση, πρώτα προς όφελος των χρηστών και έπειτα για εμάς τους ίδιους τους εργαζομένους. Σε περιόδους κρίσης αντιλαμβάνεται κανείς ότι η σπατάλη είναι εις βάρος της ουσίας και της καλής ποιότητας. Το να επενδύσεις χρόνο στο να φτιάξεις ένα πιο ποιοτικό σύστημα αποδίδει πόρους, διότι έτσι μειώνεις τις σπατάλες».
Παράλληλα, ο καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης εξέφρασε τη διαφωνία του όταν ρωτήθηκε για το εισιτήριο των 25 ευρώ για εισαγωγή στα Νοσοκομεία. «Δεν κερδίζει κανείς χρεώνοντας τους ασθενείς, εάν θέλετε ενοχοποιώντας τον κόσμο. Υπάρχουν άλλοι τρόποι για να κάνεις οικονομία πόρων και να βρεις αυτά τα λεφτά», σημείωσε.

ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
Στις προοπτικές βελτίωσης παρεχόμενων υπηρεσιών στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων αναφέρθηκε ο υποδιοικητής του Ιδρύματος Γιώργος Φραγκιαδάκης. Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων επεξεργάζεται ένα σύστημα εσωτερικού ελέγχου με στόχο να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουρίου 2014.
Το σύστημα ποιοτικού ελέγχου βασίζεται σε δέκα κρίσιμους δείκτες ποιότητας (παρατηρητήριο επιπέδου ποιότητας) με στόχο τη μέτρηση και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών βάσει των παρακάτω στόχων:
• Βελτίωση της πληροφόρησης ασθενών – επικοινωνίας.
• Βελτίωση του χρόνου αναμονής εξυπηρέτησης ασθενών.
• Βελτίωση παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών.
• Μείωση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
«Αναζητώντας το επίπεδο της ποιότητας στο Ελληνικό Σύστημα Υγείας χρειαζόμαστε μια ενιαία στρατηγική για ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας που παρέχονται με τον ίδιο τρόπο και επίπεδο σε όλα τα δημόσια Νοσοκομεία», επεσήμανε.

ΚΕΝΤΡΑ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ
Στις προϋποθέσεις Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων για την παροχή ασφαλών και αποτελεσματικών υπηρεσιών υγείας και μείωσης του κόστους με την ανάπτυξη Κέντρων Αριστείας αναφέρθηκε ο καθηγητής – διευθυντής Μονάδας Χειρουργικών Μεταβολικών Νόσων Ιωάννης Μελισσάς.
Ο κ. Μελισσάς παρουσίασε ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο οποίο συμμετείχε στη σχεδίαση και στην υλοποίησή του, που μπορεί κάλλιστα           -σύμφωνα με τον ίδιο- να εφαρμοσθεί και στην Ελλάδα για να ελέγχουμε την ποιότητα των χειρουργών, αλλά και των Χειρουργικών Κλινικών. Οπως εξήγησε, Κέντρο Αριστείας σημαίνει ότι μία Χειρουργική Κλινική, μία Μονάδα Υγείας παρέχει ασφαλή, αποτελεσματική θεραπεία με χαμηλό κόστος.
«Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την κατάλληλη εκπαίδευση, αλλά και την προσαρμογή του Νοσοκομείου τόσο από πλευράς άλλων ειδικοτήτων που υποστηρίζουν τις χειρουργικές ειδικότητες όσο και από πλευράς εξοπλισμού. Σχετικά με το κόστος έχει αποδειχθεί ότι όσο περισσότερα Κέντρα Αριστείας αναπτυχθούν, παρέχοντας ασφαλείς και αποτελεσματικές υπηρεσίες, τόσο χαμηλώνει το κόστος. Διότι μία πετυχημένη χειρουργική πράξη, η οποία θα συνοδεύεται από πάρα πολύ μικρή νοσηλεία χωρίς επιπλοκές, μειώνει κατά πολύ το κόστος που επιβαρύνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας σήμερα», τόνισε ο κ. Μελισσάς και πρόσθεσε: «Δεν χρειάζεται να ξοδέψει κανείς χρήματα, αλλά να επενδύσει στο ανθρώπινο δυναμικό και στην υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή των Νοσοκομείων για να παρέχει καλές υπηρεσίες, μηδενική θνητότητα και πολύ χαμηλές επιπλοκές».
Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος αναφέρθηκε στις διακρίσεις της Μονάδας Μεταβολικών Νοσημάτων στο ΠΑ.Γ.Ν.Η., που έχει κριθεί από τις Υπηρεσίες της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χειρουργικής της Παχυσαρκίας και έχει πάρει τη διαπίστευση του Κέντρου Αριστείας. «Αυτό σημαίνει ότι με τη σφραγίδα μιας Διεθνούς Ομοσπονδίας παράσχουμε ασφαλείς και αποτελεσματικές υπηρεσίες στους ασθενείς μας», σημείωσε.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ
Σε παρέμβαση – παράσταση διαμαρτυρίας προχώρησαν στην έναρξη του Συνεδρίου η Ενωση Γιατρών Ε.Σ.Υ. Χανίων και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Χανίων που έθεσαν τα ερωτήματα για το πώς είναι εφικτό να υπάρξει διαρκής βελτίωση της ποιότητας στις Υπηρεσίες Υγείας με σημαντικά μειωμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με κίνδυνο λουκέτου σε Κέντρα Υγείας και περιφερειακά ιατρεία, με μεγάλες ελλείψεις υλικών, ιατρικών μηχανημάτων κ.ά.
«Η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης πώς θα αντιμετωπίσει ένα ενδεχόμενο κλείσιμο Νοσοκομείου στην Κρήτη, όπως έχει ακουστεί για το Νοσοκομείο Νεαπόλεως; Πώς θα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο εάν το επόμενο διάστημα τα Κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία είτε οδηγηθούν στο κλείσιμο είτε περάσουν στους ήδη χρεοκοπημένους Δήμους; Πώς θα μπορέσουν τα Κέντρα Υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία να συνεχίσουν να λειτουργούν από 1/1/2014, όταν, σύμφωνα με τον “Καλλικράτη”, παύουν να αποτελούν αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας; Πώς η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης μπορεί να προσδοκά βέλτιστες πρακτικές ποιότητας     -που είναι και ο τίτλος του Συνεδρίου- με χιλιάδες λιγότερους εργαζομένους στη δημόσια υγεία σε μία περίοδο που η προσέλευση στα Δημόσια Νοσοκομεία παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 30%;  Πώς θα αντιμετωπίσει η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης τις σημαντικές ελλείψεις σε υλικά, όταν στο Νοσοκομείο Χανίων υπάρχει χρόνιο ζήτημα με τον αξονικό τομογράφο, ενώ μαγνητικό τομογράφο δεν είχαμε ποτέ; Τι θα γίνει με τον πολύ μεγάλο αριθμό ανασφάλιστων και με την πρόσθετη επιβάρυνσή τους από το επόμενο έτος με εισιτήριο 25 ευρώ για εισαγωγή στα δημόσια Νοσοκομεία;», επεσήμανε στην παρέμβασή του ο πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών Ε.Σ.Υ. Ν. Χανίων Ανδρέας Λιοδάκης.
«Θεωρούμε ότι εάν δεν υπάρξει μία ξεκάθαρη απάντηση από την Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης και από τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων γι’ αυτά τα ζητήματα, η οποιαδήποτε κουβέντα για βέλτιστες πρακτικές ποιότητας εντός της Υγειονομικής Περιφέρειας είναι εκτός τόπου και χρόνου», κατέληξε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα