“Όταν αρχίζουν να παράγουν τα αβοκάντο που έχουν φυτευτεί στην Ισπανία και κατακλύζουν τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστρία, τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης – γιατί να είστε σίγουροι πως τα Ισπανικά θα αγοράζουν – αφού το κόστος μεταφοράς είναι πολύ μικρότερο. Τότε θα μαζευόμαστε στα καφενεία των Χανίων και επειδή θα έχουμε υπερπροσφορά αβοκάντο… θα παίζουμε όλοι μαζί αβοκαντοπόλεμο!». Αυτό ήταν το σχόλιο φίλου και καλού γνώστη των αγροτικών θεμάτων των Χανίων.
Βέβαια η παραγωγή των Χανίων είναι τέτοια που αν μπορούσε να διατεθεί στην τοπική αγορά και ειδικά το καλοκαίρι στους τουρίστες που φτάνουν στο νησί δεν θα χρειάζονταν καν εξαγωγές. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να οργανωθεί η καλλιέργεια, η παραγωγή και η διάθεση, ώστε το δυναμικό αυτό προϊόν που δίνει ένα εισόδημα στον παραγωγό να ενισχυθεί και να μην έχει την τύχη του πορτοκαλιού.
Για τον σκοπό αυτό είχε ολοκληρωθεί και παρουσιαστεί μια οικονομοτεχνική μελέτη από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων πριν από δύο χρόνια για το αβοκάντο η τύχη της οποίας… αγνοείται!
Αφού έγινε η μελέτη, δουλεύεται ώστε να αρχίσει να υλοποιείται από τις ομάδες παραγωγών, τους μεμονωμένους καλλιεργητές, τις υπηρεσίες; Ή έχει μείνει σε κάποιο συρτάρι;
Η μελέτη πάλι για το ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) αβοκάντο Χανίων που είχε αναλάβει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ολοκληρώθηκε, κατέληξε κάπου, έδωσε αποτελέσματα; Κάποια πράγματα είχαν δρομολογηθεί από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων πριν από 3-4 χρόνια, σήμερα τι ακριβώς γίνεται;