Πέρασαν 8 χρόνια από μία πολύ σημαντική επίσκεψη της τότε γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού Λ. Μενδώνη στα Χανιά και στην ανάθεση 10 μελετών που θα γίνονταν για την παλιά πόλη με αυτεπιστασία από το Γραφείο Παλιάς Πόλης.
Για την τύχη αυτών των μελετών αναρωτήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Κ. Πρωτοπαπαδάκης στο τελευταίο Δ.Σ. και ρώτησε σχετικά τον δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη αν έθεσε το θέμα αυτό στην υπουργό -πλέον- Λ. Μενδώνη κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην πόλη μας, κοινοποιώντας και ένα σχετικό δημοσίευμα των “Χ.Ν.” της εποχής εκείνης.
Απάντηση δεν έλαβε ο κ. Πρωτοπαπαδάκης, ωστόσο όπως μαθαίνουμε το Γραφείο Παλιάς Πόλης εκπόνησε το σύνολο των μελετών από τις οποίες όμως μόνο οι μισές από αυτές εφαρμόστηκαν και αυτές με τροποποιήσεις, ενώ οι υπόλοιπες έμειναν σε κάποιο συρτάρι του Δήμου. Δεν παραγνωρίζουμε βέβαια, ότι το διάστημα αυτό οι Δήμοι περνούσαν τις χειρότερες στιγμές τους καθώς η κρίση είχε κορυφωθεί και τα προβλήματα είχαν πολλαπλασιαστεί.
ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ
Οι μελέτες που εκπονήθηκαν αφορούσαν:
• Πλακόστρωση και ηλεκτροφωτισμό της οδού Αφεντούλιεφ. (Δεν υλοποιήθηκε.)
• Ανάπλαση κοινόχρηστου χώρου ανατολικά του τεμένους Κιουτσούκ Χασάν (Γυαλί Τζαμί) και ανάδειξη του χώρου μνημείου Μάχης Κρήτης , (υλοποίηθηκε μερικώς).
• Φωτισμός, ανάδειξη Δυτικής Τάφρου, Φρουρίου Φιρκά, Ενετικού Φάρου: Περιλαμβάνει μελέτη φωτισμού ανάδειξης του Φρουρίου Φιρκά (εξωτερικά και εσωτερικά ως προς τον αύλειο χώρο), του Λιμενοβραχίονα στο σύνολο του μήκους του (από τα Νεώρια του Moro έως τον Φάρο) καθώς και του συνόλου της Δυτικής Τάφρου μετά των Τειχών αυτής. (Δεν ολοκληρώθηκε η παρέμβαση.)
• Στερέωση και αποκατάσταση προμαχώνων Mocenigo και Μichiel: Περιλαμβάνονταν οι απαραίτητες Μελέτες για την πλήρη στερέωση – αποκατάσταση αλλά και ανάδειξη του Προμαχώνα Mocenigo (παλαιά Σχολή Χωροφυλακής) καθώς και του Προμαχώνα Michiel (βόρεια των Νεωρίων του Moro). (Δεν υλοποιήθηκε.)
• Στερέωση και αποκατάσταση προμαχώνα Αγιου Νικολάου: Θα περιλαμβάνει τις απαραίτητες Μελέτες για την πλήρη στερέωση, όπου απαιτείται, αποκατάσταση και ανάδειξη του Προμαχώνα Αγίου Νικολάου του Μώλου συμπεριλαμβανομένου και του κτίσματος αλλά και του χώρου του Καρνάγιο καθώς και του Λιμενοβραχίονα (από το Καρνάγιο ως τον Προμαχώνα Michiel). (Έγινε μια μικρή παρέμβαση.)
• Αποκατάσταση ανατολικού τμήματος τοιχοποιίας Φρουρίου Φιρκά: Θα περιλαμβάνει την αποκατάσταση της εξωτερικής τοιχοποιίας του Φρουρίου Φιρκά (Ανατολικό Τμήμα από Σημαία έως και Ναυτικό Μουσείο). (Είναι μια μελέτη που υλοποιήθηκε.)
• Ανάπλαση νοτίου τμήματος δυτικού αναχώματος ενετικών οχυρώσεων: Αφορά την διαμόρφωση και ανάπλαση του νοτίου τμήματος των Ενετικών Οχυρώσεων από τη συμβολή τερματισμού των οδών Θεοτοκοπούλου και Ζαμπελίου και νότια του Αναχώματος περιλαμβανομένης και της κλίμακας ανόδου από τα νότια. (Είναι μια μελέτη που υλοποιήθηκε.)
• Μελέτη κατασκευής γέφυρας στο Νοτιοδυτικό τμήμα της Δυτ. Τάφρου: Η γέφυρα θα συνέδεε την παλιά πόλη με τη Νέα Χώρα. (Η μελέτη ολοκληρώθηκε αλλά το έργο αποφασίσθηκε να μην γίνει).
• Μελέτη ανάπλασης και ανάδειξης του πρώην χώρου της πισίνας του “Ξενία” αλλά και αποκατάστασης των κτηριακών εγκαταστάσεων αυτής. Ενοποίηση του συγκεκριμένου χώρου με την Πλατεία Τάλω καθώς και υπόγεια ενοποίηση του με την Δυτική Τάφρο. (Έγινε μια μικρή παρέμβαση στο χώρο και όχι ότι προβλέπονταν από τη μελέτη.)
• Διαμόρφωση υπαίθριου Θεάτρου στην Ανατολική Τάφρο, υλοποιήθηκε.
Εν ολίγοις μια σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις που προβλέπονταν την εποχή εκείνη δεν προχώρησαν στην παλιά πόλη.
Μάλιστα οι περισσότερες από τις παρεμβάσεις αυτές δεν απαιτούσαν ιδιαίτερα μεγάλους πόρους. Μήπως είναι η ευκαιρία να αξιοποιηθεί ότι υπάρχει σε επίπεδο προμελέτης, μελέτης κτλπ. Και να αναζητηθούν οι αναγκαίοι πόροι ώστε να προχωρήσουν τα αναγκαία έργα που έχει η παλιά πόλη;