Μισό αιώνα δράσεις και προσφοράς γιόρτασε χθες η Ιστορική Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτη (ΙΛΑΕΚ) κατά τη διάρκεια επετειακής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Όραμα της ΙΛΑΕΚ παραμένει η ίδρυση ενός Λαογραφικού Μουσείου στα Χανιά που θα στεγάσει τις πλούσιες συλλογές της.
Πάντως, χθες υπήρξαν και θετικές ειδήσεις, καθώς ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, ανακοίνωσε την υπογραφή μελέτης για την ανάδειξη της λαογραφικής συλλογής της ΙΛΑΕΚ και του κληροδοτήματος Φραντζεσκάκη, που στεγάζονται στην πρώην Γαλλική σχολή.
Η σύμβαση με τον ειδικό μελετητή που υπογράφηκε χθες με το Πολυτεχνείο Κρήτης, θα προβλέπει πώς πρέπει να εκτεθούν οι δύο αυτές συλλογές στην πρώην Γαλλική σχολή, πώς πρέπει να διαμορφωθούν οι χώροι και τι πρέπει να γίνει για την συντήρησή τους. Ο χρόνος παράδοσης της μελέτης είναι 3-4 μήνες. Το επόμενο βήμα είναι η εξεύρεση της χρηματοδότησης.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, στην ίδρυση και την προσφορά της Ι.Λ.Α.Ε.Κ. αναφέρθηκε η φιλόλογος Αρχόντισσα Παπαδερού – Ναναδάκη, η οποία τόνισε πως σκοπός της Εταιρείας παραμένει η μελέτη, η διάδοση της ιστορίας της Κρήτης, η ανεύρεση, η συλλογή, η συντήρηση, η αναστύλωση, η επισκευή και επιστημονική έρευνα των εν Κρήτη μνημείων. Οσοι για την ίδρυση λαογραφικού μουσείου υπογράμμισε ότι «έχουμε σπουδαίο και σημαντικό λαογραφικό υλικό, το οποίο αυτή τη στιγμή φιλοξενείται στα κτήρια της πρώην Αρχιτεκτονικής σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης».
Ο πρόεδρος της ΙΛΑΕΚ Κώστας Μουτζούρης έκανε λόγο για 50 χρόνια δράσεις και προσφοράς στην ιστορία, αρχαιολογία, λαογραφία της Κρήτης και τόνισε ότι παραμένει ζωντανό το αίτημα της ΙΛΑΕΚ για ίδρυση του Λαογραφικού Μουσείου.
Η Πειραματική Αρχαιολόγος, Ανεξάρτητη Ερευνήτρια, Μαριάνα Καβρουλάκη, αναφέρθηκε στην βιβλιοθήκη της Ι.Λ.Α.Ε.Κ. που αριθμεί 6.619 εκδόσεις και στεγάζεται στην πλατεία Αγίου Τίτου.
Στο αρχαιολογικό έργο της Ι.Λ.Α.Ε.Κ. αναφέρθηκε η Ευγενία Παπαϊωάννου, ΕΕΠ Πανεπιστημίου Κρήτης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η Εταιρία, παρεμβαίνει άμεσα σε θέματα που αφορούν την προάσπιση της πολιτιστικής κληρονομιάς με γνώμονα την ιστορία, τους αγώνες και την παράδοση της Κρήτης. Για τις εκδόσεις της Ι.Λ.Α.Ε.Κ. μίλησε η Φιλόλογος Ιωάννα Χαλκιαδάκη – Μπασιά ενώ στη λαογραφική συλλογή της Ι.Λ.Α.Ε.Κ. αναφέρθηκε η Κοινωνική Ανθρωπολόγος –Ερευνήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης Έλια Βαρδάκη.
Στις εκδηλώσεις τέχνης που έχει διοργανώσει η Ι.Λ.Α.Ε.Κ. αναφέρθηκε το μέλος Ε.ΔΙ.Π. Πολυτεχνείου Κρήτης, Αλεξάνδρα Κουρουτάκη, η οποία και συντόνισε την εκδήλωση. Όπως επεσήμανε η ίδια, «αποδίδουμε φόρο τιμής στους ανθρώπους που υπηρέτησαν την ΙΛΑΕΚ, στους συνεργάτες, στους δωρητές και φορείς που συνεχίζουν να την υποστηρίζουν».
Ακολούθησε η παρουσίαση του 15ου Τόμου της Κρητικής Εστίας.
Επιτελους πρέπει να αξιοποιηθει ο χωρος της Γαλλικης Σχολης του γαλλικου καθολικου ταγματος του Σαν Ζοζεφ στη ιστορικη περιοχη της Χαλεπας….στεγαζοντας ένα επισημο Λαογραφικο Μουσείο της πολης των Χανίων με σοβαρη μουσειολογικη μελετη….που σε συνδυασμο με το νέο Αρχαιολογικο Μουσειο των Χανιων κ το Μουσείο-οικεια του Ελ.Βενιζέλου να αποκτήσει η περιοχη της Χαλεπας την θέση που της αρμοζει στη πολη ως μια περιοχη πολιτισμου ένα ανοιχτο Μουσειο!!!!!!!!!!Έτσι αναβαθμιζεται το τουριστικο προιον όχι μονο με ξαπλωστρες κ beach-bars συχνα κ ανευ αδειας με το συμπάθειο κιολας!!!!!!!!!!