Σε εξέλιξη βρίσκεται στο λιμάνι του Κολυμπαρίου μελέτη που αφορά τη Μεσογειακή φώκια, με τη συμμετοχή της “MOm”, της Εταιρείας για τη Μελέτη και Προστασία αυτού του είδους.
Mιλώντας στα “Χ.ν.” ο εκπαιδευτής δυτών Νικόλαος Γιαννουλάκης, εξήγησε πως «είχα την τύχη να έχω συνεργασία με την MOm αυτή την εβδομάδα όπου κάνουν μια ολοκληρωμένη μελέτη σε όλο τον Ελλαδικό χώρο μελετώντας την ακτογραμμή της Ελλάδος για να εντοπίσουν σημεία πιθανής αναπαραγωγής της μεσογειακής φώκιας και η Κρήτη είναι ένα μέρος της Ελλάδας που έχει έντονη δραστηριότητα και χρειάζεται αυτή την μελέτη».
Όπως ανέφερε ο κ. Γιαννουλάκης, «τα δύο παιδιά της παρέας μου ο Κίμων και ο Οδυσσέας ήρθαν από την Αθήνα και κάνουν μια πολύ σοβαρή εργασία για το μέλλον του είδους αυτού να επιβιώσει».
Από μεριά του, ο Κίμων Κοεμπτζόπουλος, βιολόγος της MOm, ανέφερε: «Ηρθαμε στην Κρήτη να χαρτογραφήσουμε την ακτογραμμή όσον αφορά τα σπήλαια που είναι κατάλληλα για αναπαραγωγή της μεσογειακής φώκιας, ένα θαλάσσιο θηλαστικό που κινδυνεύει αυτή την στιγμή και είναι το πιο σπάνιο είδος θηλαστικό της Ευρώπης. Η χαρτογράφηση αυτή θα μας βοηθήσει στην παρακολούθηση του πληθυσμού του είδους στην Ελλάδα που μάλιστα πάνω από το 50% του Παγκόσμιου πληθυσμού της κατοικεί στη χώρα μας».
Στο λιμάνι του Κολυμπαρίου είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον ωκεανογράφο Οδυσσέα Παξινό, ο οποίος δήλωσε: «Με την MOm έχουμε έρθει να ολοκληρώσουμε ουσιαστικά και να πάρουμε μια πολύ καλή εικόνα των θαλάσσιων σπηλαίων που χρησιμοποιεί η μεσογειακή φώκια για την αναπαραγωγή της. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τα φυσικά ενδιαιτήματα αναπαραγωγής της φώκιας ώστε να μπορέσουμε και μελλοντικά να προστατέψουμε καλύτερα τον πληθυσμό αλλά και να διαχειριστούμε αυτά τα σπήλαια ώστε να μην καταστραφούνε, να χρησιμοποιηθούν σωστά, δηλαδή να μην χρησιμοποιούνται από κόσμο και επίσης η παρακολούθηση της στην ολοκληρωμένη εικόνα της κλιματικής αλλαγής και πόσο επηρεάζει ουσιαστικά και τις σπηλιές και όλα τα ενδιαιτήματα της φώκιας».