Σε συνεννόηση και επικοινωνία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ) βρίσκονται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, προκειμένου να εκπονηθεί μελέτη για την αποτύπωση και καταγραφή όλων των ρεμάτων της περιοχής της Θεσσαλονίκης και του ιδιοκτησιακού τους καθεστώτος. Τα παραπάνω αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, με αφορμή την πρόσφατη νεροποντή που έπληξε τη Θεσσαλονίκη και το γεγονός, όπως λέει, ότι “ειδικά για τα ρέματα υπάρχει γενικότερη σύγχυση, κυρίως ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς και την αρμοδιότητα συντήρησης τους”.
“Είμαστε σε επικοινωνία με την κ. Πατουλίδου στο πλαίσιο της προσπάθειας για την επίλυση του προβλήματος των αρμοδιοτήτων στα ρέματα” τονίζει, από την πλευρά του, στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ), Πάρις Μπίλλιας. “Το θέμα αυτό το συζητήσαμε στη Διοικούσα Επιτροπή του Επιμελητηρίου και πήραμε την απόφαση να συμβάλλουμε ώστε να αρθούν τα προβλήματα που υπάρχουν. Συγκεκριμένα θα γίνει καταγραφή των ρεμάτων της Θεσσαλονίκης, θα δούμε σε ποιους ανήκουν και είπαμε ότι θα πρέπει να δούμε και το θεσμικό κομμάτι, ώστε ένας φορέας να είναι υπεύθυνος για όλα” προσθέτει ο κ. Μπίλλιας.
Με αφορμή σχετική συζήτηση που έγινε στη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, η κ. Πατουλίδου εξηγεί ότι στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, προβλέπεται πως οι Περιφέρειες έχουν αρμοδιότητα γενικά για τον σχεδιασμό, τη μελέτη, την κατασκευή και τη συντήρηση, μεταξύ άλλων, και των αντιπλημμυρικών έργων όλων των υδατορεμάτων εντός της περιοχής ευθύνης τους.
Ωστόσο, όπως αναφέρει, στην περιοχή ευθύνης της Περιφέρειας δεν ανήκουν όλα τα ρέματα, αφού εκείνα που βρίσκονται στις δασικές εκτάσεις είναι περιοχή ευθύνης και αρμοδιότητας των δασικών υπηρεσιών και όσα βρίσκονται στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές είναι περιοχή ευθύνης και αρμοδιότητας των αντίστοιχων δήμων. Ταυτόχρονα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ρεμάτων εμπλέκεται και η ΕΥΑΘ Παγίων, χωρίς να είναι γνωστή επακριβώς η έκταση αρμοδιότητάς της.
“Σκοπός της προσπάθειας που προωθείται με τη μελέτη αποτύπωσης και καταγραφής όλων των ρεμάτων της Θεσσαλονίκης είναι να διευκρινισθεί η έννοια των μικρών, μεσαίων και μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων με τεχνικούς όρους και να ξεκαθαρισθεί η έκταση της αρμοδιότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας” λέει η αντιπεριφερειάρχης. Παράλληλα σημειώνει ότι το αρμόδιο υπουργείο προετοιμάζει master plan αντιπλημμυρικών έργων, με σκοπό να αναλάβει εκείνο τα μεγάλα έργα εθνικής εμβέλειας.
Οι αρμοδιότητες σε φρεάτια, αγωγούς και δίκτυα
Στο μεταξύ, οι πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλονίκη επανέφεραν στο προσκήνιο το θέμα των ευθυνών και των αρμοδιοτήτων διαφορετικών φορέων. Σύμφωνα με τον κ. Μπίλλια, “δημιουργούνται διαρκώς προβλήματα και δεν ξέρουμε μέσω της διάχυσης των ευθυνών ποιος είναι ο υπεύθυνος. Δεν μπορεί πάνω από τις σχάρες να είναι ο Δήμος, κάτω από τις σχάρες η ΕΥΑΘ και μετά μέσα στους αγωγούς να είναι η Περιφέρεια ή ο Δήμος. Ένας πρέπει να είναι για όλα – κατά την άποψή μας – και θα προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε στο κομμάτι της νομοθετικής επίλυσης του θέματος” σημειώνει.
Από την πλευρά τους, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας επισημαίνουν ότι η ίδια έχει την ευθύνη για τον καθαρισμό των ανοιχτών ρεμάτων και τεχνικών αντιπλημμυρικών έργων. Τα περίπου 30.000 φρεάτια και οι αγωγοί απορροής όμβριων υδάτων μήκους 300 χιλιομέτρων, όπου εκτείνεται η περιοχή αρμοδιότητας της ΕΥΑΘ ΑΕ για την αποχέτευση και την ύδρευση, είναι περιοχή ευθύνης και αρμοδιότητας του Υπουργείου Υποδομών & Δικτύων και ανήκουν στην ΕΥΑΘ Παγίων. Την αρμοδιότητα αυτή του υπουργείου Υποδομών, ασκούσε η ΕΥΑΘ ΑΕ, μέχρι το Ιούνιο του 2015, με παράταση της ισχύουσας σύμβασης από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τη διασπορά αρμοδιοτήτων, σε σύσκεψη που έγινε τον Φεβρουάριο με την συμμετοχή της αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δεσμεύτηκε για την χρηματοδότηση της Περιφέρειας με 10 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, τα τέσσερα συμφωνήθηκε να δοθούν από το υπουργείο, μέσω της Περιφέρειας, με προγραμματική σύμβαση στην ΕΥΑΘ ΑΕ, για την εκτέλεση των έργων που εδώ και δεκαετίες εκτελεί, καθώς γνωρίζει το αντικείμενο και έχει τα υλικά, μέσα και την εμπειρία για την υλοποίηση του αντίστοιχου έργου για τα όμβρια νερά. Τα υπόλοιπα έξι εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν στην Περιφέρεια για τον καθαρισμό και την συντήρηση των ρεμάτων.
Εγκρίθηκαν 10 εκατ. ευρώ για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης ενέκρινε την ενίσχυση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με 10 εκατομμύρια ευρώ για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στη Θεσσαλονίκη. Όπως ανακοινώθηκε, οι πόροι προέρχονται από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και θα διατεθούν για καθαρισμό και συντήρηση υδατορεμάτων, καθώς και του δικτύου ομβρίων (συνολικού μήκους 300 χλμ) του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.